Засідання комісії з питань законності

19 серпня у великому залі відбулося чергове засідання постійної комісії міської ради з питань регламенту, депутатської діяльності та етики, законності, правопорядку, антикорупційної політики, свободи слова та зв’язків з громадськістю. Порядок денний засідання містив вісімнадцять проектів рішень та декілька питань у «Різному». Зупинимось більш детально на деяких з них.

Т.в.о. начальника відділу земельних відносин Алла Іванівна Попик подала до розгляду проект рішення «Про внесення змін в розділ IV додатку №20 «Міська програма реалізації повноважень міської ради у галузі земельних відносин на 2017 рік», затверджений рішенням Ніжинської міської ради від 26 грудня 2016 року №8-19/2016 «Про затвердження бюджетних програм місцевого значення на 2017 рік» та додатку №1 до нього»». За словами Алли Попик, це технічне питання, яке не пов’язане з виділенням додаткових коштів, а стосується уточнення формулювання назви послуги, для здійснення оплати через казначейство: «Справа в тому, що між виконавчим комітетом Ніжинської міської ради та ТОВ «Бюро оцінки» вже укладено Договір на розробку технічної документації з нормативної грошової оцінки земель м. Ніжин. Та у місті відсутні ґрунтові дослідження, на підставі яких виконується схема агровиробничих груп ґрунтів в межах населеного пункту, яка є необхідною складовою вихідних даних. Таким чином, для подальшої роботи необхідно провести ґрунтові дослідження території міста. Кошти на їх проведення уже закладені у спільну суму, виділених на проведення нормативної грошової оцінки земель».

При розгляді комунальних питань, зокрема про перелік об’єктів комунальної власності, що підлягають приватизації, про встановлення зменшеного розміру орендної плати, члени комісії висловили думку про недоцільність надання пільг: «Пільги мають надаватися лише в крайніх випадках, і лише соціально значущим об’єктам», - підкреслив Олег Вікторович Щербак.

Депутати міської ради Наталія Шевченко та Генадій Дудченко подали на розгляд членів комісії проект рішення «Про затвердження Положення Про наглядову раду комунальних підприємств Ніжинської міської ради Чернігівської області». Зазначений проект передбачає створення наглядових рад при комунальних підприємствах Ніжина та унормування їх повноважень, які мають стати колегіальними наглядовими органами комунальних підприємств покликаними здійснювати контроль за їх діяльністю. За словами доповідачів, дані органи безпосередньо не втручаючись у господарську діяльність підприємств матимуть можливість забезпечувати прозорість цієї діяльності, контролювати її правомірність, законність та доцільність. Проект рішення погоджений до розгляду на черговому пленарному засіданні міської ради.

У «Різному» головуючий засідання Олег Щербак зачитав лист-звернення від жительки міста щодо тарифів на перевезення. Для з’ясування ситуації, на засідання комісії був запрошений один із місцевих перевізників. Як пояснила Корабель Валентина Михайлівна (ТОВ «ПАССЕРВІС»), тарифи, які діють на сьогодні, - були розроблені до нового року, коли була меншою і мінімальна заробітна плата і вартість газу. «Зробивши розрахунки по сьогоднішнім цінам, вартість проїзду становить 6 грн. Тому я не бачу раціональності у твердженні, що тариф 4.50 грн – є завищеним», - підсумувала Валентина Корабель. Олег Вікторович Щербак, коментуючи відповідь доповідача, зазначив, що у своєму висновку члени комісії будуть враховувати не лише пояснення перевізників, а й офіційні висновки антимонопольного комітету, з якими вони ознайомляться найближчим часом.

Тут же, у «Різному», була розглянута заява громадянки Галандарової Ю. А. щодо втручання та перешкоджання законній господарській діяльності посадовими особами ДКП «Комунальний ринок». Після заслуховування двох сторін, члени комісії вирішили організувати виїзне засідання спільно з орендарем ринку та представниками «Комунального ринку» на ринку по вул. Незалежності для з’ясування відповідності Договору із фактичними розмірами земельної ділянки та схемою розташування. Також була висловлена пропозиція додатково передбачити у Договорі права та обов’язки сторін щодо вивозу твердих побутових відходів, охорони майна та території, а також умови та процедури матеріального відшкодування за проведене облаштування орендарем ринку.

Відділ інформаційно-аналітичної роботи

та комунікацій з громадськістю

виконавчого комітету

Ніжинської міської ради

19.08.2017