Новини культури

Офіційна делегація з Ніжина відвідала Івано-Франківськ в рамках меморандуму про співпрацю.Протягом двох днів із 16 по 17 вересня у Івано-Франківську проходила виставка робіт ніжинської художниці Катерини Васечко «Незламні» та фотоколажів історичних видів Ніжина від Олександра Нікітки.
Нагадаємо, міста стали побратимами ще в червні цього року. Після того, як міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків відвідав Ніжин із гуманітарною допомогою, народилася ідея про підписання угоди про співпрацю. Пізніше міськрада міста-побратима виділила Ніжину 500 тиc. гривень в якості субвенції на відновлення пошкоджених об’єктів.
Як зауважила начальниця управління культури і туризму Ніжинської міської ради Тетяна Бассак, назва виставки народжувалась ще в перші дні березня. Майстриня почала відображати той жах, що був навколо, в образах. Потім ці роботи вилились у виставку, яка подорожує українськими містами:
«…Ми приїхали й подякувати за те, що у такий важкий час ви допомогли фінансово… Адже у нас було чимало пошкоджених об’єктів інфраструктури, багатоповерхівок, медустанов, котелень, приватних будинків. Ми всі українці та маємо спільну територію. І всі виборюємо нашу незалежність своїм героїзмом».
Крім емоційних вражень, міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків отримав на згадку про Ніжин подарунки: незмінний літачок «Мрія» та, звісно ж, ніжинські огірочки. А ще запрошення на "Бал перемоги" від директорки Ніжинської дитячої хореографічної школи Галини Тимошенко.
Дякуємо представникам делегації за обмін досвідом. Такі зв’язки між регіонами потрібно підтримувати та зміцнювати.


____________________________________________________

ЗВІТ ПРО ВИКОНАННЯ ПЛАНУ РОБОТИ управління культури і туризму за травень 2020 р.

1.Розглянуто на засіданні виконавчого комітету Ніжинської міської ради питання:-«Про зменшення розміру щомісячної плати за навчання учнів в початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладах м. Ніжина на період карантину спричиненого корона вірусом COVID – 19»;-«Про фінансування заходів Міської програми забезпечення пожежної безпеки Ніжинської міської об’єднаної територіальної громади на 2020 рік».- В рамках відзначення Дня міста спеціалістами управління культури і туризму Ніжинської міської ради про ініційовано загальноміська акція « З любов'ю до Ніжина», підготовлено та розміщено на офіційній сторінці фейсбуку управління культури і туризму онлайн –привітання та онлайн- листівки. Підготовлений відео-ролик до Дня міста , просвітницький проєкт «Видатні жінки Ніжина»( період 1-6 травня) В рамках святкування Дня вишиванки працівники управління культури і туризму стали організаторами та учасниками акції «Мегамарш он-лайн» /21.05.2020р./
Участь спеціалістів(відповідальних осіб) за організацію та проведення процедур закупівель/ спрощених закупівель у вебінарі на тему: «Використання системи Prozzoro. Новації законодавства в сфері публічних закупівель». В звітному місяці 2020 року управління культури і туризму Ніжинської міської ради розробило проєкт для участі в конкурсному відборі команд- учасниць програми з підготовки лідерів для сфери культури в ОТГ України і оголошено одним із переможців конкурсного відбору до «Академії культурного лідера». Тема майбутнього дослідження - «Консолідація громади Ніжинської міської об'єднаної територіальної громади у векторі культурно-туристичного розвитку».Продовжено робота щодо підготовки першого випуску журналу «Ніжин завжди різний» Напрям роботи «Дати місяця» - спеціалістами управління підготовлені листи для нагородження Самойленка Г.В. та Василенка Г.І. з нагоди ювілеїв.
2.За звітний період в підпорядкованих закладах культури підготовлено ( у форматі онлайн ):По Ніжинський міський ЦБС (до Дня пам’яті та примирення та 75-ї річниці Дня перемоги над нацизмом у другій світовій війні):-Бібліографічний нарис «Імена героїв-земляків пам’ятаємо»;-Тематична папка-досьє «Ніжин у другій світовій війні»;-Он-лайн челендж «Війна у серці, в пам’яті, в книжках»;- Віртуальні виставки:- «В книжковій пам’яті – миттєвості війни»- «Ніхто не забутий, ніщо не забуте».Бібліотекарі (12 чол.) Ніжинської міської ЦБС пройшли базовий курс із інформаційної грамотності на урядовій он-лайн платформі «Дія» і отримали сертифікати.
По Ніжинський дитячій музичній школі:-Онлайн захід «Перша хвилина миру», де учні розповідали історії своїх родичів, які були на війні та поділилися їх світлинами/8.05.2020р./;-Організація і проведення концертних виступів учнів та викладачів школи в режимі онлайн до Дня міста (06.05.2020о.) і до Дня Перемоги (09.05.2020р.);-Виступ директора школи Голуба С.О. по національному радіо (канал «Культура») щодо питання організації і проведення дистанційних занять з учнями мистецьких шкіл/22.05.2020р./;-Участь викладачів школи у вебінарі «Як організувати дистанційне узагальнення знань та підбити підсумки навчального року» на освітньому проекті «На Урок».По Ніжинський дитячій хореографічній школі:-Участь солістки дитячого зразкового вокального колективу «Автограф» Боришкевич Катерини у Всеукраїнському творчому проекті Міністерства культури «Співочий край». (Диплом І ступеня, поляка керівнику І.Дяконенко);-Участь солістів старшої групи ДЗАБТ“ШАНС” К. Баришкевич та Д. Донца у дистанційному міжнародному конкурсі-фестивалі творчості “ Pro Fest”;-Участь викладачів школи у вебінарі Web of Science - травень 2020.Протягом звітного періоду в Ніжинському міському Будинку культури проводилися:-косметичний ремонт фойє;-встановлення нового сценічного освітлення в глядацькій залі;-благоустрій прилеглої території.Підготовлено відеоролик з вітанням до Дня міста.Ведеться робота по встановленню блискавкозахисту на будівлі міського Будинку культури(ТОВ Чернігівський центр безпеки «Гранд»).
По Ніжинському краєзнавчому музею імені Івана Спаського:Завідуючі та наукові співробітники НКМ ім. І. Спаського протягом звітного місяця 2020 р. працювали над дослідженням наукових тем, затверджених вченою радою музею.
З метою налагодження зв’язків і вивчення експозиційних площ здійснена робоча поїздка до Національного заповідника «Глухів» (Брязкало Т.В.)Опубліковано науково - популярну статтю: «Один із символів держави» До Міжнародного дня музеїв // Вісті – 15 травня 2020 р. - № 20 (1296). – С.3. (І.Радей)Відбувся виступ на UA Українське радіо «Чернігівська хвиля». Передача «Проста історія» з Володимиром Пилипенком – «Гоголівська вулиця в Ніжині» (Вип. 64 ) (Зозуля С.)Співробітники музею забезпечували наповнення офіційних сторінок НКМ у фейсбуці науково-просвітніми матеріалами та інформацією про роботу відділів. За звітний місяць на сторінці музею було розміщено 48 постів.
Підготовлено до друку, відредаговано та змакетовано черговий випуск музейної газети «Ніжинські старожитності» (Дмитренко Н.М., Зозуля С.Ю.)Проводився моніторинг краєзнавчих видань та публікацій. Опрацьовано та внесено у бібліографічну базу даних 48 видань та публікацій (наукові співробітники музею)Створено 6 нових електронних фондів по ніжинським майстрам, доповнено існуючі фонди 29 одиницями зберігання (Бережняк Д.О.).В рамках науково-дослідної діяльності науковими співробітниками НКМ було опрацьовано наукову літературу, матеріали преси та відповідні фонди музею, архівні матеріали з фондів ВДАЧОН.В рамках науково-дослідної теми продовжено вивчення та аналіз матеріалів для написання статті «Педагогічна діяльність М.Ф. Бровченко: на матеріалах колекції родини Бровченко» (Спаські читання). Підготовлено чорновий варіант статті «Педагогічна діяльність М.Ф. Бровченко: на матеріалах колекції Бровченко» (Рой С.В.)В рамках науково-дослідної теми продовжено вивчення колекції документів з теми «Бібліотека-читальня Ніжинського земства». Розпочато роботу над статтею, присвяченій узагальненню матеріалу «Спаські читання» (Кулик Л.Ю.)Продовжено роботу по складанню науково-уніфікованих паспортів на поштові марки України (ЗАКАРПАТСЬКОЇ УКРАЇНИ) для науково - уніфікованих паспортів (І. Радей)Проведено редагування, вичитка та комп’ютерна обробка книги «Органи місцевого самоврядування Ніжина : міські Дума та управа» (1875 -1919)» (Дмитренко Н.М., Морозов О.С., Зозуля С.Ю.)Проведено монтажи нової експозиції 3-х вітрин 1-ї зали відділу «Природа «Приостер'я» «Весна. Літо. Осінь» (співробітники відділу природи, Ганага С.М.)Проведено протипожежні навчання 21.05. ( Співробітники відділу)Проводиться поточний ремонт у приміщенні відділу Ю.Лисянського.
Начальник управління культури і туризму Т.Ф.Бассак
Навчання з публічних закупівель. 19.09.2019 прийнятий Закон України “Про внесення змін до Закону України “Про публічні закупівлі” та деяких інших законодавчих актів України щодо вдосконалення публічних закупівель” № 114-ІХ, який набрав чинності 20.10.2019 та вводиться в дію 19.04.2020.
19 лютого на запрошення представників галузі культури м.Ніжина експерт – регіональний консультант АМУ з бюджетних питань у Чернігівській області, фахівець з публічних закупівель, кандидат економічних наук Микола Силенко провів практикум, на якому розповів про ключові питання оновленого законодавства, спрощені закупівлі, діяльність тендерного комітету, уповноважених осіб, безпосередньо про планування та проведення закупівель.
Фахівцем надані рекомендації, практичні приклади застосування процедур та аналіз ключових помилок, яких слід уникати при їх проведенні.
У ході заходу відбулося активне спілкування, керівниками закладів поставлено чимало запитань, обговорення яких базувалося на кваліфікованих відповідях регіонального консультанта Асоціації міст України Миколи Силенка.
Робота у цьому напрямку продовжується.

 

За інформацією управління культури і туризму Ніжинської міської ради


Презентація книги «Ассирійські казки».

У читальному залі бібліотеки Ніжинського державного університету ім. Миколи Гоголя відбулася презентація книги «Ассирійські казки». Упорядник – наш ніжинець Борис Михайлович Іонанов, за редакцією Євгена Миколайовича Луняка. Книга вийшла у видавництві «ПП Дуліби» м. Києва за фінансової підтримки Лесі Грейнджер (Канада). На презентації були присутні студенти, викладачі, бібліотекарі, представники управління культури, краєзнавці та ін. Упорядник книги Борис Іонанов розповів історію свого ассирійського народу, про свій родовід, історію створення казок та прочитав «Отче наш» ассирійською мовою. Доктор історичних наук, професор НДУ Луняк Євген наголосив на унікальності ассирійського народу, і що це перша презентація цієї книги в Україні. З цікавістю слухали студентів 3 курсу спеціалізації «Дошкільне виховання» НДУ, які розповіли ассирійські казки, які тематично поділені на групи: чарівні казки, казки про тварин і рослин, повчальні казки про людей. З вітальним словом виступила головний спеціаліст управління культури Ніжинської міської ради Котляр Яніна, яка наголосила, що з цікавістю відкрила дивовижний світ ассирійських казок та подякувала автору за плідну творчу працю, благородство душі та невтомний творчий пошук, побажала невичерпної наснаги та нових цікавих ідей. «Ассирійські казки» - це літературно - художнє видання, як зразок усної народної творчості ассирійців, які століттями зберігають і передають з вуста у вуста свою культуру та традиції.

За інформацію Гусевої Любові, бібліографа ЦБС.

Дитячий зразковий ансамбль сучасного класичного танцю «Гармонія» Ніжинської дитячої хореографічної школи – ВОЛОДАР МІЖНАРОДНОГО ГРАН-ПРІ

15 грудня 2019 року дитячий зразковий ансамбль сучасного класичного танцю «Гармонія» Ніжинської дитячої хореографічної школи під керівництвом Алли Ганаги став учасником Міжнародного фестивалю-конкурсу учнівської та студентської творчої молоді «Соняшник» (м. Київ) та виборов ГРАН-ПРІ в номінації «Хореографія».Ансамбль сучасного класичного танцю «Гармонія» створений у 2006 році на базі Ніжинської дитячої хореографічної школи з метою пропаганди класичного танцю, розвитку творчого потенціалу особистості дитини, мотивованої діяльності та виконавської майстерності, залучення до цінностей музичної та танцювальної культури. У 2018 році колективу присвоєно почесне звання «Зразковий».Керівник і балетмейстер ансамблю – старший викладач, викладач вищої категорії Ніжинської дитячої хореографічної школи Ганага Алла Георгіївна.Колектив є постійним учасником міжнародних, всеукраїнських та обласних фестивалів-конкурсів з хореографії. Його учасники – багаторазові лауреати I, II, III премій конкурсів з хореографії за судійством зіркових членів журі: Влада Ями, Раду Поклітару, Григорія Чапкіса.Міжнародний фестиваль-конкурс мистецтв «Соняшник» проводиться за підтримки Міністерства культури України та Міжнародного благодійного фонду «Соняшник» з метою створення для дітей і молоді можливості творчого спілкування, розкриття нових талантів, популяризації сучасної української культури, взаємозбагачення міжнаціональних культурних традицій. Три хореографічні композиції представили для оцінки журі вихованці ансамблю «Гармонія»: «Вальс-фантазія» (номінація «Класичний танець», старша група), «Симфонія моря» (номінація «Класичний танець», змішана група), ірландський танець «Спіймати мрію» (номінація «Стилізація танцю», старша група). Усі конкурсні номери юних ніжинців були високо оцінені професійним журі, а результат – Гран-прі, І місце та ІІ місце Міжнародного фестивалю-конкурсу учнівської та студентської творчої молоді «Соняшник».
Вітаємо вихованців дитячого зразкового ансамблю сучасного класичного танцю «Гармонія» та їх керівника Аллу Ганагу з найвищою нагородою! Подальших творчих успіхів та здійснення бажань!

  

 

 
Н.Куделя, Ніжинська дитяча хореографічна школа
Звання «Народний майстер образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва міста Ніжина»
Сьогодні, 12 грудня 2019 року, виконавчий комітет Ніжинської міської ради затвердив подання Експертної ради з попереднього розгляду кандидатур на присвоєння звання «Народний майстер образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва міста Ніжина Чернігівської області».Своє попереднє звання підтвердили ніжинські народні майстри: Лисенко Роман, Примушко Олександр та Ященко Таміла, майстри, які одержали свій статус три роки тому. Вперше звання одержали Аушева Світлана, Багмет Оксана, Борисова Катерина та Полуда Володимир. Вітаємо митців з досягненням! На даний момент кількість народних майстрів Ніжина, які мають відповідне звання, налічує 46 митців.


НА ХВИЛЯХ МУЗИКИ

27 листопада в Ніжинській дитячій хореографічній школі відбувся музичний вечір, присвячений творчості видатного композитора, талановитої людини, нашої землячки Руслани Лісової. Вона є лауреатом Всеукраїнських та Міжнародних конкурсів, автором вокальних та інструментальних творів, членом Національної спілки композиторів України. Руслана Лісова – яскравий представник композиторського стилю сучасної української музики. Захід проходив як чергове засідання музичного клубу «Ліра» Ніжинської дитячої хореографічної школи, заснованого 22 роки тому нині викладачем нашої школи Гроздовською О.Г. Музичний вечір відвідали викладачі, учні та їх батьки. Ведучі заходу Евелєкова Т.Д. та Харьковська М.С. прагнули, щоб протягом усього дійства присутні змогли сповна поринути у світ творчості Руслани Лісової: насолодитися виконанням та прослуховуванням її фортепіанних та вокальних творів, ближче познайомитися з її життєвим і творчим шляхом. Вихованці школи проявили себе як здібні й талановиті виконавці фортепіанних творів Р.Лісової – це Фесенко Дарина (клас викладача Шматок М.В.), Пивовар Каріна, Горкава Катерина (клас викладача Ганаги А.Г.), Аліференко Дарія (клас викладача Харьковської М.С.), Безмолітвеннова Аліса (клас викладача Ревенчук В.В.), Ходак Анна (клас викладача Колодки І.Є.). Значне місце у творчості Руслани Лісової посідає вокальна музика, яку з цікавістю виконували Ульянченко Аріана, Ухо Валерія, Литовченко Богдана (клас викладача Евелекової Т.Д) під фортепіанний акомпанемент концертмейстерів Гроздовської О.Г. та Харьковської М.С. На завершення концерту емоційно та натхненно прозвучали сольні твори у виконанні викладачів школи Гроздовської О.Г. та Евелекової Т.Д. За традицією, після закінчення мистецького заходу учасники концертної програми отримали солодкі подарунки. Музичній вечір ніс у собі не тільки пізнавальну, але й розвивальну функцію. Програма заходу була вибудована таким чином, щоб діти змогли проявити себе у ролі артистів-музикантів, порівняти свій виконавський рівень з рівнем виконання інших учасників та стимулювати себе до вдосконалення фортепіанного та вокального виконавства. Творчу атмосферу вечора доповнювала виставка малюнків, на яких діти зображували свої думки щодо образів виконуваних ними творів. Поєднання музичного та образотворчого мистецтв дозволяє більше поринути в образну сферу музичних творів, додати виконанню більшої емоційності, виразності, розвивати образне мислення учнів. Учасники та гості музичного вечора отримали естетичне задоволення та музичний досвід. Ближче познайомившись із творчістю Руслани Лісової, всі глибше відчули її композиторський стиль та творчий внутрішній світ
. 

Харьковська М.С., викладач Ніжинської ДХШ
Туристичні реалії міст України
19 листопада 2019 року у м. Київі відбулася нарада «Розвиток туристичної привабливості міст України» (Reunion “Développement de l’attractivité touristique des villes ukrainiennes”), в якій взяла участь представник управління культури і туризму Ніжинської міської ради, головний спеціаліст Сімкіна О.В. Організаторами заходу виступили Посольство Франції в Україні та Асоціація “Україна-Франція».
У нараді прийняли участь представники великих (Київ, Львів, Харків, Житомир, Суми) та малих міст (Дубно, Умань, Коломия, Нова Каховка, Переяслав, Бердичів, Ніжин) України. Основним питанням стало обговорення шляхів розвитку туристичного потенціалу та відповідного територіального маркетингу.
У нараді взяли участь Посол Франції в Україні Етьен де Понсен, віце-президент Асоціації «Україна-Франція» Павло Ротар, директор Департаменту туризму та курортів Міністерства економічного розвитку і торгівлі України Оксана Сердюк, представники органів місцевого самоврядування у галузі культури, очільники українсько-французьких товариств та мистецьких фондів, керівники туристичних комунальних підприємств, тощо. У ході круглого столу відбувся обмін досвідом, стратегічними концепціями та векторами туристичного спрямування представлених міст.
На заході також були представлені перспективи розвитку відносин між Францією та Україною у сфері туризму. Представники Франції пан Людовік Азюар та пані Северін Ренар зробили доповіді про успішні проекти по відновленню привабливості міст. Представник Харківського національного економічного університету ім. С. Кузнеця пані О. Ахмедова презентувала спільну магістерську програму підготовки магістрів «Tourisme. Loisir. Patrimoine» між ХНЕУ імені С. Кузнеця та Університетом Ліон-2 імені Люм’єр.
Після офіційної частини наради присутні обговорили головні візії діяльності в галузі туризму та налагодження партнерських стосунків.
 

 



Гучна перемога на Міжнародній хореографічній асамблеї юних ніжинців

8-9 листопада в м. Житомир пройшла V Міжнародна хореографічна асамблея імені Н.Скорульської. У ній прийняли участь кращі хореографічні школи і танцювальні колективи України та зарубіжжя: Київське державне хореографічне училище, Хореографічна школа Київської муніципальної академії танцю імені С.Лифаря, Київська дитяча школа українського народного танцю «Барвіночок», Одеська хореографічна школа, Школа сучасного танцю TotemDanceSchoolКристиниШишкарьової, а також кілька десятків балетних студій, народних та зразкових ансамблів танцю з Києва, Харкова, Одеси, Івано-Франківська, Херсону, Рівного. Черкас, Луцька, Дніпра, Житомира, Польщі, Грузії, Македонії, Білорусі тощо. Всього понад 800 учасників. Серед них і ніжинський колектив Зразковий ансамбль танцю «Вікторія» МБК (художній керівник Вікторія Вишнева). До складу журі ввійшли зірки світового балету, народного танцю, видатні педагоги-хореографи: прима-балерина Національної Опери України ім. Т. Шевченка, Народна артистка України, Лауреат міжнародних конкурсів, суддя телепроєкту «Танці з зірками» Катерина Кухар; Прем’єр Національної Опери України ім. Т. Шевченка, Народний артист України, Лауреат міжнародних конкурсів Олександр Стоянов; солістка балету Львівського театру опери та балету ім. С. Крушельницької, видатний педагог класичного танцю з міжнародним досвідом, виховала плеяду декількох поколінь балерин-солістів та прем’єрів балетних театрів України та світу, багаторазових Лауреатів міжнародних конкурсів Алла Некрасова; балетмейстер, Заслужений хореограф Грузії, голова Спілки з розвитку культури і туризму Грузії, керівник ансамблю «KOLKHA» КахаЧітаіа та інші. Ніжин представили вихованці молодшої групи Зразкового ансамблю танцю «Вікторія». Вимогливе журі визнало композицію «Веселі домовички» одним з кращих дитячих хореографічних творів, автором якого є Марія Михальська, а також відзначили високий рівень підготовки дітей. Юні зірочки зайняли почесне 1 місце, отримали кубок та диплом, а постановник танцю і керівник колективу – подяку. Вітаємо дітей та їх батьків, бажаємо нових звершень. Шановні батьки юних ніжинців! Якщо Ваші дітки вже досягли трирічного віку, Ви прагнете розвивати їх здібності, бажаєте бачити їх здоровими, красивими та успішними, тоді саме час приєднатися до нас – ДЗАТ «Вікторія». Наша дружня хореографічна родина чекає на Вас. Телефонуйте за номером 38068387 76 12. Заняття проходять у комфортному залі в центрі міста за зручним для кожної групи розкладом.


Вікторія Вишнева, керівник дитячого зразкового ансамблю танцю «Вікторія» Ніжинського міського будинку культури.Міжнародний фольклорний фестиваль «AUTUMN TALE PRAHA» На початку листопада у Празі, столиці Чехії, відбувся Міжнародний фольклорний фестиваль «AUTUMN TALE PRAHA», в якому взяв участь лауреат Всеукраїнських та Міжнародних конкурсів і фестивалів, учасник міських, обласних та Всеукраїнських мистецьких акцій академічний хор Ніжинського коледжу культури і мистецтв імені Марії Заньковецької (керівники – кандидат мистецтвознавства, доцент Любов Дорохіна та викладач вищої категорії Ірина Могильна). Організатор цієї мистецької акції – Міжнародна асоціація фольклорних фестивалів, у складі якої 9 країн Європи. Серед учасників фестивалю – виконавці з 9 країн: України, Сербії, Ізраїлю, Молдови, Хорватії, Румунії, Швеції, Боснії та Герцеговини, Угорщини, Чехії. Крім вокальної номінації, в якій були яскраво представлені хори, ансамблі та солісти, у фестивальній програмі своє мистецтво презентували і хореографічні колективи. Виступ академічного хору Ніжинського коледжу культури і мистецтв продемонстрував високий рівень виконавської та сценічної майстерності. Колектив єдиний на фестивалі виконав програму a’cappella. За рішенням журі та оргкомітету академічний хор Ніжинського коледжу культури і мистецтв було нагороджено Дипломом І ступеня. Організаційний комітет запросив колектив виступити з сольною програмою на наступному фестивалі в Іспанії. Незабутнє враження для учасників хору залишили і пізнавальні екскурсії до Дрездена (Німеччина) та Кракова (Польща). Крім того, в Дрездені студенти мали можливість відвідати всесвітньо відому картинну галерею. Участь студентів у фестивалях і конкурсах – це значний стимул для творчого зростання колективу і важлива патріотична місія, під час здійснення якої молоді виконавці пропагують українське хорове мистецтво.


Україна – це ти! 06 листопада 2019 року в стінах художнього відділу НКМ ім. І.Спаського відбулось відкриття колективної виставки учнів мистецької школи при КВНЗ «Коледж культури і мистецтв ім. М. Заньковецької» «Україна – це ти!».У роботах юних художників – глибина почуттів, свобода мислення і політ фантазії, з’єднані з дитячими сприйняттям світу, які маленькі обдарування втілили в своїй творчості. На виставці представлені 37 робіт, виконані в найрізноманітніших техніках: витинанка, живопис (Балабайко Анастасія), розпис на склі (Рубець Христина), писанкарство (Кривець Максим), батік (Литвиненко Крістіна), панно з фетру та вовни, валяння (Кузьменко Олександрівна).Підтримати та привітати юних митців завітало багато гостей. З теплими словами до них звернулись Корабельникова Анна Євгеніївна (завуч мистецької школи), Липовецька Євгенія Юріївна (завідувачка художнього відділу Ніжинського коледжу культури і мистецтв ім. М. Заньковецької), Дудченко Геннадій Миколайович (директор НКМ ім. І. Спаського), Тира Наталія Григорівна (екс-завідувачка художнього відділу НКМ ім. І. Спаського) та батьки дітей.Виставка діятиме до 23 листопада 2019 року в художньому відділі НКМ ім. І. Спаського за адресою вул. Батюка, 6. Тел. для довідок: 7 32 96 та 068 465 51 75.
З Ніжина до Львова за досвідом

З 30 жовтня по 1 листопада у Львові проходив міжнародний форум індустрії, туризму та гостинності. Його учасники – провідні туристичні фірми не лише України, а й ближнього зарубіжжя.

Головна мета форуму — активізація розвитку внутрішнього та в’їзного туризму, просування українського туристичного продукту на міжнародний ринок, популяризація туристичних маловідомих об’єктів невеликих провінційних міст та можливостей України, демонстрація новітніх досягнень у сфері послуг широкому колу фахівців, створення майданчику для проведення переговорів, у тому числі з іноземними учасниками.

Активну участь у роботі форуму взяла і ніжинська делегація, яку очолила начальник управління культури та туризму Тетяна Бассак. До складу делегації увійшли народні майстри Ніна Кущенко та Світлана Старостенко, директори музеїв Геннадій Дудченко та Анна Парубець, працівники Ніжинського краєзнавчого музею ім. І.Спаського Роман Желєзко, Тетяна Брязкало, Дарина Бережняк, головний спеціаліст управління культури і туризму Олександра Сімкіна, керівник Ніжинської археологічної експедиції доцент НДУім.М. Гоголя Іван Кедун, старший науковий співробітник УТОПіК Сергій Зозуля.

На учасників форуму чекала цікава і повчальна програма розвитку туристичного бізнесу Львова. На трьох поверхах виставкового комплексу розгорнулися виставки готельного та ресторанного господарства, дегустаційні зали. Міста України представляли свій туристичний потенціал, ділилися досвідом залучення туризму та розвитком туристичної галузі в регіоні.

Особливою родзинкою було відвідування Центру туристичної інформації Львова. Він знаходиться безпосередньо на головній площі Львова - площі Ринок і працює без вихідних. Як зазначають фахівці Центру, влітку він працює в три зміни. Що це таке? Будь-який турист, зайшовши до Центру, може отримати вичепну інформацію про те, де він хоче побувати. Отримує безкоштовно карту Львова з його історичними пам’ятками, знаменними місцями. На стінах є проспекти партнерів, які рекламують себе. Продумано все до дрібниць. Інформація подається на кількох мовах, що дуже зручно для туристів. Якщо турист хоче організовану екскурсію з виїздом, в Центрі інформації нададуть адреси екскурсбюро, де організовуються екскурсії, і не тільки Львовом. Для туриста надається широкий спектр послуг, які він сам може обрати собі до вподоби.

1 листопада Жовква приймала делегацію з Ніжина — старовинного міста з неабияким туристичним потенціалом та історико-культурною спадщиною. Козацькі храми, кам'янички ХІХ століття, грецька спільнота, юність письменника Гоголя та мореплавця Лисянського, багатовікова традиція вирощування огірків — все це робить Ніжин цікавим та перспективним містом.

Особливий інтерес для ніжинців викликала поїздка до Жовкви – невеличкого містечка за 20 км від Львова, з населенням ледь більше 120 тисяч. Маленьке містечко має більше ста пам’яток архітектурної спадщини України та одну пам’ятку – дерев’яну церкву 17 ст. – яка охороняється ЮНЕСКО.

Любомир Кравець, директор КП "Туристичний інформаційний центр у м. Жовква", з радістю зустрівся з делегацією Ніжина та поділився досвідом з розвитку туристичного потенціалу Жовкви — проведення екскурсій, організація інфраструктури, реалізація проєктів. Своєрідною родзинкою стало відвідування музею "Жовківська вежа", який знаходиться у приміщенні міської ради. Члени ніжинської делегації були вражені креативними прийомами в організації експозиції та панорамою міста. За словами Любомира, самі мешканці міста долучилися до підготовки експозиції, зокрема приносили речі тодішнього вжитку. Сьогодні місцеві жителі мають змогу відвідувати музеї Жовкви безкоштовно. Невеличке містечко стало Меккою туризму. Літера «І» на приміщенні міської ради свідчить про те, що тут можна отримати всю інформацію, яка цікавить туриста. Велика кількість рекламної продукції стала можливою за підтримки грантів, програми яких готувало комунальне підприємство.

Підсумовуючи візит до Львова, Тетяна Бассак зазначила: «Львів – яскравий приклад залучення туризму до міста. Тут відчувається співпраця міської влади і приватного бізнесу. Видно, що містяни люблять своє місто і дуже креативно підходять до залучення туристів.

Ми здобули величезний досвід з розвитку туризму, який намагатимемося реалізувати в Ніжині».

Приватний підприємець зі Львова Василь зазначив: «У нас на сьогодні завдання зробити свій бізнес так, щоб турист був переконаний, що тільки тут він може придбати унікальну продукцію».

«Львів – унікальне місто, яке залюбки ділиться своєю красою і досвідом, – говорить художник, народний майстер Ніна Кущенко. – В нього неможливо не закохатися. Аромат кави спонукає на творчі звершення. Вже в автобусі я бачила свої майбутні твори із присмаком Львова, Жовкви. Наша поїздка – повчальний тур, спрямований на розвиток туристичного потенціалу рідного Ніжина. Львів навчив нас любити місто і його прославляти».

Своїми враженнями ділиться народний майстер Світлана Старостенко: «Львів відразу закохує в себе. Аромат кави, креативні кав’ярні, майстри на вулиці. Ми знайшли з ними порозуміня, багато про що говорили. Тож є певні ідеї щось подібне створити і в Ніжині. Те, що ми робимо в Ніжині, було нове для львів’ян, особливо наші вироби. Безперечно: Львів – місто ідей і креативу. Яскравий приклад для інших».

Делегація здобула новий досвід в організації туристичного бізнесу в місті. Кожний учасник взяв для себе родзинки, які використає в своїй роботі. Але найголовніше – потрібно любити своє місто, як люблять його львів’яни, і тоді спільними зусиллями воно розквітне, тим паче, що потенціал є. Ніжин заслуговує стати туристичним центром Лівобережжя і отримати статус національного заповідника. Головне – прагнути до цього не тільки владі, а й всій громаді. І тоді вже до нас приїжджатимуть делегації переймати досвід.






Валерій Кичко, член делегації Творчі колективи Ніжинської дитячої хореографічної школи підкорили Прибалтику

Шкільна пора – прекрасний період у житті кожної людини. Особливо з цих років запам'ятовуються події, що відбулися під час шкільних канікул. Вони не зникають з пам'яті довгі роки і назавжди залишають слід у пам’яті людини.

Цьогорічні осінні канікули для вихованців дитячого зразкового ансамблю бального танцю «Ритм» та ансамблю сучасного танцю «Astrum» Ніжинської дитячої хореографічної школи запам’ятаються назавжди участю у Міжнародній програмі «Перлини Прибалтики: Вільнюс, Рига, Таллінн, Стокгольм» та ІІІ Міжнародному фестивалі-конкурсі «Балтійський бриз» (Вільнюс).

ВІЛЬНЮС… Місто дивної чарівності, яке першим зустрічало ніжинців. Тут можна годинами гуляти серед старих мощених вулиць, споглядати красиву архітектуру і дивовижні міські панорами з пагорбів, знайомиться з визначними місцями та пам’ятками культури, відкривати цікаві місця і відчути себе героєм казок. Вільнюський ритм – повільний, натомість старовинні пам'ятки гармонійно поєднуються із сучасним європейським стилем. Воно нагадує наш український Львів, та все ж має свої цікавинки і атмосферу, яка змушує повертатися сюди ще і ще.

Саме у Вільнюсі відбувся Міжнародний фестиваль-конкурс «Балтійський бриз», у якому взяли участь і творчі колективи з України (Київ, Бориспіль, Прилуки, Ніжин тощо).

Мета проведення даного фестивалю – встановлення творчих контактів, укріплення міжнародних зв’язків між Україною та Литвою, співпраця двох країн через дитячу творчість, формування творчого потенціалу підростаючого покоління.

У рамках фестивалю відбувся міжнародний конкурс у таких номінаціях: вокал, інструментальний жанр, хореографія, модний показ, образотворче мистецтво.

Творчі колективи Ніжина вразили міжнародне журі високою професійною та виконавською майстерністю, артистичністю та яскравими сценічними костюмами.

І ось гідний результат – найвищу нагороду –Гран-пріІІІ Міжнародного фестивалю-конкурсу «Балтійський бриз» – здобув Дитячий зразковий ансамбль бального танцю «Ритм» Ніжинської дитячої хореографічної школи /керівник і балетмейстер – заслужений працівник культури України Галина Тимошенко/.

Дипломи лауреата І ступеняв номінації «Хореографія» вибороли ансамбль сучасного танцю «Astrum» Ніжинської дитячої хореографічної школи /балетмейстер Оксана Добриня, викладач-куратор Тетяна Дяконенко/ та танцювальна група «Ніжинські сеньйорити» /керівник Галина Тимошенко/.

Диплом лауреата ІІ ступеняв номінації «Вокал» отримала Поліна Бузун – солістка Дитячої зразкової вокальної студії «Автограф» Ніжинської дитячої хореографічної школи /художній керівник Ігор Дяконенко/.

Диплом лауреата ІІ ступеняв номінації «Інструментальний жанр» отримала Сніжана Степанова /викладач Тетяна Дяконенко, клас фортепіано/.

Нагородження переможців дипломами та пам’ятними кубками відбувалося за підтримки Посольства України в Литовській Республіці, Громади українців в м. Вільнюсі, Української Громадської Ради.

Подяками Надзвичайного і Повноважного Посла України у Литовській Республіці Володимира Яценківськогоза особистий внесок у розвиток українсько-литовських відносин у культурній сфері нагороджені директор Ніжинської ДХШ Тимошенко Г.Л. та викладач Ніжинської ДХШ Дяконенко Т.В.

РИГА... Варто лише вимовити це слово, і уява сама намалює картинку: черепичні дахи, вузькі бруковані вулички і шпилі старовинних дзвіниць. Саме вона наступною зустрічала ніжинців. Старовинне серце Риги і осередок життя - Ратушна площа, Церква святого Петра, Домський собор, Будинок Чорноголових… І тут же поряд – пам'ятник Бременським музикантам, що зображує всім відомих кота, осла, пса і півня з казки братів Грімм, Котячий будинок… Напевно, саме завдяки своїй тонкій чарівності столиця Латвії користується незмінною популярністю серед туристів. Стара Рига – ідеальне місце для тих, хто любить досліджувати місто пішки, неспішно відкриваючи для себе найпотаємніші його куточки.

А далі на всіх чекало справжнє диво – круїзний лайнер, на якому учасники міжнародної програми помандрували до Стокгольму /Швеція/. Лайнер – це не просто корабель, це ціле місто на воді: тут і розважальні програми, дитячі клуби і відкрита палуба, з якої так приємно спостерігати за морем, а ще це танці, шоу, нові знайомства – насолоджуйся життям сповна!

СТОКГОЛЬМ… Одне із найкрасивіших міст Скандинавії. Місто мальовниче і чудове, що дивує своєю красою, душевністю і розміром. Розташовується місто на 14 островах, тому його часто називають Місто Мостів або Скандинавська Венеція. У Стокгольмі безліч різних пам’яток, які відвідати за одну поїздку досить важко. А ще це Батьківщина Карлсона, тому гостей завжди чекає захоплююча екскурсія по пізнавальних і цікавих місцях міста.

І знову круїзний лайнер, на якому учасники міжнародного туру попрямували до одного з найбільших і найкрасивіших міст Прибалтики – Таллінна.

ТАЛЛІНН… Столиця Естонії, що являє собою дивовижне поєднання старовини та сучасності. Історичний центр Таллінна — це чарівна атмосфера середньовіччя і старого ганзейського міста: міська стіна з вежами, переплетення звивистих мощених вуличок, старовинні будинки, цікаві пам’ятки, пам’ятки історії та архітектури.Таллінн був дуже популярний у радянських кінорежисерів завдяки своєму «європейському» вигляду, тому саме тут знімалося багато радянських фільмів. Скрізь по місту розташовані численні панорамні лави, де можна присісти на деякий час і просто спостерігати за людьми і сучасною перспективою Таллінна. Відпочивши, знову повертаєшся до огляду визначних пам’яток і відвідування сувенірних лавок.

Щасливі і натхненні учасники Міжнародного фестивального туру повернулися до рідного Ніжина. Здобуті перемоги та незабутні враження назавжди залишаться в серцях дітей і дорослих.





Н.Куделя,

Ніжинська дитяча хореографічна школа

Прес-анонс

Довідки за тел.:

(0462) 611-573

676715

18 жовтня 2019 р. у Чернігівському обласному художньому музеї імені Григорія Галагана (вул. Музейна, 6) відбудеться відкриття фотовиставки «Вільній країні-Вільна фотографія».

Назва виставки "ВІЛЬНІЙ КРАЇНІ - ВІЛЬНА ФОТОГРАФІЯ" творчого об’єднання "РОЗВИТОК ФОТОГРАФА", пояснюється участю фотографів різного рівня (від починаючих, любителів до професіоналів), критерієм творчості яких є звільнення від стереотипів, розмаїттям тем і направлень, що відображені на фотографіях. Це портрети, пейзажі, натюрморти, концептуальна фотографія тощо.

Виставка набула великого успіху та зацікавленості у відвідувачів, завдяки чому в фотохудожників Миколи Верповського та Дениса Сухініна виникла ідея перетворити її на пересувну та показати у інших містах України. Це прекрасне починання підтримав колектив авторів фотографій і ось виставка вже мандрує містами нашої країни під назвою "ВІЛЬНІЙ КРАЇНІ - ВІЛЬНА ФОТОГРАФІЯ". У кожному місті, де буде експозитуватись виставка, до неї долучатимуть декілька робіт місцевих фотографів.

Початок заходу о 14:00 за адресою: м. Чернігів, вул. Музейна, 6.

Виставка триватиме до 19.11.2019 р.

Деталі – за тел.: 0462-611-573 , або на сторінці музею у соцмережі «Facebook» facebook.com .

#ХудожніймузейҐалаґана.

Ми надихаємо!
У Ніжині відбувся перший відкритий фестиваль музичного мистецтва імені Івана Синиці.


Фестиваль проходив 18 жовтня у міському Будинку культури і об’єднав навколо себе поціновувачів музичного мистецтва.

На сцені виступили: лауреат міжнародних та всеукраїнських фестивалів та конкурсів молодіжний фольклорно-сценічний гурт «Народна криниця» Ніжинського коледжу культури і мистецтв імені Марії Заньковецької, хор «Ветеранів» НМБК, дует баяністів – Ігор Куніцин, Леонід Баканов ( НККіМ ім.М.Заньковецької), хор «Сяйво» Ніжинської музичної школи, хор «Воскресіння» Ніжинського кафедрального собору Всіх Святих, жіночий квартет Бобровицького Будинку культури. Ведуча - мистецтвознавець Олена Кавунник.

Основою Першого фестивалю стали твори на музику талановитого музиканта, композитора, аранжувальника, фольклориста, Заслуженого працівника культури України, гармоніста-акомпаніатора, викладача-методиста, керівника інструментальної групи супроводу ансамблю «Народна криниця», ніжинця Івана Синиці.

Більша частина його творів мають сценічне життя, вони здобули визнання й популярність за межами України, є часткою репертуарів народних хорових колективів, виконавців самодіяльних районних та міських будинків культури. Багаторічна праця митця у жанрі сучасної української ліричної пісні, хорової музики залишила значну пісенну спадщину, надихану бурхливим сьогоденням, величчю рідної країни, батьківською любов’ю та відвертістю кохання. 

Під авторством Івана Синиці вийшли збірки «Україно, тьохни, солов’їно!», «Співає «Народна криниця», «Літургійні та церковні піснеспіви». Творчість І.Синиці налічує більше ніж 500 обробок народних пісень, 100 авторських пісень, 200 літургійних хорових творів, 50 авторських творів для оркестру народних інструментів та ін. Солоспіви і хори, фольклорні записи та обробки народних пісень – це частка душі композитора і його особистий значний внесок у розвиток національного пісенно-хорового мистецтва. Іван Синиця помер у 2018 році. 

Зі сцени учасників фестивалю привітали дружина Івана Синиці кавалер ордена княгині Ольги ІІІ ступеня Ольга Синиця, начальник управління культури та туризму Тетяна Бассак, директор Ніжинської музичної школи, Заслужений працівник культури України Сергій Голуб. Усім учасникам фестивалю вручили дипломи.



Поетичне слово Катерини Бондаренко«Автограф – сесія з Катериною Бондаренко» відбулася у ЗОШ №10 для учнів 5-г (кл. керівник Кривенко О.) та 6-А (кл. керівник Турчин І.) класів. Місцеву поетесу представила шкільний бібліотека Людмила Пономарьова. Про життєвий та творчий шлях розповіла провідний бібліограф міської ЦБС Любов Гусєва. Діти уважно слухали поетичне слово Катерини Миколаївни, яка представила свою поетичну збірку «З вірою в душі», що стала ніби цілющим нектаром для всіх присутніх. Поезія Катерини Миколаївни, народжена душею, знайшла відгук у дитячих серцях. У дружньому колі учні ставили багато запитань поетесі і вона на всі відповідала. На завершення зустрічі відбулася фотосесія.

Юрченко М.М.,бібліотекар ЗОШ №10


Для творчості немає перешкод
Народне мистецтво є неперевершеним педагогом, який, впливаючи на світ емоцій, розкриває народний характер, вчить мудрості, прилучає до його традицій, історії, любити рідний край. Тому так важливо, щоб народне мистецтво змалку увійшло в життя людини, оточувало її, радувало, породжувало потребу у власній творчості. І перш за все треба навчити дитину бачити, розуміти і цінувати мистецтво.
Народним промислам і ремеслам України був присвячений урок етнографічних знань «Руками створена краса» для учнів 5-Акласу (кл. керівник Максимова С.М.) та 5-В класу (кл. Василевська Т.М.) ЗОШ №10. Шкільний бібліотекар Людмила Пономарьова представила запрошених на урок та познайомила з тематикою. Серед гостей заходу народний майстер України з різьблення по дереву, лауреат цьогорічної обласної літературно-мистецької премії ім. Михайла Коцюбинського в номінації «Декоративне та образотворче мистецтво», учасник Міжнародних, Всеукраїнських конкурсів, ярмарків, виставок Сергій Святний, який творить у жанрі української народної дитячої іграшки, народних інструментів. У руках майстра дерево набуває іншого життя, адже іскра таланту Сергія Олексійовича схована мабуть ще при народжені його. Його роботи, а це: дзиги, деркачі, колотила, фуркала, замороки, мороки-баранці, шаблі, трещітки та інші радували присутніх естетичною насолодою, утворюючи скарбницю народної творчості. Під час цікавої розповіді Сергій Олексійович провів майстер-клас з виготовленню пташки з дерева. Діти від побаченого були в захваті.
З бібліографічним оглядом літератури «Невмируще джерело» виступила провідний бібліограф міської ЦБС Любов Гусєва, яка познайомила з літературою про різноманітний світ ремесел та захоплень українців.
Під кінець уроку було весело, гамірно, цікаво, адже діти гралися іграшками та спілкувалися з майстром.Л.Ляшенко
08 жовтня 2019 року в художньому відділі НКМ ім. І. Спаського відбулось відкриття першої персональної виставки Чугуєвої Анастасії «Світ моїх мрій». Анастасія – вихованка зразкового художнього колективу «Творча майстерня» при Ніжинському будинку дітей та юнацтва, керівником якого є Хоменко Юлія Володимирівна.
Дивлячись на дивовижні роботи Анастасії, розумієш, наскільки її світ яскравий, сонячний, наповнений теплом та любов’ю. І водночас всі ці почуття переплітаються з глибокими переживаннями.
У роботах юної художниці переплетена казка і реальність, вигадка і мрії. Манера представлених робіт зачаровує і спонукає згадати про наші дитячі мрії, надії, які живуть в наших серцях і до нині.
Підтримати юну художницю та привітати з відкриттям виставки прийшли директор НБДЮ Примаченко Валерій Степанович та керівник ЗКХ «Творча майстерня» Хоменко Юлія Володимирівна. Були присутні і друзі по гуртку, однокласники, перша вчителька та рідні Анастасії. Всі з задоволенням насолоджувались роботами майстрині, бажаючи їй творчих успіхів.
Виставка робіт Чугуєвої Анастасії діятиме до 31 жовтня 2019 року.
Тел. для довідок: 7-32-96 та 068-46-55-175
Гарбузове свято в бібліотеціВ осінню прохолодну днину в бібліотеці-філії №4 для дітей Ніжинської міської централізовані бібліотечної системи зібралися члени клубу вихідного дня «Джерело», щоб весело та корисно провести свято «Гарбуз золотий – король осені».За допомогою віршів та казок бібліотекар філії Валентина Іллічова познайомила дітей та їх батьків з історією походження смачного овоча.Разом з учнями бібліотекар Ірина Вершняк здійснила веселу та пізнавальну подорож до Королівства Золотого Гарбуза: діти відгадували загадки та приймали участь у вікторині. А Господиня свята – завідуюча бібліотеки Тамара Олексіївна Тимко пригощала всіх різним смаколиками та напоями, де головним інгредієнтом був гарбуз. Свято завершилось фотосесією у «Гарбузовій фотозоні», яка облаштована на абонементі бібліотеки-філії №4. Це свято – свято відродження українських родинно-побутових та кулінарних традицій.

Засідання організаційного комітету з відзначення пам’ятних дат і ювілеїв

23 вересня 2019 року у малій залі міськвиконкому відбулось чергове планове засідання організаційного комітету з відзначення пам’ятних дат і ювілеїв. Засідання організаційного комітету провів заступник міського голови, голова організаційного комітету Алєксєєнко І.В.

Під час зустрічі було розглянуто ряд заяв, поданих представниками громадськості, для увічнення пам'ятних подій та постатей у м. Ніжині, а саме:

¾ звернення керівника Північно-Східного регіонального відділення Центру пам'яткознавства України і УТОПІК Зозулі С.Ю. щодо утворення нових урбанонімів Ніжина та надання їм назв;

¾ звернення голови ГО «Українське товариство охорони пам'яток історії та культури» Бур'янової М.І. пропозиції щодо заходів по збереженню і використанню артефактів, пов'язаних із існуванням тоталітарних режимів в Україні, а саме демонтованого у 2014 році монументу В.І.Леніну (Ульянову);

¾ звернення Кирилюк Н.І. щодо встановлення меморіальної дошки заслуженим артистам України Бровченко М.Ф. та Бровченку І.К.;

¾ звернення директора Комунального закладу Сумської обласної ради «Державний історико-культурний заповідник у м. Путивлі» Тупика С.В. щодо розміщення демонтованого у 2014 році монументу В.І.Леніну (Ульянову) на території Музею монументального мистецтва «Парк радянського періоду»;

¾ звернення керівника Північно-Східного регіонального відділення Центру пам'яткознавства України і УТОПІК Зозулі С.Ю. щодо вшанування пам'яті М.М.Кашпровської та встановлення меморіальної дошки на її честь.

Всі вище окреслені заяви булі поставлені на обговорення, прийняті відповідні рішення.

Також триває робота по підготовці проекту «Положення організаційного комітету з відзначення пам’ятних дат і ювілеїв» (ініціатор даної ідеї – член організаційного комітету Шкурко М.П.). Проект документу було подано відділу юридично-кадрового забезпеченняапарату виконавчого комітету Ніжинської міської ради для ознайомлення та було одержано ряд пропозицій для внесення деяких змін. Узагальнений варіант Проекту буде винесено на розгляд на засіданні організаційного комітету з відзначення пам’ятних дат і ювілеїв.

На наступне засідання членам організаційного комітету доручено підготувати попередній перелік дат та ювілеїв, які планується відзначати в 2020 року. На даний момент свої пропозиції подала Єкименко О.Є., директор ЦБС. На обговорення було подано макет щорічного інформаційного альманаху «Календар знаменних та пам'ятних дат» на 2020 рік.


Заради Миру на землі
21 вересня весь світ відзначає День миру, як день глобального припинення вогню та відмови від насильства. До Міжнародного дня миру в нашій країні люди ставляться з глибокою пошаною і усвідомленням того болю, який завдає війна. Недаремно символом нашої держави став прапор, що має синьо-жовті кольори, які символізують мирне небо та достаток. У час, коли в нашій рідній Україні лунають постріли та проливається людська кров, цей день особливий. Бібліотека- філія №2 Ніжинської міської ЦБС спільно з бібліотекою Ніжинського професійного аграрного ліцею та психологом ліцею Музирею Н.В. підготували Стіну думок «Мир і демократія – вислови свою думку». Завідуюча бібліотекою НПАЛ Шень С.А. ознайомила учнів з історією виникнення Міжнародного дня миру та з його значенням для всього людства. Вірші про мир декламували учні Козлова О., Тканько Є.,Шпартов В.Присутні залишили свої побажання на паперових фігурках голубів, якими потім прикрасили стіну думок та виконали творчу роботу «Голуб Миру».Бібліотекар бібліотеки-філії №2 Гавриленко О.В. презентувала викладку літератури «Мир на землі - це щастя і любов». Основна мета заходу –привернути увагу до проблеми миру на землі.

Івасенко Н.І.,зав. бібліотекою-філією №2

Підтримуємо традиції Чернігівщини

24 серпня у Чернігові, на Зеленій сцені, відбувся ХІV Міжнародний фольклорний фестиваль національних культур «Поліське коло».

">Творчі колективи Чернігівщини презентували розмаїття культури України через призму культур національних меншин : свою автентичну музику, пісенне надбання, танці, красу й унікальність національного одягу.

">Ніжин представляли культурно-просвітницька спілка українських громадян польського походження «Астер»(голова- Вероника Мандрико) та народний аматорський ансамбль танцю «Поліська веселка» Ніжинського Будинку культури (керівник- Олеся ФІнь). Очолювала делегацію головний спеціаліст управління культури і туризму Ніжинської міської ради Котляр Я.В.

">

За інформацією управління культури і туризму Ніжинської міської ради

Криниця творчості

12 серпня 2019 року в художньому відділі краєзнавчого музею імені Івана Спаського відбулась презентація виставки «Творча родина Старостенків».

Живопис,лозоплетіння, розпис - невичерпне джерело творчості для ніжинської сім’ї митців.

Вони прекрасні і у житті, і в творчості, і у спілкуванні.

На виставці представлено лозоплетіння (майстер Микола Старостенко та майстриня – Світлана Старостенко), розпис по дереву та текстилю (Світлана Старостенко) та живопис (Микола Старостенко, Світлана Старостенко та донька Анастасія Старостенко).

Сімейна творчість Старостенків базується на народних українських традиціях, що складалось віками в життінароду, пов'язувалось із його звичаями, відповідало його поетичному світосприйманню. Народні майстри Світлана та Миколо прагнуть наблизити ті або інші формивиробів до вимог сучасного побуту. Чуття краси матеріалу, вміння створити корисну річ, прикрасити їїяскравим і вражаючим орнаментом, розписом, ввести в нього ті або інші зображення — усе це характерне для творчості подружжя.

Ознайомитися з виробами родини Старостенків ви зможете з 12 серпня по 01 вересня 2019 року. Запрошуємо відвідати виставку Ніжинської родини Старостенків , адже відтворення культури, духовності починається з поглибленого вивчення її стародавніх традиційних і кращих сучасних надбань.





">За інформацією управління культури і туризму Ніжинської міської ради

Основні події та заходи

">Управління культури і туризму Ніжинської міської ради">

">заплановані на період

">з 12 по 18 серпня 2019 року

Дата

Час заходу

Назва події та заходу

Місце проведення заходу

Понеділок

12 серпня

14.00

Презентація виставки родини Старостенків «Диво родинного лозоплетіння»

Художній відділ

з 9.00 по 16.00

Міні-виставка живопису В.В. Ягньона

Художній відділ

з 9.00 по 16.00

Виставка «Легенди української сцени. М.Заньковецька на поштових листівках»

Відділ «Поштова станція»

з 9.00 по 16.00

Виставка «Родинні історії Вітгенштейнів»

Відділ «Поштова станція»

з 9.00 по 16.00

Виставка «Листи з України. Їх знають у світі…»

Відділ «Поштова станція»

з 9.00 по 16.00

Виставка «Я Вам пишу (і, більше того…). Таємний код листування закоханих»

Відділ «Поштова станція»

Протягом дня

Тематична поличка «Добре жити в рідній Україні»

Бібліотека-філія №3 для дітей

Вівторок

13 серпня

з 9.00 по 16.00

Виставка родини Старостенків «Диво родинного лозоплетіння»

Художній відділ

з 9.00 по 16.00

Міні-виставка живопису В.В. Ягньона

Художній відділ

з 9.00 по 16.00

Виставка «Легенди української сцени. М.Заньковецька на поштових листівках»

Відділ «Поштова станція»

з 9.00 по 16.00

Виставка «Родинні історії Вітгенштейнів»

Відділ «Поштова станція»

з 9.00 по 16.00

Виставка «Листи з України. Їх знають у світі…»

Відділ «Поштова станція»

з 9.00 по 16.00

Виставка «Я Вам пишу (і, більше того…). Таємний код листування закоханих»

Відділ «Поштова станція»

Протягом дня

Виставка-пропозиція «Рекомендуємо в домашню колекцію твори Сергія Жадана»

Центральна бібліотека, юнацький абонемент

Протягом дня

Експрес-інформація «Цвітуть, неначе квіти волі, знамена жовто-голубі» (до Дня державного прапора України)

Центральна бібліотека, читальний зал

Протягом дня

Виставка-панорама «Ти воскреснеш, моя Україно, в своїм блиску і славі своїй» (до Дня Незалежності України)

Центральна бібліотека, читальний зал

Середа

14 серпня

з 9.00 по 16.00

Виставка родини Старостенків «Диво родинного лозоплетіння»

Художній відділ

з 9.00 по 16.00

Міні-виставка живопису В.В. Ягньона

Художній відділ

з 9.00 по 16.00

Виставка «Легенди української сцени. М.Заньковецька на поштових листівках»

Відділ «Поштова станція»

з 9.00 по 16.00

Виставка «Родинні історії Вітгенштейнів»

Відділ «Поштова станція»

з 9.00 по 16.00

Виставка «Листи з України. Їх знають у світі…»

Відділ «Поштова станція»

з 9.00 по 16.00

Виставка «Я Вам пишу (і, більше того…). Таємний код листування закоханих»

Відділ «Поштова станція»

Четвер

15 серпня

25 січня

з 9.00 по 16.00

Виставка родини Старостенків «Диво родинного лозоплетіння»

Художній відділ

з 9.00 по 16.00

Міні-виставка живопису В.В. Ягньона

Художній відділ

з 9.00 по 16.00

Виставка «Легенди української сцени. М.Заньковецька на поштових листівках»

Відділ «Поштова станція»

з 9.00 по 16.00

Виставка «Родинні історії Вітгенштейнів»

Відділ «Поштова станція»

з 9.00 по 16.00

Виставка «Листи з України. Їх знають у світі…»

Відділ «Поштова станція»

з 9.00 по 16.00

Виставка «Я Вам пишу (і, більше того…). Таємний код листування закоханих»

Відділ «Поштова станція»

Протягом дня

Книжкова виставка – портрет: «Патріарх української літератури» (95р. від д. н. П. Загребельного)

Центральна бібліотека, абонемент

Протягом дня

Тематична поличка: «Прапор миру, вірності і волі.» (23 серпня – День Державного прапора)

Бібліотека-філія №1

Протягом дня

Тематична викладка «Прапор – державна святиня»

Бібліотека-філія №3 для дітей

П’ятниця

16 серпня

з 9.00 по 16.00

Виставка родини Старостенків «Диво родинного лозоплетіння»

Художній відділ

з 9.00 по 16.00

Міні-виставка живопису В.В. Ягньона

Художній відділ

з 9.00 по 16.00

Виставка «Легенди української сцени. М.Заньковецька на поштових листівках»

Відділ «Поштова станція»

з 9.00 по 16.00

Виставка «Родинні історії Вітгенштейнів»

Відділ «Поштова станція»

з 9.00 по 16.00

Виставка «Листи з України. Їх знають у світі…»

Відділ «Поштова станція»

з 9.00 по 16.00

Виставка «Я Вам пишу (і, більше того…). Таємний код листування закоханих»

Відділ «Поштова станція»

Протягом дня

Виставка-перегляд : «Україна є, Україна буде» (24 серпня – День Незалежності України)

Бібліотека-філія №1

Протягом дня

Виставка – перегляд «Живи та міцній, наша державо!»

Бібліотека-філія №3 для дітей

Субота

17 серпня

з 9.00 по 16.00

Виставка родини Старостенків «Диво родинного лозоплетіння»

Художній відділ

з 9.00 по 16.00

Міні-виставка живопису В.В. Ягньона

Художній відділ

з 9.00 по 16.00

Виставка «Легенди української сцени. М.Заньковецька на поштових листівках»

Відділ «Поштова станція»

з 9.00 по 16.00

Виставка «Родинні історії Вітгенштейнів»

Відділ «Поштова станція»

з 9.00 по 16.00

Виставка «Листи з України. Їх знають у світі…»

Відділ «Поштова станція»

з 9.00 по 16.00

Виставка «Я Вам пишу (і, більше того…). Таємний код листування закоханих»

Відділ «Поштова станція»

Неділя

18 серпня

з 9.00 по 16.00

Виставка родини Старостенків «Диво родинного лозоплетіння»

Художній відділ

з 9.00 по 16.00

Міні-виставка живопису В.В. Ягньона

Художній відділ

з 9.00 по 16.00

Виставка «Легенди української сцени. М.Заньковецька на поштових листівках»

Відділ «Поштова станція»

з 9.00 по 16.00

Виставка «Родинні історії Вітгенштейнів»

Відділ «Поштова станція»

з 9.00 по 16.00

Виставка «Листи з України. Їх знають у світі…»

Відділ «Поштова станція»

з 9.00 по 16.00

Виставка «Я Вам пишу (і, більше того…). Таємний код листування закоханих»

Відділ «Поштова станція»

Начальник управління культури і туризму Т.БАССАК

Місяць серпень в історії Ніжинського краю
Сам по собі місяць серпень, як хронологія, відлік часу і ніяк не прив’язаний до подій в ньому. Але ж події, що відбувалися і відбуваються, можуть зацікавити. Останній місяць літа серпень. Традиційно це жнивний місяць, бо й назва його походить від слова «серп», яким у прадавні часи, та ще й після Другої світової війни аж десь до 1955 року наші рідні збирали хліб в полі прадідівським знаряддям. Серп, коса, косарка, жниварка, молотарка, безтарка, як і сніп, ціп, перевесло, пів копи, копа давно вже відійшли в минуле, стали історією.(автентична,хоча й не легка культура наших предків). Та гарячими жнивні дні залишаються й по сьогодні. І така ж відповідальність за Урожай лягає на плечі жниварів, бо погода, як і колись, завдає багато клопотів. Ото ж і донині існують прислів’я: «Не той хліб, що в полі, а той, що в коморі», «Жнивний день, рік годує», «Хліб всьому голова». Автор цієї замітки про все це знає не з чиїхось розповідей, а й сам попрацював по просьбі керівників господарства помічником комбайнера, бо робочих рук у селі вже не вистачало.У серпні й закінчувалися колосові жнива. На сьогодні збирають врожай вдосконалою технікою, то жнива й закінчуються раніше. Але вже традиційно коровай з нового урожаю випікається до медового (14) і яблуневогого Спасу (19). Хоча місяць серпень ніби приземлений, а має надважливе значення для кожного українця. А є ще дні серпня, які розкривають історію Ніжинщини в культурно-мистецькому розвитку, як 4 серпня - день народження Марії Костянтинівни Заньковецької, першої Народної артистки України. Цього року 165річний ювілей з дня її народження. А народилася в селі Заньки Ніжинського повіту на Чернігівщині, в дворянській сім’ї Адасовських, в їхньому родовому маєтку 4 серпня 1854 р. Навчалася в приватному училищі в Ніжині. Потім у приватному пансіоні Осовської в Чернігові. З юних років Марія дуже любила імпровізувати. Там зіграла роль дівчинки-сирітки з казки “Донька Кащея”. А дав їй цю роль сам Леонід Іванович Глібов, знаменитий байкар, що тоді очолював драматичний гурток Чернігівського пансіону. Він і сам свого часу навчався в ніжинському ліцеї князя Безбородька. 1876-го вийшла на сцену ніжинського театру. До кінця свого життя не поривала зв’язків з театральним колом Ніжина. Дебютувала 27 жовтня 1882 на сцені першого українського професійного театру в Єлисаветграді (нині Кропивницький) під керівництвом Марка Кропивницького. Марія Заньковецька була окрасою національної сцени, зіркою в театральному просторі на зламі XIX-XX ст. ЇЇ обдарування і творчість має велике значення для формування національного театрального мистецтва, розвитку драматургії, створення школи сценічної майстерності для наступних поколінь українських митців, тобто зробила напрацювання й на сьгодняшній час. Востаннє вийшла на сцену 15 грудня 1922. р. А в січні 1923 р. їй було присвоєно високе звання – Народна артистка України. Ім'ям М.К. Заньковецької названо Український драматичний театр у Львові, та у Києві, вулицю, 1960 р. створено меморіальний музей-квартиру. Ніжинці свято бережуть пам'ять про свою славетну землячку. У 1964 р. створено музей у селі Заньки. А щодо мешканців Ніжина, то можна взяти витяг з науково-популярного журналу «Музика» №5/2018, Київ, де розміщена стаття Олени Кавунник «У вінок пам’яті Марії Заньковецькій». «В ряду прикладів популяризації імені М. Заньковецької є мистецька діяльність городян Ніжина, в якому жила актриса. Вони установили пам’ятну Дошку на її Будинку, бережуть Музей, відкрили 1993 р. пам’ятник (автор О.Скобліков), облаштували Сквер, назвали її ім’ям вулицю, площу, написали пісню «Заньковецької талант» (вірші М.Самка, муз. Л.Семенець). Цікавою є творчість колективу ніжинського Коледжу культури і мистецтв, якому 27 березня 2000 р. за Постановою Кабінету Міністрів України присвоєно ім’я славетної землячки». І там же: «З 2004 р. у Ніжинському українському драматичному театрі ім. Коцюбинського щорічно, за підтримки Чернігівської обласної державної адміністрації, виконкому Ніжинської міської ради, первинного осередку НСТДУ відбувається всеукраїнський, а з 2010 р. Міжнародний театральний фестиваль жіночої творчості ім. Марії Заньковецької. Його постійними учасниками є Національні академічні драматичні театри. І вже в новітні Українські часи в Ніжинщині (с. Заньки) і в самому Ніжині відзначили 150 річний ювілей – 2004 р. На святі були присутні гості з Києва: І.С. Плющ – депутат ВР по 209 ніжинському округу, Ю.М. Мушкетик – голова Національної спілки письменників Украіни, В.В.Ткаченко – голова Чернігівського земляцтва в Києві, Леонід Горлач –поет, на сьогодні лауреат Шевченківської премії, редактор газети «Отчий поріг» в Києві. На святі вперше були виконані пісні ніжинських авторів з посвятою М.К. Заньковецькій: «Заньковецької талант» муз. Л.Семенець, «Пливи, мій віночку», «Древній Ніжин» муз. Івана Синиці, ав. віршів М. Самко. А також 155річний ювілей-2009; 160 річний-2014. А ще так склалося, що гурт «Калина», артисти ніжинського району і відповідно Ніжинської РДА, що виконував пісню «Пливи, мій віночку» на 150-річному ювілеї Марії Заньковецької того ж року був уже визначений до Єгипту. За газетними матеріалами: «За ініціативою Міністерства культури і мистецтв України, Українського культурно-просвітницького центру «Дружба» 18-19 липня в Києві під патронатом Всесвітньої Ради з організації фестивалів фольклору (COIFF) Всесвітній фестиваль (Фольклорний дивосвіт), в якому взяли участь представники з різних країн світу: Алжиру, Індії, США,Таїланду, Туреччини, Польщі, Сербії. Україну на цьому фестивалі представляли народний ансамбль пісні і танцю «Калина» з Ніжинського району, який розпочав свій концерт з купальського хороводу «Пливи, мій віночку». Його автори ніжинці. Слова написав Микола Самко, музику – Іван Синиця. Купальський хоровод – етикетка «Калини». Глядач був у захопленні і журі визначило «Калину» переможцем. Гурт з ніжинщини був запрошений до Єгипту на 14 Всесвітній фольклорний фестиваль». І продовження також за матеріалами газет: Ніжинський Вісник,2004, Деснянська Правда, 2004.Чернігів, Отчий поріг, 2004. Київ. «І ось вона повернулася (Калина) з цієї чудової подорожі з перемогою. Ансамбль став володарем Золотого Ключа - найвищої нагороди фестивалю». А щодо теми про місяць серпень то: «Фестиваль відкрився 24 серпня у день Незалежності України. На це фольклорне свято прийшли представники посольства України з прапором, на якому переливалися блакитні і жовті кольори. Це незабутнє видовище». Отже 24 серпня у день Незалежності України ніжинська пісня звучала на іншому континенті в Єгипті в місті Ісмаілія і гурт «Калина» ( керівник – Кирилюк В. М., Заслужений артист України) привіз основну нагороду фестивалю – Золотий ключ. А вже починаючи з 2017 у селі Заньках ось вже втретє цього року (2019), якраз в 165 ювілей з дня її народження проведуть започаткований фольклорний фестиваль її імені «Скарбниця зоряних талантів» (на фестивалі також відбулася презентація нових пісень: «Тут Марії свячене ім’я» мелодія О. Залозного, авт. віршів М.Самко; «Ранок настає» муз. А. Литвиненко, сл. Бикова Олександра) на який з’їжджаються і самодіяльні і професійні артисти не тільки Ніжинщини, а й з других районів Чернігівщини, Сумщини, а цього року можливо й з других областей.
Також цього року, 7 серпня, громадськість України відзначає на державному рівні 200-річний ювілей від дня народження Пантелеймона Олександровича Куліша (1819-1897). Письменник, історик, фольклорист, етнограф, перекладач. Народився в містечку Вороніж колишнього Глухівського повіту Чернігівської губернії (тепер — Шосткинський район Сумської області). Але має безпосереднє відношення до Ніжинщини написавши роман-хроніку «Чорна рада» з подіями, що відбувалися в Ніжині в червні 1663 р. Про Пантелеймона Куліша є спогади ніжинця Олександра Кониського в його книзі «Тарас Шевченко-Грушівський. Хроніка його життя». «Полтава. 1860 рік. Тут 9 мая полтавська громада справила Пантелеймону Кулішу в вокзалі міського саду бучний обід. На той обід зібралося чоловіка з 200».І там же: «Довіку не забути мені одного тосту, що зняв вислужений жандар Біловодський. Після десятої чергової промови підніс такий тост: «З уст вислуженого жандаря прийміть, люде добрі, щире бажання, щоб ширилася, зміцнялася і пишалася по нашій рідній Україні та ідея українська, за яку я відвозив Куліша на заслання в Тулу».Трудно уявити собі той ентузіазм і захват, яким перейнялася уся громада, і та, що була за столом, і та, що стояла навкруги залу під вікнами...Взагалі, той час був часом, коли придавлений людський дух, вирвавшись хоч трохи на волю, знявся до такої вишини, до якої після того він не знімався вже в Полтаві. Куліш, пишучи до Шевченка про той обід, зовсім правдиво говорив, що «скільки не було на тому бенкеті промов поважних, то, знайте, ваше славне і шановне ім’я споминали так, як рідна сім’я споминає про свого батька, що живе десь далеко на чужині».
Тут доречно буде згадати, що Шевченко бував у Ніжині, є й вірш у «Кобзарі», «Ликері» датований 5 серпня 1860 р. з посвятою Ликерії Полусмак з села Липів Ріг на Ніжинщині на якій мав намір одружитися Шевченко, та не судилося. І про все це дослідив і описав у своїй книзі перший його біограф наш земляк Олександр Якович Кониський. «Тарас Шевченко-Грушівський. Хроніка його життя». Народився 18 серпня 1836 р.у селі Переходівка Ніжинського району Чернігівської області. Автор духовного гімну«Молитва за Україну» («Боже великий, єдиний, нам Україну храни») В дитячі роки навчався у повітовому училищі в Ніжині, а вчителем у нього був Іван Сошенко, товариш Тараса Шевченка, що допоміг йому визволитись з кріпацької неволі. Ось так він описує роки навчання в своїй книзі: – «Ще як був я дитиною і ходив р. 1845 учитися до повітової школи у Ніжині, де той самий Іван Максимович Сошенко був учителем «чистописания и рисования». А ще з літературно-історичних джерел маємо: «Українська наука зобов’язана О. Кониському здійсненням надзвичайно важливої справи: 1873 року він разом зі своїм близьким другом, колишнім кириломефодійцем Д. П. Пильчиковим, на той час викладачем полтавського кадетського корпусу, зібрали гроші на купівлю у Львові друкарні для новоствореного Товариства ім. Шевченка; в утворенні фонду взяли участь грошовиті меценати Є. Милорадович та М. Жученко й сам Кониський. Він через п’ятнадцять років, 1889 р. наполіг на зміні структури товариства з метою скасування його комерційної діяльності й перетворення його в «Наукове товариство імені Шевченка». Наукове товариство імені Шевченка на сьогодні знане науковцями, і не тільки, в усьому світі.18 серпня 2016 року, з нагоди відзначення 180-річчя з дня народження Олександра Яковича Кониського на державному рівні в місті Ніжині було встановлено пам’ятний знак на місці повітового училища де він навчався, а також сквер ніжинці облаштували і назвали на його честь, а в селі Переходівка, де він народився, відкрили меморіальну дошку.
Микола Самко, краєзнавецьЧитаючий парк

Вихідного літнього дня, бібліотекарі бібліотеки - філіалу №2 Ніжинської МЦБС здійснили бібліотечний десант в парк Незалежності. Ми запрошували перехожих відпочити у нас, почитати книги, газети, журнали.

Завідуюча бібліотекою Івасенко Н.І. та бібліотекар Гавриленко О.В. розповідали про багатство і різноманітність книжкового фонду, періодичних видань, про надання послуг бібліотекою, розповсюджували візитівки.

Ми прагнули розказати, що читання може доставляти естетичну насолоду.

В результаті цієї акції до бібліотеки залучилось чотири нові користувачі.

Бібліомандри до Львова

«Місто із запахом кави та шоколаду», «Місто серед дощів», «Маленький Париж», «Український Лондон», «Культурна столиця України» - як тільки не називають місто Лева - Львів. А ще хочеться додати, що Львів – це справжня бібліотечна столиця. В цьому переконалися учасники делегації бібліотечних працівників Чернігівщини під час культурно-освітньої поїздки до Львова, організованої Чернігівським регіональним відділенням Української бібліотечної асоціації (голова Інна Аліференко). Від Ніжина у складі делегації були: директор Ніжинської міської ЦБС Олена Єкименко, провідний бібліограф Любов Гусєва, бібліотекар Тетяна Єременко.

За статистикою у Львові налічується 40 бібліотечних установ. З 2015 року за підтримки міської влади вже модернізовано 11 книгозбірень. Тому програма візиту до львівських колег була дуже насиченою: Львівська обласна універсальна наукова бібліотека, Львівська обласна бібліотека для юнацтва ім. Романа Іваничука, Львівська обласна бібліотека для дітей, Пазл-бібліотека, Wiki бібліотека, URBAN бібліотека, Перша Львівська Медіатека, бібліотека «Мультиплекс». Кожна бібліотека має свою назву, свій колорит та родзинку, поєднує класичні методи роботи з сучасними технологіями, приваблює дизайном та сучасним інтер’єром. Зацікавила бібліотечних мандрівників інтерактивна панель Bigtab, для неї спеціально розроблено програмне забезпечення «Інтерактивна карта міста Львова», за допомогою якого відвідувачі можуть мандрувати містом і вивчати його історію та архітектуру. Дитячі бібліотеки мають у фондах книги, надруковані шрифтом Брайля, якими можуть користуватися діти з вадами зору.

Бібліотекою ХХІ століття можна назвати бібліотеку Українського Католицького Університету (Бібліотека Центру Митрополита Шептицького). Книжковий фонд налічує понад 160 000 примірників, також є фонд стародруків та спеціальних колекцій, особисті архіви видатних вчених, меценатів, діячів церкви та окремих громадських організацій. Всі процеси бібліотечної роботи автоматизовано, а під час студентських сесій робота не припиняється цілодобово. Відкрита бібліотека не лише для студентського загалу а й для інших категорій читачів. Має сучасне приміщення, дитячий інтерактивний простір, відвідувачі можуть посмакувати смаколиками у бібліотечному кафе.

Стосовно модернізації бібліотек, то їх простори перетворено на території творчості, комунікації та натхнення. Як зазначають працівники бібліотек, це не просто бібліотеки, а осередки активного громадського життя, де кожен з відвідувачів – від дошкільнят до людей поважного віку – може знайти заняття до душі.

Про львівські книгозбірні можна розповідати багато, але очевидно те, що поряд з чисельними пам’ятками культури Львова бібліотеки створюють позитивний імідж міста.

Олена Єкименко


Привіт із сонячної Греціївід учнів Ніжинської дитячої хореографічної школи !
Навчальний рік уже давно закінчився, але творчий колектив Ніжинської дитячої хореографічної школи, який працює під керівництвом заслуженого працівника культури України Г.Л.Тимошенко, вирушив до сонячної Греції підкорювати Мистецький Олімп.У період з 23 по 29 червня творчі колективи школи, а саме: Дитячий зразковий ансамбль бального танцю «Шанс» (керівник І.Мірошник), Дитячий зразковий ансамбль сучасного класичного танцю «Гармонія» (керівник А.Ганага), ансамбль сучасного танцю «Astrum» (керівник О.Добриня), шумовий оркестр «Світанок» (керівники: М.Шматок та М.Пампура), – гідно представили мистецький Ніжин на ІІ Міжнародному фестивалі-конкурсі мистецтв «Зірки Греції».Конкурс був організований з метою пропагування хореографічного і музичного мистецтва. Мальовнича природа, дружня атмосфера, високопрофесійне зіркове журі – все це сприяло досягненню високих результатів. З шести представлених на конкурс номерів Лауреатом І премії в номінації «Хореографія» став Дитячий зразковий ансамбль сучасного класичного танцю «Гармонія»: І місце в номінації «Класичний танець» (хореографічна композиція «Симфонія моря»); І місце в номінації «Народно-стилізований танець» (Ірландський танець «Спіймати мрію»); І місце в номінації «Хореографічне мистецтво» – солістка ансамблю Пришепа Олександра («Варіація Есмеральди» із балету «Есмеральда»).Лауреатом І премії в номінації «Оригінальний жанр» став шумовий оркестр «Світанок» з номером «На гостини до родини».Лауреатами ІІ премії в номінації «Хореографія» стали: Дитячий зразковий ансамбль бального танцю «Шанс» (хореографічна композиція «Бешкетники», молодша група) та ансамбль сучасного танцю «Astrum» (композиція «Сон Петрика П'яточкіна», молодша група).Під час перебування у сонячній Греції насиченою була не лише конкурсна програма, але і вдало організована програма для дітей. З метою налагодження творчих та дружніх зв’язків між учасниками мистецького заходу була створена тепла дружня атмосфера командою професійних аніматорів. Юні ніжинські таланти брали активну участь у всіх заходах і в багатьох з них перемагали. Так, у конкурсі «Міні міс» брала участь Вероніка Обідейко – учасниця ансамблю «Astrum» – та здобула титул «Міс артистичність» за креативний підхід в підготовці до конкурсних завдань.Учасники поїздки (а це 45 талановитих юних ніжинців) отримали море вражень та позитивних емоцій, безліч неймовірних фото та відео на згадку про фестиваль і подорож, а головне – здобули безцінний конкурсно-фестивальний досвід та нові мистецькі перемоги.Щира вдячність дирекції Ніжинської дитячої хореографічної школи, викладачам та батькам за розуміння та підтримку дітей. Творчі колективи Ніжинської дитячої хореографічної школи в черговий раз довели, що вони є великою родиною, яку об’єднало нестримне бажання танцювати та музикувати з душею та для душі.
Ю.М.Камінська,викладач Ніжинської дитячої хореографічної школи Літня археологічна школа - 2019: результати та досягнення
З 4 по 18 червня 2019 року на базі ніжинської археологічної експедиції, в рамках виконання «Цільової програми проведення археологічних досліджень в місті Ніжин на 2017 – 2021 роки», пройшла, вже традиційна, літня археологічна школа. Цього року події відбувались на території археологічної пам’ятки «поселення МАГЕРКИ І», ряд дослідників локалізує згадане поселення як місце літописної битви на Ніжатиній ниві. Організаторами виступили управління культури і туризму Ніжинської міської ради, археологічна лабораторія Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя та ГО «Ніжинське археологічне товариство». Під час роботи школярі та гості міста змогли прийняти участь в археологічних розкопках Ніжина, прослухати лекції з археології міста, відчути себе в ролі давньоруського гончаря, воїна, коваля, кухаря та спробувати подолати елементи туристичної смуги перешкод. Також під час роботи школи відбувся шостий польовий семінар «Історична реконструкція – стародавній Ніжин», під час якого були розглянуті подальші перспективи розвитку проекту «Літня археологічна школа». За час роботи школи в її роботі прийняли участь понад 240 дітей з різних шкіл міста. В результаті розкопок було зібрано колекцію археологічних матеріалів ХІ-ХІІ ст.. серед яких переважають елементи давньоруської зброї та спорядження вершників. Враховуючи побажання відвідувачів та висновки учасників польового семінару в майбутньому планується збільшення терміну роботи школи принаймні на тиждень та запровадження до програми нових історичних видів ремесел та промислів.
К.і.н., доцент, керівник ніжинської археологічної експедиції, голова правління ГО«Ніжинське археологічне товариство при Ніжинському державному університетіімені Миколи Гоголя» КЕДУН І.С.

"Краса це вічність, що триває лише мить"

22 червня у приміщенні Ніжинської центральної міської бібліотеки відбувся захід «Краса це вічність, що триває лише мить» у рамках проекту «Мандрівний поетичний бібліопростір А » – за участю чернігівських та ніжинських поетів. Організатор - Чернігівська обласна універсальна бібліотека імені В.Г. Короленка, реалізується проект за підтримки Українського культурного фонду.
Пропустити таку подію!? Це знову таки не про нас. Ми разом з вихованцями театральної студії Ніжинського будинку дітей та юнацтва поринули у світ прекрасної поезії.
Захід проходив у незвичайній формі: знайомство, літературні ігри, виступи поетів, презентація нових книг, анкетування, перегляд відео-кліпу із творчим завданням і читання улюблених віршів. А ще – вільне спілкування з майстрами поетичного слова. Цікаво, корисно, повчально - ТАК! А ще, я відкрила для себе нових поетів, вірші яких - "чіпляють за живе" й не лише мене, а і моїх театралів. Символом літературних читань став годинник, як символ плинності часу. Адже дійсно, краса хоч і вічна, але триває лише мить. Тому нам потрібно насолоджуватися красою саме цієї миті.

Доречі, вже народилася ідея роботи над п'єсою, яку написала поетеса із Чернігова і хоче побачити її на сцені у нашому виконанні, але всі таємниці поки не розкриватиму...

Ірина Наконечна,

керівник театральної студії НБДЮ

«Ми різні і в цьому наше багатство. Ми разом і в цьому наша сила!»
Під такою назвою 21 травня 2019 року у місті Чернігові відбувся урочистий захід, приурочений до Всесвітнього дня культурного різноманіття та з нагоди ювілеїв п’яти національно-культурних товариств Чернігівської області. На це дійство були запрошені представники культурно-просвітницької спілки громадян польського походження «Астер», яка нещодавно відзначила 20 років з дня заснування.Гостей свята привітала заступник голови Чернігівської обласної державної адміністрації Наталія Романова, яка вручила почесні відзнаки та цінні подарунки. Глядачам була представлена яскрава концертна програма, в якій взяли участь творчі колективи національно-культурних товариств Чернігівщини. Учасники ансамблю польської пісні «Гвяздечка» Ніжинської загальноосвітньої школи № 2 та студент Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя Сергій Юскевич виконали вокальні твори як на польській так і українській мові. Справжнім святковим подарунком стали виступи заслужених артистів України Олега Подольського Василя Жадана.Активні члени спілки «Астер» Люцина Ейма, Олена Єкименко, Яніна Якубів, Сергій Юскевич отримали Почесні грамоти Департаменту культури і туризму, національностей та релігій обласної державної адміністрації.

Молодіжні простори у бібліотеках"Створюємо молодіжні простори разом" під таким лозунгом три дні працювали учасники тренінгу "Бібліотеки як молодіжні простори", що проходив в Чернігівському обласному молодіжному центрі. Тренінг був організований ГО "Центр профілактики "Вибір" та за підтримки Департаменту сім'ї, молоді та спорту Чернігівської ОДА. На тренінгу зібрались бібліотекарі як публічних бібліотек так і бібліотек навчальних закладів Чернігівської області. Ніжинську центральну міську бібліотеку представляли бібліотекар юнацького відділу Валентина Булах та методист Ніжинської міської ЦБС Наталія Пономаренко.Протягом трьох днів бібліотекарі вивчали основні аспекти молодіжної політики в Україні і розглядали можливості та особливості створення молодіжних просторів на базі бібліотек, також познайомились з досвідом створення таких просторів у бібліотеках України та закордону, отримали інформацію як і де залучати різноманітні ресурси для розвитку своїх бібліотек. Методист ніжинської міської ЦБС Н. Пономаренко

Учні Ніжинської дитячої хореографічної школи на святкуванні ювілею української діаспори Литви

Багаторічна плідна творча співпраця поєднує Ніжинську дитячу хореографічну школу та Президентський фонд Леоніда Кучми «Україна». Завдяки цій співпраці талановиті учні школи вже неодноразово брали участь у міжнародних мистецьких проектах та презентували мистецтво України на світових сценах (Білорусь, Литва, Латвія), були учасниками вагомих всеукраїнських мистецьких заходів.

15 – 20 травня 2019 року, за сприяння Президентського фонду Леоніда Кучми «Україна» і особисто заступника директора Фонду Мельник Тетяни Михайлівни, 10 учнів Ніжинської дитячої хореографічної школи – середня група дитячого зразкового ансамблю народного танцю «Квіти України» – разом з викладачем-балетмейстером Ігорем Яциною взяли участь у святкуванні ювілею української діаспори Литви, що відбулося в м. Вісагінас та м. Вільнюс (Литва).

До творчої делегації Фонду увійшли представники різних областей України: Дитячий зразковий ансамбль народного танцю «Квіти України» Ніжинської дитячої хореографічної школи (Чернігівська обл.), тріо «Ореля» (Рівненська обл.), тріо бандуристок (м. Херсон), солісти-вокалісти (Полтавська, Хмельницька та Рівненська області, м. Донецьк).

Дитячий зразковий ансамбль народного танцю «Квіти України» Ніжинської дитячої хореографічної школи презентував українське народне хореографічне мистецтво. Хореографічні композиції «Веселі господарочки». «Плескач» та «Поліська жартівлива полька» (балетмейстер-постановник Ігор Яцина) стали окрасою святкових концертів з нагоди 35-річного ювілею української діаспори Литви.

Екскурсійна програма була теж надзвичайно насиченою: м. Вісагінас та м. Вільнюс назавжди залишаться в пам’яті дітей.

Н.Куделя,

Ніжинська дитяча хореографічна школа


Простір дитячого читанняНа book-каву «Простір дитячого читання» завітали учні 3А класу ЗОШ №7, щоб корисно та весело провести час, отримати позитивні емоції від зустрічі з книгами, покращити навички спілкування. Бібліотекарі познайомили дітей з новою літературою, провели цікаві ерудит –вікторини. Діти розповідали про свої улюблені книжки та про домашніх улюбленців. Час пройшов весело та цікаво. На завершення заходу діти смакували запашним чаєм з печивом та цукерками.

Т. Радченко,заступник директора по роботі з дітьмиА над світом вишиванка цвіте Із далекого минулого прийшло до нас і рукоділля, плетіння, в’язання, вишивання, різьблення, ткацтво.Вишивка – це не лише майстерне творіння золотих рук народних умільців, але й скарбниця вірувань, духовних стремлінь інтелекту нашого народу. У чарівну силу вишивки вірили як у доброго чудодія, що оберігає від усякого лиха. А сила вишивки у візерунках. Вишивку можна читати так, як читають книги.Працівники бібліотеки - філіалу №4 для дітей міської ЦБС долучилися до святкування Дня вишиванки. Організували та провели етнографічну екскурсію « А над світом вишиванка цвіте» до Народного музею українського старовинного костюму та побуту Ніжинської дитячої хореографічної школи.Учні 5-го класу ЗОШ №10 та їх класний керівник Кресан А.О. були приємно вражені побаченим та почутим від екскурсовода музею Добрині О.В.З історією виникнення й розвитком української вишивки п’ятикласники ознайомилися з змістовної розповіді завідуючої філіалом №4 Тимко Т.О. Дружно діти пригадали та виконали пісні про вишиванки разом з бібліотекарем та вчителем, проявили обізнаність в етнографії, відповідаючи на запитання тематичної вікторини.Час, проведений у спілкуванні з найдавнішим видом українського мистецтва-вишиванням, був приємним для всіх.

Іллічова В. Б., провідний бібліотекар

філіалу № 4

Децентралізація – шлях до прогресу

В Україні з 2014 року відбувається реформа децентралізації – передача повноважень та фінансів від державної влади якнайближче до людей – органам місцевого самоврядування. Цей процес триває вже понад 4 роки, але поінформованість населення про перебіг реформи залишилась на низькому рівні.

Тому 25 квітня 2019 року Ніжинська центральна міська бібліотека імені М.В. Гоголя разом зГромадською організацією "Створімо майбутнє разом"організували та провели семінар-практикум «Децентралізація – шлях до прогресу» на базіНіжинський державний університет імені Миколи Гоголя. У заході взяли участь студенти та викладачі університету, молодь Ніжина та небайдужі жителі Ніжина.

Експертами та спікерами на семінарі-практикумі виступили представники місцевого самоврядування, ті хто втілює реформу децентралізації в Ніжині та Ніжинському районі: Анатолій Линник, міський голова Ніжина – «ПРОЦЕС ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЇ В НІЖИНСЬКІЙ МІСЬКІЙ ОТГ: ЗДОБУТКИ ТА ДОСЯГНЕННЯ», Олег Бузун, голова Ніжинської районної ради – «ОСОБЛИВОСТІ ПРОЦЕСУ ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЇ В НІЖИНСЬКОМУ РАЙОНІ» та Микола Силенко, консультант з бюджетних питань офісу Асоціації міст України в Чернігівській області – «ПРОЦЕС ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЇ В ЧЕРНІГІВСЬКІЙ ОБЛАСТІ: ДОСЯГНЕННЯ ТА ВИКЛИКИ».

Семінар-практикум «Децентралізації – шлях до прогресу» є першим заходом, які будуть проведені в рамках реалізації проекту USAID «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС), що реалізовують в Ніжинській міській об’єднаній територіальній громаді бібліотекарі Ніжинської центральної міської бібліотеки імені М. В. Гоголя спільно з представниками громадської організації «Створімо майбутнє разом» за підтримки Асоціації міст України (АМУ) у партнерстві з Радою міжнародних наукових досліджень та обмінів IREX/Україна за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Висловлюємо ПОДЯКУ за підтримку в проведенні семінару-практикумуОлександруСамійленку, ректору Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя, Володимиру Мартиненку, декану історико-юридичного факультету, Наталії Клипі, декану філологічного факультету, Юлії Кузьменко, викладачу історико-юридичного факультету та Управлінню культури та туризму Ніжинської міської ради.

Наталія Пономаренко, методист Ніжинської міської ЦБС


Великодні мотиви Готуючись до світлого свята Великодня, ніжинська майстриня Тетяна Олександрівна Рожовець зробила серію витинанок на цю тему. Ми запросили її показати роботи і читачам Ніжинської центральної міської бібліотеки. Так на абонементі з'явилася виставка «Великодні мотиви Тетяни Рожовець». Майстриня використала найпоширенішу техніку витинання з паперу ножицями. Витинанка-від слова «витинати" (вирізати). Зробила їх Тетяна в біло-чорній графічній гамі. Споконвічні символи та мотиви роблять їх глибокими і сакральними. Майстриня використала народну, патріотичну і духовну тематику, поєднавши орнаменти з предметними зображеннями. Цікава витинанка з тризубом в обрамленні геометричних орнаментів . Є композиція з двох писанок, що зображує красу почуттів: силуети хлопця і дівчини. Вічний образ Богородиці з немовлям нагадує ікону. Сюжет з сумним ангелом- картину. Під час такої роботи душа майстрині наповнюється особливою енергією. Нею Тетяна Рожовець ділиться й з читачами бібліотеки. Лаконізм сюжету й виразність теми додають роботам особливий колорит. Здається, не складно зробити вимережану витонченими візерунками «картинку». Але «витинальна графіка» потребує особливої акуратності і точності у роботі зі спеціальним гострим ножем. Сьогодні витинанки, як вид народного декоративно-прикладного мистецтва, отримали нове життя. А на Вінничині навіть відкрили перший пам'ятник українській витинанці.

Н. Старінко, бібліотекарНіжинської ЦБС Від книги до світла, до знань, до життя Починаючи з 1995 року, 23 квітня майже у 200 країнах світу святкується Всесвітній день книги і авторського права. Своїм святом цей день вважають автори, видавці, вчителі, бібліотекарі та всі, хто причетний до книжкової справи. Усюди організовуються цікаві акції, книжкові ярмарки, виставки, презентації, голосні читання, зустрічі з письменниками, автограф-сесії тощо. День бібліографії «Від книги до світла, до знань, до життя» для учнів Ніжинської ЗОШ № 12 провели бібліотекар Ніжинської міської центральної бібліотеки Валентина Булах разом з шкільним бібліотекарем Світланою Харченко. Учні дізналися про виникнення перших книг, першого рукопису, про появу папірусу, виникнення пергаменту, створення паперу завдяки презентації «Книга. Історія книги.». Щоб учням було цікаво розповідь була у вигляді казки, що допомогло краще сприйняти інформацію маленьким слухачам. Із зацікавленістю діти спостерігали за відтворенням подій лицарських боїв учнями 5-го класу. Представлена учням виставка «Читай, формат не має значення» зацікавила і дітей і дорослих. Особливо Остромирове Євангеліє і хоч сучасний, але виготовлений за старовинними технологіями папірус. Завдяки виставці діти змогли побачити, що книги бувають різних розмірів, різної форми, різної ваги. Але значення книги в житті людини завжди було і буде дуже важливим.Валентина Булах, бібліотекар Центральної бібліотеки З УКРАЇНОЮ В СЕРЦІ

21 квітня 2019 року в самому серці української столиці, Колонному залі Київської міської державної адміністрації, відбувся ІІІМіжнародний творчий фестиваль-конкурс учнівської та студентської молоді «З Україною в серці» .

Міжнародний фестиваль-конкурс проводився за підтримки Департаменту освіти і науки, молоді та спорту виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації), Постійної комісії з питань культури і туризму Київської міської ради, Київської муніципальної Академії естрадно-циркового мистецтва ім. Л.Утьосова і телепроекту «Зіркафест» .

Головна мета телепроекту «Зіркафест» – створення для дітей і молоді можливості творчого спілкування, розкриття нових талантів, взаємозбагачення культурних традицій; залучення меценатів та спонсорів до підтримки творчої молоді; обмін досвідом творчої діяльності композиторів, поетів, музичних керівників, продюсерів та молодих виконавців.

Творчі колективи Ніжинської дитячої хореографічної школи вже неодноразово брали участь у мистецьких заходах «Зіркафест» і щоразу здобували найвищі нагороди.

Цього року учасниками Міжнародного творчого фестивалю-конкурсу «З Україною в серці» стали ансамбль сучасного танцю «Astrum» та студія бального танцю «Ритм» Ніжинської дитячої хореографічної школи (керівник обох колективів – випускниця Ніжинської дитячої хореографічної школи, викладач Оксана Добриня).

Для вихованців студії бального танцю «Ритм» (а це діти віком 7-9 років) це перший конкурсний виступ. «Наше перше ча-ча-ча» у їх виконанні – дебют у нелегкій конкурсній діяльності. Проте талановиті ритмівці гідно пройшли своє перше випробування і здобули ІІ місце в номінації «Бальна хореографія» /категорія 7-9 років/.

Учасники середньої групи ансамблю сучасного танцю «Astrum» Ніжинської дитячої хореографічної школи – досвідчені виконавці сучасних та естрадних танців, багаторазові лауреати обласних, всеукраїнських та міжнародних фестивалів-конкурсів. Хореографічна композиція «Поринули в танець» у їх виконанні ще раз підтвердила високий рівень професійної та виконавської майстерності колективу: ГРАН-ПРІ у номінації «Естрадна хореографія» /категорія 10-12 років/ – заслужений здобуток колективу.

ІІІМіжнародний творчий фестиваль-конкурс учнівської та студентської молоді «З Україною в серці» дав можливість юним обдаруванням Ніжинської дитячої хореографічної школи показати свої здібності, позмагатися з іншими колективами, ближче познайомитися з культурою інших регіонів України, став справжнім святом душі і серця.

Нових творчих здобутків та яскравих перемог вам, юні таланти Ніжинської дитячої хореографічної школи.



Н.Куделя,

Ніжинська дитяча хореографічна школа

Твої таланти, Деснянський краю!

12 квітня 2019 року в приміщенні Ніжинського міського Будинку культури відбувся ХІV обласний молодіжний фестиваль - конкурс виконавців народної та сучасної пісні «Твої таланти, Деснянський краю!».

Організатори фестивалю-конкурсу – Департамент культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської обласної державної адміністрації, Комунальний вищий навчальний заклад «Ніжинський коледж

культури і мистецтв ім. М.Заньковецької» Чернігівської обласної ради, Чернігівський обласний навчально-методичний центр культури і мистецтв.

Метою проведення фестивалю-конкурсу є пробудження зацікавленості до витоків народної творчості, пропаганда української народної пісні, виявлення обдарованих дітей і молоді.

Традиційно, учасниками ХІV обласного молодіжного фестивалю- конкурсу виконавців народної та сучасної пісні «Твої таланти, Деснянський краю!» стали солісти дитячої зразкової вокальної студії «автограф» Ніжинської дитячої хореографічної школи (художній керівник – Ігор Дяконенко) , а саме: Ангеліна Козієнко, Катерина Боришкевич, Денис Донець, Ольга Микитенко, Єлизавета Пешко, Яна Ратушна.

Дитяча зразкова вокальна студія «Автограф» – це творча майстерня української естрадної та авторської пісні. Колектив поновлюється кожен рік. Цю закономірність керівник студії Ігор Дяконенко спрямовує на те, щоб якомога більше дітей пройшло через «лабораторію» української пісні, даючи можливість засяяти колективу новими яскравими гранями. Цій меті слугує пошук нових форм в реалізації творчого потенціалу колективу. Вихованці «Автографу» постійно оновлюють свій репертуар, завжди перебувають у творчому пошуку, активно пропагують своє мистецтво – українську дитячу естрадну пісню.

Конкурсна програма вихованців дитячої зразкової вокальної студії «Автограф» складалася з українських та зарубіжних пісень сучасних авторів. Серед здобутків солістів «Автографу»:

- І місце (Ангеліна Козієнко)

- ІІ місце (Катерина Боришкевич, Денис Донець, Ольга Микитенко, Яна Ратушна)

- ІІІ місце (Єлизавета Пешко)

Нових творчих здобутків вам, юні обдарування Ніжинської дитячої хореографічної школи!

Н.Куделя,

Ніжинська дитяча хореографічна школа

На фото: вихованці дитячої зразкової вокальної студії «Автограф» Ніжинської дитячої хореографічної школи та їх художній керівник Ігор Дяконенко


«Краса існує в цьому світі, щоб її помічали"

В читальному залі Ніжинської центральної міської бібліотеки ім. М.В. Гоголя відбулась презентація книги «Катарсис" члена «Літературної вітальні" Наталії Кочакової. Підбираючи назву для своєї збірки, авторка використала поняття «катарсис" як «очищення емоцій мистецтвом". Наталія Євгеніївна-колишній викладач іноземних мов ( випускниця Ніжинського педінституту). Та працювала вона не тільки в школах, інтернаті, але й на заводах: «Прогрес", консервному. Так би мовити, отримала практичні знання і з технічної галузі.

Головний мотив збірки «Катарсис»-відкриття краси навколишнього світу, яка сприяє оновленню людської душі. До книжки увійшли вірші та проза. Вона гарно ілюстрована самою авторкою (дванадцять кольорових малюнків). На обкладинці-засніжені гори, над якими видно метелика ( людську душу). «Цю книгу я написала в першу чергу для своїх рідних, близьких, друзів, знайомих, а також численних учнів, щоб поділитися з ними своїми відчуттями, думками, досвідом, світосприйманням"-розповідає Наталія Євгеніївна. Вона чудовий оповідач, який добре знає дитячу психологію. Адже збірка-саме для дітей і батьків. Передмову до неї написав ніжинський літературознавець Олександр Гадзинський. І якщо вірші більше орієнтовані на дорослих, то казки-дитячий жанр. Вони об'єднані в цикл «Історії чарівного саду" (присвячені коханому чоловіку). Цей сад дійсно існує. Наталія Кочакова розповіла, як вони з чоловіком його формували, доглядали. То була їхня дача. А потім довелося сад просто подарувати, щоб зберегти йому життя. Авторка осучаснює відомі літературні образи, переосмислює їх, примушує юних читачів задуматися над неоднозначністю людського життя. Перша казка- про працьовиту Бджолу й легковажну Осу. Висновок: праця повинна мати мету і якось винагороджуватися («Оса і Бджола"). Мудрого кота Рижика з іншої казки звірі хотіли вибрати царем, та вирішили кота не псувати («Рижик"). У казці «Хто найщасливіший?» це питання вирішують Метелик, Равлик і папуга. «Краса існує в цьому світі, щоб її помічати, нею захоплюватися...А вік її такий короткий"-робить висновок авторка.

Вірші Наталія Евгеніївна присвятила сину Анатолію Столяру. Вони діляться на шість розділів. Поезії авторки притамані щирість і сповідальність («Дар нежданный", «Зграя", «Картини спогадів мого життя"). Поетичні роздуми сповнені любові до людей та навколишнього світу. Натхнення приходить до поетеси як одкровення, дар нежданий. Він, наче ватра, освітив її шлях у другій половині життя. «Не даремно ми спостерігаємо те диво, що на втіху й радість нам дано"-вважає авторка. Вірші оспівують красу природи («Верби", «Дощ", «Зимовий етюд"). Для Наталії Кочакової Батьківщина-понад усе. «Моя Вкраїна-біль душі моєї, моя надія і моя любов"-пише вона. Людської долі полотно- невичерпе джерело спогадів. Авторка згадує бабусю Поліну, дідуся Івана, свого чоловіка. У збірці є навіть поема «Чотири життя однієї душі". Твори автора прозвучали і у виконанні членів «Літературної вітальні". Наталія Євгеніївна пише українською й російською мовами. В Україні живе з трьох років. Її сім’я переїхала сюди з м. Ленінабад ( Таджикістан). Навчалася у російськомовній середній школі N3. Вона згадує, що в сім'ї існував культ книги. Тому Наталія Євгеніївна читає все життя, хоча б по 500-600 сторінок в день. Це для неї найкращий відпочинок. А літературна творчість дарує радість буття.

Н. Старінко, бібліотекар

Ніжинської ЦБС


Поезія – це завжди неповторність, якийсь безсмертний дотик до душі

Ліна Костенко

Засідання літературного кафе «Творча смакота» днями відбулося в Ніжинській міській бібліотеці-філії №2. Присутні змогли насолодитися чарівним світом поетичних рядків, задуматись звідки в душі людини народжуються вірші, від чого з’являється дивовижний дар, який спонукає звичайні слова звучати по новому.

Не підлягає сумніву, що поезія відіграє одну з провідних ролей у духовному збагаченні людини.

Бібліотекар філії Шкурко Н.Г. ознайомила присутніх з творчістю української поетеси Ганни Чубач.

Відвідувачі бібліотеки смакували не лише поетичними творами, а й склянкою гарячого чаю та солодощами. Панувала щира розмова та доброзичлива атмосфера.

Бібліотекар Шкурко Н. Г.

Ніжинська центральна міська бібліотека - найкраща

Щорічно у березневі дні підводяться підсумки обласного рейтинг-конкурсу «Краща бібліотека року». Організатори конкурсу: Департамент культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА, Чернігівська ОУНБ ім. В.Г. Короленка, обласний комітет профспілок. Проводиться творче змагання з метою сприяння підвищенню престижу бібліотек, їх ролі в інформаційному та соціокультурному просторі, стимулювання творчої ініціативи бібліотечних працівників. Положенням про конкурс визначено номінації: «Краща міська бібліотека», «Краща районна бібліотека», «Краща дитяча бібліотека», «Краща бібліотека-філія».

За підсумками конкурсу у номінації «Краща міська бібліотека» переможцем у 2018 році визнана Ніжинська центральна міська бібліотека ім. Миколи Гоголя. Журі відзначило активну роботу бібліотеки по популяризації краєзнавства серед ніжинців, тісну співпрацю з установами та громадськими організаціями міста. Директор Чернігівської ОУНБ ім. В.Г. Короленка Інна Аліференко зазначила, що на сьогоднішній день Ніжинська центральна бібліотека не просто бібліотечна установа, а справжній культурно-інформаційний центр міста.

Директор Ніжинської міської ЦБС Олена Єкименко презентувала роботу центральної бібліотеки під час оголошення підсумків конкурсу «Краща бібліотека року» 28 березня 2019 року у Чернігівській ОУНБ ім. В.Г. Короленка.

Переможців та активних учасників конкурсу нагороджено дипломами, подяками та цінними подарунками.


НІЖИНська делегація НА ювілейній 25-ІЙ ТУРИСТИЧНІЙ ВИСТАВЦІ «УКРАЇНА – ПОДОРОЖІ ТА ТУРИЗМ» (М. КИЇВ)

27 березня 2019 року розпочалася робота ювілейної 25-ої туристичної виставки UITT: «УКРАЇНА – Подорожі та Туризм» (м. Київ). Виставка проводиться двічі на рік і є одним з найбільших туристичних форумів України.

Cвої стенди відвідувачам презентують туристичні агенції, туроператори, перевізники та авіалінії, готельні комплекси та ІT- компанії, що обслуговують туристичний бізнес. На виставці свій туристичний потенціал представляє більшість областей України.

В UITT'2019 прийняли участь 24 країни, серед яких компанії з Болгарії, Греції, Грузії, Єгипту, Ізраїлю, Індії, Італії, Іспанії, Китаю, Кіпру, Куби, Мальти, Мальдівської Республіки, Малайзії, Марокко, Словаччини, Словенії, США, Палестини, Туреччини, Тунісу, України та Шрі-Ланки.

В національній експозиції 2019 року взяло участь 36 міст і регіонів туристичної України, серед яких було і місто Ніжин, як складова загального павільйону «Чернігівщина туристична».

Цього року вже традиційно у даному заході місто Ніжин презентує свій туристичний та культурний потенціал. У заході беруть участь представники управління культури і туризму Ніжинської міської ради та співробітники Ніжинського краєзнавчого музею імені Івана Спаського. Відвідувачі виставки матимуть змогу познайомитися з інформацією щодо культури, історії, архітектури та музейної справи перлини лівобережної України.

Виставка триватиме до 29 березня. Усі бажаючи можуть її відвідати та підтримати делегацію рідного міста.



За інформацією управління

культури і туризму


ПАМ’ЯТНІ ДАТИ У КВІТНІ

1 (20 березня за ст. ст.) – 210 років тому народився Микола Васильович Гоголь (1809-1852), письменник.

Випускник Ніжинської Гімназії вищих наук кн. Безбородька (1828). Видавав рукописні альманахи. Приймав активну участь у аматорському театрі Гімназії, де був режисером, актором і оформлювачем. До Ніжинського періоду належать: вірші «Новоселе», «Непогода», балада «Две рыбки», поема «Ганц Кюхельгартен», повісті «Братья Твердиславичи» і «Нечто о Нежине, или Дуракам закон не писан» (знищена за наказом директора Гімназії І.С. Орлая) та ін.

4 – 80 років тому народилася Фелікса Феліксівна Бєлінська (1939-2018), громадський діяч.

Президент Ніжинської культурно-просвітницької Спілки громадян польського походження «Астер» (з 2004 р.), керівник центру культури польської.

5 – 125 років тому народився Роман Степанович (Стефановича) Бжеський (псевд. і криптоніми: Роман Млиновецький, Роберт Паклен, Роман Задеснянський, Роман Задніпровський, І.М., М.Р. та ін.) (1894-1982), український державний діяч, літератор, історик, публіцист.

Уродженець Ніжина. У Ніжині на його честь відкрито меморіальну дошку (2018).

5 – 120 років тому народився Віктор Георгійович Галета (1899-1937), педагог, громадський діяч.

Уродженець с. Галиця Ніжинського району.

Викладач Ніжинського педагогічного інституту (1931-1936). Завідуючий навчальною частиною Ніжинської школи №1.

9 – 60 років тому народилася Ірина Анатоліївна Жеребкіна (1959), український філософ.

Уродженка Ніжина.

9 – 30 років тому народився Денис Олександрович Яковенко (1989-2014),

Навчався у Ніжинській ЗОШ №7 (1996–2006). Похований у Ніжині.

15 – 125 років тому народився Анатолій Павлович Рябов (Рябовонь)(1894-1938), ерзянський філолог, педагог, громадський діяч.

Випускник Ніжинського Історико-філологічного інституту кн. Безбородька (1916).

19 (7 за ст. ст.) – 130 років тому народився Борис МатвійовичСоколов (1889-1930), фольклорист, етнограф.

Уродженець Ніжина. Син професора Ніжинського Історико-філологічного інституту кн. Безбородька М.І. Соколова. Брат-близнюк Юрія Соколова.

19 (7 за ст. ст.) – 130 років тому народився Юрій Матвійович Соколов (1889-1941), фольклорист, літературознавець.

Уродженець Ніжина.

Брат-близнюк Бориса Матвійовича Соколова.

23 (11 за ст. ст.) – 120 років тому народився Федір Якович Примак (1899-1981), вчений-лікар, громадський діяч.

Випускник Ніжинської гімназії (1918).

24 – 110 років тому народився Іван ДмитровичКундюба (1909-1975), історик.

Випускник Ніжинського інституту соціального виховання (1932).

24 – 95 років тому народився Семен Мусійович Рейнер (1924-2014), педагог, ветеран Другої світової війни.

Закінчив 9 класів Ніжинської середньої школи №3 (1941). Випускник Ніжинського педагогічного інституту (1950). Понад 30 років працював викладачем фізики в Ніжинській середній школі №7. Похований у Ніжині на єврейському кладовищі.

25 (12 за ст. ст.) – 115 років тому народився Іван Ілліч Задерій (1904-1990), вчений-зоотехнік.

Уродженець Ніжина.

26 (14 за ст. ст.) – 185 років тому народився Володимир Олексійович Бец (1834-1894), вчений-лікар, педагог, громадський діяч.

Навчався в Ніжинській гімназії.


25 міжнародна туристична виставка «На перехресті культур» у м. Лодзь (Республіка Польща)

22 – 24 березня 2019 року у м. Лодзь (Республіка Польща) працювала 25 міжнародна туристична виставка «NASTYKU KULTUR» («На перехресті культур»). Це одна з найбільших туристичних виставок у Польщі, яка проводиться з метою поєднання культур та є додатковою потужною нагодою представити туристичний та культурний потенціал України на польському туристичному ринку.

З повідомлення Посольства України в Польщі наша держава визнана почесним партнером цієї виставки та вперше представлена 11регіонами України, серед яких і Чернігівська область.

Культурний потенціал Чернігівщини представляли молодіжний фольклорно – сценічний ансамбль «Народна криниця» Ніжинського коледжу культури і мистецтв ім. М.Заньковецької та народний фольклорний пошуково - дослідницький гурт «Ніжинська козачка» міського Будинку культури (керівник, кавалер ордену княгині Ольги - О. М. Синиця) із театралізовано – концертною програмою та виконанням обрядових дійств, притаманних Чернігівщині різних часів, які були зібрані та опрацьовані колективами під час творчих експедицій Чернігівщиною.

Щодня українська пісня у виконанні наших земляків збирала навколо сцени виставкового павільйону велику кількість захоплених відвідувачів виставки.

Творчі колективи були дійсно окрасою даного фестивалю, гості та учасники виставки зачаровано спостерігали за дійством на сцені та проводжали бурхливими оплесками кожен виступ ніжинських артистів.

Управлінням культури і туризму Ніжинської міської ради була надана фінансова підтримка на транспортні витрати для народного фольклорного пошуково - дослідницького гурту «Ніжинська козачка» міського Будинку культури.


За інформацію управління культури і туризму

Ніжинської міської ради

Просвітницькі заходи спілки «Астер»

15 серпня 2019 року виповнилося б 90 років від дня народження однієї із засновників незалежної профспілки «Солідарність» у Польщі, українки за походженням, Анни Валентинович, життя якої трагічно обірвалось в страшній катастрофі польського президентського літака 10 квітня 2010 поблизу Смоленська. Тоді разом зі своєю делегацією польський президент Лех Качинський мав намір відвідати Катинське кладовище, яке є міжнародним меморіальним комплексом жертвам тоталітарних репресій.

Сейм Польщі ухвалив Постанову, в якій 2019-й рік проголошено Роком Анни Валентинович. У рішенні відзначено її заслуги у створенні руху «Солідарність» і відновленні незалежності Польщі. Тому 21 березня у центральній міській бібліотеці відбувся вечір-вшанування цієї легендарної жінки. Захід підготовлено спільно з культурно-просвітницькою спілкою «Астер».

Віце-президент спілки, доцент кафедри історії України Ніжинського державного університету ім. М. Гоголя Максим Потапенко представив почесних гостей, які завітали на цю зустріч. Серед них консул у справах Полонії, радник Посольства Республіки Польща в Україні пан Яцек Гоцловські, керівник Департаменту з питань науково-освітньої співпраці Посольства Республіки Польща в Україні пані Емілія Ясюк, військовий аташе Агнєшка Мальчевська, представники громадської організації «Спілка поляків України BEZ GRANIC» (голова Олена Седик) з м. Боярка, секретар ніжинської міської ради Валерій Салогуб, голова районної ради Олег Бузун, фахівці обласної універсальної бібліотеки ім. В.Г. Короленка (м. Чернігів) та інші.

Про витоки цього руху та його значення у розбудові польської державності доповів кандидат історичних наук, доцент кафедри Всесвітньої історії та міжнародних відносин НДУ ім. М. Гоголя Юрій Давиденко. Він зазначив, що прямим наслідком опозиційної діяльності «Солідарності» стало падіння тоталітарних комуністичних режимів у країнах Центрально-Східної Європи. Суспільний рух «Солідарність» відкрив нову сторінку в історії Центрально-Східної Європи, продемонструвавши можливість розбудови давно забутих соціальних тенденцій, використання недоліків тоталітарної системи для відродження громадянського суспільства.

В народі цю жінку називали «Мати Солідарності», «Легенда Солідарності», «Анна-Солідарність». Студентка ІІІ курсу історико-філологічного факультету Анастасія Мельничук у своїй презентації наголосила на тому, що ще за життя заслуги Ганни Валентинович перед польською державою були високо оцінені як поляками, так і видатними діячами світу. Вона нагороджена найвищою польською нагородою - Орденом Білого Орла та американською Медаллю Свободи. Зіграла саму себе в культовому фільмі Анджея Вайди «Людина з заліза».

Для того, щоб повніше розкрити життя та діяльність Анни Валентинович бібліотекарями було підготовлено інформаційну виставку «Анна Валентинович – легенда польської Солідарності». Дослідження її біографії доводять, що історія життя цієї жінки має послужити польсько-українському єднанню.

В цей день у Ніжині відбулася ще одна непересічна подія, яка об’єднала і поляків, і українців – відкриття фотовиставки «Разом пліч-о-пліч» за сприяння управління культури і туризму ніжинської міської ради та спілки «Астер». Фотоекспозиція розташована у галереї «А ля Прима» (власниця художниця, голова «Ніжинська Гільдія митців» Ніна Кущенко). Ініціатор виставки - голова громадської організації «Спілка поляків України BEZ GRANIC» Олена Седик з міста Боярка. Світлини, представлені на виставці, розповідають про те як поляки і українці пліч-о-пліч демонструють братерство в боротьбі з російським агресором. Дехто й ціною власного життя. Пані Олена зазначила, що з початком російської агресії проти України, багато українців, у жилах яких тече польська кров, були мобілізовані до Збройних Сил і воюють із ворогом. Скільки їх – точно не відомо. Не залишила байдужими жодну людину зворушлива розповідь пані Леоніди, матері одного із загиблих хлопців.

Представники Посольства Республіки Польща в Україні та органів місцевого самоврядування Ніжина висловили своє захоплення з приводу організації даної виставки.

Олена Єкименко,

директор Ніжинської міської ЦБС


Знай наших!

Чергові перемоги учнів Ніжинської дитячої хореографічної школи

21 березня 2019 року в приміщенні Ніжинського міського Будинку культури відбувся ХХІV обласний фестиваль-конкурс хореографії «Надія – 2019» серед хореографічних колективів мистецьких шкіл Чернігівської області.

Організатори фестивалю-конкурсу – Департамент культури і туризму,національностей та релігійЧернігівської обласної державної адміністрації, обласне методичне об’єднання працівників культури та викладачів образотворчого мистецтва і хореографії освітніх закладів культури і мистецтв, КВНЗ «Ніжинський коледж культури і мистецтв імені Марії Заньковецької», Чернігівської обласної ради.

Щорічний обласний фестиваль-конкурс хореографії «Надія» проводиться з метою виявлення і підтримки обдарованих дітей, обміну творчими досягненнями та подальшого розвитку хореографічного мистецтва.

Традиційно, фестиваль-конкурс проводиться у чотирьох номінаціях («Класичний танець», «Народно-сценічний танець», «Спортивний бальний танець», «Сучасний танець») та трьох вікових категоріях (молодша, середня, старша).

Починаючи з 1998 року учні Ніжинської дитячої хореографічної школи є активними учасниками та багаторазовими лауреатами щорічного обласного фестивалю-конкурсу хореографії «Надія». 2019 рік не став винятком.

12 хореографічних постановок у виконанні 42 учнів Ніжинської дитячої хореографічної школи було представлено для оцінки поважним журі. І ось результат – усі 12 хореографічних поставок у виконанні учнів Ніжинської дитячої хореографічної школи здобули високу оцінку поважного журі – 10 Дипломів Лауреата І ступеня! 2 Дипломи Лауреата ІІ ступеня!

Здобутки учнів Ніжинської дитячої хореографічної школи в обласному фестивалі-конкурсі хореографії «Надія – 2018»:

номінація «Класичний танець»

- І місце /молодша група/ – Бебешко Іван – «Весела фантазія» /балетмейстер О.Пархоменко, концертмейстер В.Пампура/

- ІІ місце /середня група/ – Байда Анастасія, Тишкевич Анастасія – «Дует Графинь Вишеньок» із балету «Чіполіно» /балетмейстер А.Ганага, концертмейстер Ю.Камінська/

- І місце /старша група/ – Білобловська Вікторія, Дудка Ольга, Лагодна Валерія, Свіріна Дар'я – «Танок чотирьох подруг» із балету «Есмеральда» /балетмейстер А.ганага, концертмейстер Ю.Камінська/

номінація «Народно-сценічний танець»

- І місце /молодша група/ – Борисенко Ростислав, Буличова Анна, Гришко Євгеній, Середа Вікторія – «Весняні загравання» /балетмейстер І.Яцина, концертмейстер М.Пампура/

- І місце /середня група/ – Абдуллаєв Самір, Бебешко Іван, Бунчук Тетяна, Мазур Яна – «Джури, в похід!» /балетмейстер О.Пархоменко, концертмейстер О.Волосок/

- І місце /старша група/ – Бахметов Олександр, Регеша Марина, Руденко Владислав, Сіряченко Поліна – «Полька з притупами» //балетмейстер О.Пархоменко, концертмейстер О.Волосок/

номінація «Спортивний бальний танець»

- І місце /молодша група/ Безмолітвеннова Аліса, Гомоляко Денис, Кузьменко Андрій, Лозова Софія – «Бешкетники» /балетмейстер І.Мірошник/

- І місце /середня група/ Козієнко Ангеліна, Яремко Богдан – «Джунглі зовуть» /балетмейстер І.Мірошник/

- І місце /старша група/ Нахаєв Олександр, Коврова Анастасія, Одосовська Мілана, Процько Альона, Савченко Владислава – «Повітряний екіпаж» /балетмейстер І.Мірошник/

номінація «Сучасний танець»

- ІІ місце /молодша група/ – Зеленська Єлизавета, Обідейко Вероніка, Пивовар Каріна, Шевченко Марина – «Весела прогулянка» /балетмейстер О.Добриня/

- І місце /середня група/ Ковтун Анастасія, Кодак Єлизавета, Кузьменко Софія – «Дівчата – такі дівчата» /балетмейстер О.Добриня/

- І місце /старша група/ Гетьман Ангеліна, Карпинська Сніжана, Лагодна Валерія, Свіріна Дар'я, Чернишова Поліна – «Піжамна вечірка» /балетмейстер О.Даценко/

Світла святкова атмосфера і загальна веселість панували в залі Ніжинського міського Будинку культури.

ХХІV обласний фестиваль-конкурс хореографії «Надія – 2019» серед учнів мистецьких шкіл Чернігівської області відбувся!!!


Н.Куделя,

Ніжинська дитяча хореографічна школа


Казкарка із Ніжина

В бібліотеці –філії №3 для дітей Ніжинської міської централізованої бібліотечної системи розпочався Всеукраїнський тиждень дитячого читання з літературного свята « Час казки до нас прийшов»

До бібліотеки на зустріч з юними читачами завітала наша землячка, талановита казкарка Світлана Петрівна Кириченко . Вона познайомила юних читай ликів зі своєю творчістю, зачитувала уривки зі своїх казок та провела цікаву і пізнавальну вікторину .

Час пройшов весело і цікаво.


Бібліотекар бібліотеки-філії №3 Неля Гузь

АКТУАЛЬНО. ІНФОРМУЄМО ГРОМАДУ.

Троїцька церква збудована у 1727-1733 рр. в стилі барокко. У 30-х роках 19 ст. до головного входу прибудовано притвор з портиком і двоярусною дзвіницею, що надало споруді рис класицизму. Всередині збереглися олійні розписи 19 ст. Троїцька церква разом з Всіхсвятською і Михайлівською грецькими церквами створює єдиний історико-архітектурний комплекс.

Троїцька церква, збудована на місці старої дерев`яної. Хрестоподібна у плані, подовжена по осі захід - схід, мурована, однонефна, однобанна, безстовпна, вона являє собою тип розповсюдженого в Україні 18 ст. однобанного храму. При церкві діяв шпиталь.

Споруда перебудована у 30-х роках 19 ст.: із західного боку прибудовано портик, добудовано дзвіницю з витонченими декоративними деталями та високим шпилем, споруджено четверик барабана, змінено обрамлення дверних та віконних прорізів, збито пілястри та первинний карниз, закладені фігурні ніші.

У кінці 19 ст. з південного боку прибудовано різьблений дерев`яний тамбур, подвір'я огородили кованими візерунчастими гратами з воротами й хвірткою. На воротах у візерунках закомпановано підпис: «При старості Буренко. 1888».

З 1961 року приміщення церкви займає відділ Державного архіву Чернігівської області.

Церква Іоанна Богослова збудована у 1752 р. коштом ніжинських купців. Значний внесок зробив ніжинський грек Іван Тернавіот. У стильовому відношенні будівля церкви належить до перехідного етапу від пізнього бароко до класицизму. Рідкісною рисою церкви Іоанна Богослова є її двоповерховість.

Споруджена всередині 18 ст. на колишній Московській вулиці на місці дерев'яної церкви. За об'ємно-просторовим вирішенням вона належить до різновиду тетраконхових будівель. Церква мурована, однобанна, за типом – хрещата з короткими раменами (до сходу і заходу прилягають рівновисокі екседри) - центричний храм.

Гарні пропорції споруди підкреслено струнким, пірамідальним силуетом з видовженим світловим барабаном, стриманими оздобами в дусі пізнього українського бароко. Споруда двоповерхова — на першому була тепла церква, на другому — холодна, досить рідкісна риса для української храмової архітектури.

Фасади насичені пластикою, пояси ніш поділяють їх на яруси. Перший вирішений більш стримано: рустовані пілястри, обробка віконних прорізів лаконічна. Другий ярус має гладенькі пілястри і розвинену обробку віконних прорізів (ніші, тяги складного профілю та замки). Нижній поверх перекритий напівциркульним склепінням. Горішній поверх світловий, східна конха розписана традиційним олійним живописом 18 ст., простінки барабану – живописом початку 19 ст. з архітектурними мотивами. Фахівці вбачають у цій пам'ятці риси творчості І.Г.Григоровича-Барського.

Іван Тернавіот, нащадок роду Тернавіотів. Його батько Петро та дід Стерій були знаними ніжинськими війтами. При церкві діяли парафіяльна школа і шпиталь. У 1787 -1804 роках у церкві служив священиком батько уродженця Ніжина, всесвітньо відомого мореплавця Ю.Ф. Лисянського. У дворі церкви зберігся будинок священика Ф.Лисянського.

З балкону Іоанна-Богословської церкви місто і його жителів благословив святий Іоанн Кронштадській, під час відвідин Ніжина.

У 1954-1955 рр. провадились реставраційні роботи.

З 1926 року в будівлі розташовано відділ Державного архіву Чернігівської області.

Церква Iоанна Богослова (адреса: м.Ніжин, вул. Гоголя, 4) та Троїцька церква (адреса: м.Ніжин, вул. Гребiнки, 19) занесені до Державного реєстру національного культурного надбання. Обидві архітектурні споруди входять до фонду Ніжинського історико-архітектурного заповідника, процес створення та становлення якого триває.

З 2015 року Ніжинською міською радою розпочато процес щодо повернення Церкви Iоанна Богослова та Троїцької церкви громаді міста: вівся активний пошук приміщення в м. Ніжині для розміщення в ньому архівних фондів. Ці питання неодноразово обговорювалися з представниками Державного архіву Чернігівської області.

Основною метою є не лише повернення Церкви Iоанна Богослова та Троїцької церкви на служіння громаді, а і збереження архівних фондів в Ніжині для розвитку наукової та культурної складової міста.

Для подальшого розміщення фондів надано приміщення навчального корпусу № 2 Ніжинського професійного аграрного ліцею Чернігівської області за адресою м. Ніжин, вул. Незалежності, 42. Приміщення було обрано згідно основних засад розділу V «Забезпечення збереженості документів в архіві» «Правил роботи архівних установ України», затверджених Наказом Міністерства юстиції України 08.04.2013 № 656/5. Починаючи з 2018 року ведеться ремонт приміщення та облаштування його згідно визначеним стандартам.

У 2018 році розпочато комплекс робіт щодо переміщення документів з відділу збереженості документів Державного архіву області в м. Ніжині, що знаходяться в вище окреслених церквах.

У 2018 році за рахунок коштів міської «» виготовлено та встановлено архівні стелажі.

У 2019 році за рахунок коштів міської «» виготовлено грати на вікна першого поверху будівлі. Наразі – розпочато процес замовлення та встановлення сигналізації на об'єкті.

Згідно Наказу директора Державного архіву Чернігівської області від 14.02.2019 року № 11 призупинено роботу відділу збереженості документів Державного архіву області в м. Ніжині з 18 лютого до 01 червня 2019 року.

У зв’язку з переміщення документів Національного архівного фонду, облікових та довідкових документів відділу Державного архіву Чернігівської області в м.Ніжині у нову будівлю, приміщення, які використовуються зазначеною установою, будуть вивільнені. Відповідно до норм українського законодавства будівлі церков, які використовувались як архівосховища, мають бути передані громаді міста.

Крім церковних будівель вивільняється ще й адміністративне приміщення відділу, розташоване за адресою вул. Богушевича 1. Наразі це пам’ятка історії та архітектури місцевого значення (охоронний № 5570-Чр ), пов’язана із життям видатного українського мореплавця Юрія Лисянського.

Понад 20 років триває процес розробки та впровадження ідеї створення на теренах ніжинської культурної спадщини історико-архітектурного заповідника. У рамках успішного функціонування вищевказаного заповідника, для підвищення туристичного потенціалу та екскурсійної привабливості Ніжина, пропонується створити щонайменше три нових музеї, серед яких і музей видатного земляка, видатногомореплавця,географа, засновника наукової океанографії Лисянського Ю.Ф.

Передача ніжинській громаді пам'ятки історії та архітектури місцевого значення за адресою м. Ніжин, вул. Богушевича, 1, а саме «Будинку, де народився Ю.Ф.Лисянський», з перспективою її використання для створення музею Ю.Ф.Лисянського, знаходиться в процесі активного обговорення.


Підготовлено управлінням культури і туризму Ніжинської міської ради

Конт тел. (04631) 23551, площа Івана Франка, 1/81


Персональна виставка майстрині Катерини Лісовець

У світлиці художнього відділу НКМ ім. І.Спаського 18 березня 2019 р. відбулось відкриття першої персональної виставки молодої майстрині Катерини Лісовець, яка є вихованкою гуртка Юлії Хоменко «Творча майстерня» при Ніжинському будинку дітей та юнацтва.

На виставці представлено 20 робіт, різних за розміром та кольоровим оформленням, але усіх їх об’єднує одна тема – коти. Саме ці тварини, які є домашніми улюбленцями молодої майстрині, і надихнули створити виставку під назвою «Дивний світ котів».

В день відкриття прийшли підтримати та привітати молоду майстриню з відкриттям виставки: Сімкіна Олександра Вікторівна - спеціаліст Управління культури і туризму, директор Ніжинського будинку дітей та юнацтва Примаченко Валерій Степанович та Хоменко Юлія Володимирівна, яка є наставницею та підтримкою Катерини Лісовець у її починаннях. Були присутні й батьки дівчини - Олена Миколаївна та Юрій Володимирович, класний керівник, однокласники, друзі, які теж є підтримкою, опорою у житті і праці дівчини.

Запрошуємо всіх бажаючих відвідати виставку, ознайомитись з мистецтвом витинанкарства, насолодитися яскравими доробками талановитої дівчини Катерини Лісовець.

Виставка діятиме з 18 березня по 12 квітня 2019 р. у приміщенні художнього відділу НКМ ім. І. Спаського за адресою вул. Батюка, 6.Тел. для довідок 7-32-96.

Національно-патріотичне виховання у бібліотеці

У читальному залі Ніжинської центральної міської бібліотеки відбулися лабораторні заняття з дисципліни «Основи патріотичного виховання дошкільників» для студентів 3 курсу факультету « Психологія та соціальна робота» кафедри «Дошкільна освіта» Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя.

Про національно-патріотичне виховання, секрети проникнення у внутрішній світ дитини з метою залучення її до активної пізнавальної та творчої роботи ознайомила Черненко Тетяна Віталіївна старший викладач факультету «Психологія та соціальна робота» кафедри «Дошкільна освіта» Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя.

Про «Національно-патріотичне виховання у бібліотеці» розповіла Гусєва Любов Григорівна, провідний бібліограф міської ЦБС, адже популяризація літератури з даної тематики покликана забезпечити формування у дітей любові до України, наслідування кращих традицій. Студенти переглянули відео та фото матеріали роботи бібліотеки через комплекс заходів, які направлені на національне, громадянське, моральне, родинно - сімейне , естетичне, правове, трудове виховання, яке базується на національній історії.

Крім того, студенти доторкнулися до історичних речей у ЕТНОПРОСТОРІ бібліотеки, переглянули книжковий фонд та виставки бібліотеки.

Оксана Сухоцька,

бібліотекар Ніжинської ЦМБ

">

">


">Моя громада. Мій добробут

В наш час однією з основних складових успішного проведення реформ є доступна та вичерпна інформація про бачення нововведень. Не винятком виступають і зміни в системі місцевого самоврядування. В діяльності бібліотечних установ вбачається можливість всебічного інформування громади щодо майбутньої структуризації та засад чинного законодавства в цьому напраленні. На сучасному етапі бібліотеки виступають інтелектуальним посередником між державною політикою та громадянами, як основними споживачами реформаторського продукту.

Ніжинська центральна міська бібліотека імені М.В. Гоголя спільно з Громадською організацією «Створімо майбутнє разом» (директор Євгеній Коваленко) взяли участь у конкурсі проектних заявок та стали грантерами проекту «ПУЛЬС. «ПЕРЕЗАВАНТАЖЕННЯ 3.0», який діє в рамках проекту «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (Пульс). Проект впроваджує Асоціація міст України у співпраці з Радою міжнародних наукових досліджень та обмінів (IREX) за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

27 та 28 лютого 2019 року в місті Києві відбувся Всеукраїнський тренінг для грантерів проекту, в якому взяли участь 150 представників 71 громади з 17 областей України. Ніжин представляли методист Ніжинської міської ЦБС – Наталія Пономаренко та директор ГО «Створімо майбутнє разом» Євгеній Коваленко.

Грантери мали змогу не просто отримати інформацію, а й здобути знання та навички у використанні ІТ-технологій, роботі з молоддю, залучення ЗМІ, співпраці з владою та отримали Сертифікат амбасадора з питань децентралізації.

Учасники тренінгу працювали у різних групах під керівництвом провідних тренерів та фасилітаторів. Експерти проекту заступник директора Проекту ПУЛЬС Асоціації міст України Наталя Лазаренко, аналітик Асоціації міст України Людмила Мозгова, директор стратегічного планування та європейської інтеграції Міністерства культури України Ярослав Петраков ознайомили учасників тренінгу з інструментами місцевої демократії: громадськими слуханнями, місцевими ініціативами та громадськими радами.

Найближчим часом команда бібліотекарів та ГО «Створімо майбутнє разом» буде впроваджувати завдання проекту в Ніжині, адже участь у ньому сприятиме поінформованості як найбільшої кількості громадян про реформи та як вони вплинуть на їхнє повсякденне життя, покращиться доступ до публічної інформації адже бібліотеки є справжніми комунікаційними майданчиками громади.

Окремо хочемо висловити подяку головному спеціалісту управління культури і туризму Ніжинської міської ради Олександрі Сімкіній за підтримку та надання кваліфікаційної консультації оформленню проектної заявки.

Олена Єкименко,

директор Ніжинської міської ЦБС


Лялькова країна Юлії Гусєвої

Під такою назвою представлена виставка в читальному залі Ніжинської центральної міської бібліотеки імені М.В. Гоголя.

Лялька – це завжди Диво, містичне створіння, яка викликає любов і захоплення не тільки у дітей, а й у дорослих. Вона повертає нас у прекрасне казкове дитинство.

Лялькарі – унікальні особистості. Юлія Гусєва одна із них. Вона – ніжинська майстриня, має свою неповторну манеру втілення вигаданих персонажів, свої улюблені матеріали, свої секрети магічного перетворення звичайних клаптиків тканини, фарб, різнокольорових ниток в майже живу істоту. Роботи дуже різні, але їх об’єднує талант творця, любов до своїх творінь і до людей, для яких ці ляльки і створюються.

Юлія використовує різні техніки: на виставці можна побачити роботи в’язані гачком, спицями, є текстильна лялька, лялькові будиночки виконані у техніці пап’є-маше, і ще дуже багато цікавого.

Ляльки Юлії – неповторні, душевні і доброзичливі, бо в кожній із них знаходиться частинка душі майстрині.

Запрошуємо всіх бажаючих поринути в казковий світ ляльок.


Оксана Сухоцька,

бібліотекар центральної бібліотеки

Солдат війни не вибирає

15 лютого минуло 30 років з дня виведення військ з Афганістану.

Однак, незважаючи на час, і досі Афганістан залишається незагойною раною, частиною нашої історії. Напередодні Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав в Територіальному центрі соціального обслуговування відбувся вечір - зустріч «Афганістан у долі наших земляків».

Бібліотека – філія №2, як організатор зустрічі, запросила на вечір учнів Ніжинської ЗОШ I-III ст. №2 разом зі шкільним бібліотекарем Копайло Світланою Іванівною, воїна – афганця Євтуха Сергія Григоровича та матір загиблого Юрія Брюховця – Ію Аврамівну Брюховець.

Затамувавши подих, присутні слухали розповідь Сергія Григоровича, який пройшов афганську війну, бачив біль і страждання, смерті побратимів. Пережите закарбувалося в пам’яті, в серці, як осколок снаряду, який постійно болить і нагадує про себе. Про біль і мужність, щире бойове побратимство поетичним словом співав під гітарний перебір колишній афганський сапер.

Наслідки війни не обминули матерів солдат. Ія Аврамівна Брюховець розповідала про свого сина, нестримуючи материнську сльозу втрати, закарбовану болем часу. За мужність і відвагу Юрій Брюховець був нагороджений орденом Червоної Зірки і медалями.

Як підкреслила у своєму виступі Лариса Григорівна Алексєєнко ( голова Ніжинської міської організації ветеранів України), після втрати сина мати не впала у відчай, вона активно працювала у ветеранській організації з патріотичного виховання підростаючого покоління і нагороджена високою державною нагородою – Орденом княгині Ольги III ступеня та медаллю «За вірність національній ідеї (2017)».

Була проведена паралель між подіями в Афганістані та військовими діями на Сході України. Бібліотекар Ніжинської ЗОШ I-III ст. №2 Копайло Світлана декламувала власного вірша «Життя одне». Також зачитали вірші й учні ЗОШ №2 Матвійченко Ростислав, Юровицька Анна та студенти НККіМ ім. Марії Заньковецької Олійник Сніжана та Купка Ольга, члени клубу «Світоч». Про пам’ятник воїнам – афганцям розповіла завідуюча бібліотекою – філією №2 Івасенко Ніна Іванівна.

Хвилиною мовчання і пекучою сльозою під «Чорний тюльпан» вшанували пам’ять полеглих земляків: Юрія Брюховця, Валерія Кузьменка, Андрія Мокрушина, Віктора Нємченка, Миколу Орла, Анатолія Парубця, Анатолія Поливка, Віталія Пузіна.

Глядачам заходу була представлена композиція «Ні війні!», за творами Василя Швеця, яку виконали студенти НККіМ ім. Марії Заньковецької (художній керівник Ганна Абрамівна Кашковська),а студентка ІІ курсу НДУ ім. Миколи Гоголя Яна Глова виконала пісню «Повертайся живим».

Всі присутні також мали можливість ознайомитися з матеріалами виставки «Час і досі не загоїв рану – цей одвічний біль Афганістану», яку підготувала бібліотека-філія №2 , де представлені фотографії, цікава інформація, книги, листи з Афгану, статті з газет тощо.

Слова на пам’ятнику воїнам-афганцям б’ють в серця: «Люди! Пам’ятайте нас. Вмираючи на афганській землі ми вірили в мирне майбутнє!».


Гавриленко О. В., бібліотекар бібліотеки-філїї №2

Дати. Події. Імена. (Березень)

1 – 75 років тому народився Олександр Іванович Безпалий (1944-2013), журналіст.

Уродженець с. Бурківка Ніжинського району. Випускник Ніжинського державного педагогічного інституту ім. М.В. Гоголя (НДПІ). Викладач НДПІ (1965-1972). Завідувач відділу листів Ніжинської міськрайонної газети «Під прапором Леніна», редактор газети «Almamater» НДПІ ім. Миколи Гоголя (1992-1997), редактор Ніжинської міської газети «Вісті» (1996-2004), редактор газети «Ніжин-інфо» (2009-2010).

Член Національної спілки журналістів України. Заслужений журналіст України.

2 (18 лютого за ст. ст.) – 185 років тому народився Лев Іванович Жданович (1834-1889), педагог.

Професор, викладач законів державного управління та статистики в Ніжинському ліцеї (1866-1873).

Директор Чернігівської земської учительської семінарії (1873-1876), Учительської семінарії в місті Дерпт (нині Тарту; 1876-1881), Народного училища Чернігівської губернії (1881-1889). Дійсний статський радник (1889). Співпрацівник «Журнала Министерства народного просвещения». Відомий також як автор «Гімну» на 25-літній ювілей царювання російського імператора Олександра II (Дерпт, 1880).

2 (18 лютого за ст. ст.) – 200 років тому народився Микола Максимович Сементовський (Сементовський-Куріло) (Сементовський-Курило)(1819-1879), український письменник, історик, археолог, краєзнавець.

Випускник Ніжинського Фізико-математичного ліцею кн. Безбородька (1840). Літературною творчістю почав займатися під час навчання у Ліцеї (повість «Андроник», надрукована в «Детском журнале» в 1838 році).

Статський радник. Член Імператорського Географічного товариства (1846), член-кореспондент Імператорського Археологічного та Нумізматичного товариства (1852). Від 1866 року видавав «Киевский хозяйственный календар» (пізніше – «Киевский всенародный календар»). Підтримував дружні стосунки з М. Костомаровим та іншими українськими діячами. Засновник літературно-політичної газети «Паровоз» (1869).

Праці: Мазепа. – СПб., 1846; Баронеса Флагсберг. – СПб., 1846; Старина малорусская, запорожская и донская. – СПб., 1846; Потемкин, как казак войска Запорожского, ч. 1-2. – СПб., 1851; Запорожская рукопись, указывающая, в каких именно местах и какие сокрыты клады гайдамаками и местными жителями. – К., 1857;Галерея киевских достопримечательных видов и древностей, тетрадь 1-6. – К., 1859; Церковь Десятинная Рождества Пресвятой Богородицы.– К., 1867; Киев и его святыни, древности, достопамятности и сведения, необходимые для его почитателей и путешественников. – К., 1900.

8 (24 лютого за ст. ст.) – 115 років тому народився Іван Георгійович Спаський (1904-1990), історик-нумізмат, мистецтвознавець.

Уродженець Ніжина.

Народився в родині священика Миколаївського собору Георгія (Юрія) Спаського. Випускник Ніжинської класичної гімназії при Історико-філологічному інституті кн. Безбородька (1914-1921), НІНО (1921-1925). Засновник і перший директор Ніжинського окружного музею (1928). На будинку, де проживала родина Спаських (вул. Гребінки, 14), відкрито меморіальну дошку (2010).Ніжинський краєзнавчий музей має його ім’я. Кожні два роки в Ніжині проводиться Міжнародна наукова конференція – Спаські читання (2010, 2012, 2014, 2016, 2018).

Доктор наук (1962). Провідний фахівець із російської нумізматики. Засновник радянської наукової нумізматичної школи. Головний зберігач відділу нумізматики Державного Ермітажу.

Репресований (1934). Учасник Другої світової війни. Реабілітований (1956).

Нагороджений орденами Трудового Червоного Прапора (1964), Вітчизняної війни та медалями.

">Праці ">: Русская монетная система. Историко-нумизматический очерк. – М. : Учпедгиз. – 1957. – 124 с.; Талеры в русском денежном обращении 1654-1659 годов. Сводный каталог ефимков. – Л. : Изд-во Государственного Эрмитажа, 1960. – 72 с.; Иностранные и русские ордена до 1917 года. – Л. : Изд-во Государственного Эрмитажа, 1963. – 196 с.; ил., Дукати i дукачі України. Iсторико-нумiзматичне дослiдження. – К. : Наукова думка, 1970. – 168 с.; іл.; Тысячелетие древнейших монетРоссии. Сводный каталогрусских монетХ-XI веков. – Л. : Искусство, 1983. – 240 с.; ил.; (в соавт. с М.П. Сотниковой); Русские ефимки. Исследование и каталог. – Новосибирск : Наука, – 1988. – 212 с.

9 – 205 років тому народився Тарас Григорович Шевченко (1814-1861), український поет, письменник, художник, громадський та політичний діяч.

Доля поета тісно пов’язана з Ніжином. Близькими друзями були: поет Олександр Афанасьєв-Чужбинський (1817-1875), Михайло Лазаревський (1818-1867), художники Олексій Сенчило-Стефановський (1808-1866), Яков Бальмен (1813-1845), Капітон Павлов (1792-1852). Художник Іван Сошенко (1807-1876) брав активну участь у викупі Т. Шевченка з кріпацтва, поет Микола Гербель (1827-1883) першим переклав «Кобзар» на російську мову, Роман Тризна (1816-1889) розповсюджував «Кобзар» на Чернігівщині.

Під час двох подорожей до України поет відвідав Ніжин (1843, 1846).

17 травня 1861 року через Ніжин пройшла траурна процесія з домовиною Т.Г. Шевченка та був відслужений жалобний молебень біля Спасо-Преображенської церкви.

Згадки про Ніжин є в повістях Т. Шевченка «Княгиня», «Музыкант», «Капитанша», «Близнецы», у передмові до нездійсненого видання «Кобзаря» (1847) та в листі до свого родича Варфоломія Шевченка.

Його ім’ям названі: одна із центральних вулиць міста, парк культури і відпочинку. Встановлені пам’ятник (1991, скульптор О. Скобліков) та меморіальний знак (1991).

10 – 80 років тому народилася Валентина Семенівна Єгорова (1939), співачка (ліричне сопрано), педагог, культурний діяч.

Працювала викладачем класу вокалу на музично-педагогічному факультеті Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя. Викладач Ніжинського коледжу культури і мистецтв імені Марії Заньковецької (з 1966 р.).

Заслужений працівник культури України (2002).

11 – 85 років тому народилася Клара Акимівна Інкіна (1934), оперна співачка (сопрано).

До Ніжина переїхала в 1937 р. Закінчила Ніжинську середню школу №1 (1953). Проживає в Ніжині (з 1989 р.).

Заслужена артистка РСФСР (1978). Закінчила Київську державну консерваторію ім. П.І. Чайковського. Солістка Національної заслуженої академічної капели України «Думка» (1958-1966), Нижегородського державного академічного театру опери й балету ім О.С. Пушкіна (1966-1989). Перший педагог видатного російського оперного співака Сергія Ларіна. Виконала більше 40 партій оперних творів російських і зарубіжних композиторів. Співпрацювала з провідними співаками сучасності-народними артистами СРСР і України Іваном Козловським, Анатолієм Солов’яненком, Володимиром Атлантовим.

17 – 90 років тому народилася Лідія Іванівна Коломієць (1929-2015),мовознавець.

Викладач Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя (1964-1994).

Викладач Ужгородського (1953-1955) і Харківського (1956-1964) університетів. Доктор філологічних наук (1978). Професор (1981). Наукові дослідження: історія української мови, етимологія, семантика, фразеологія, мова тво­­рів письменників, проблеми су­­часної української мови.

Дру­­жина Анатолія Майбороди (1922-1993).

">Праці: Дієприкметник і дієприслівник в історії української мови. – К., 1959 (спів­авт.); Збірник вправ і завдань з старослов’янської мови. – К., 1962 (співавт.); Сучасна українська літературна мова: Морфологія. – К., 1969; З життя фразем // Мово­знавство. – 1973. – №5; Декілька етногенетичних етюдів до фразеологічних одиниць // Укр. мовознавство. – 1975. – Вип. 3; Істо­­рія української мови: Лексика і фразеологія. – К., 1983;Використання фразеологічних одиниць у байках Л. Глібова // Глібовські читання. – Ніжин, 1987; Історична граматика української мови. – К., 1988 (співавт.); Ділове мовлення. – Харків, 2002.

20 – 95 років тому народився Євген Іванович Малашенко (1924-2017), військовик.

Уродженець Ніжина.

Випускник Ніжинської середньої школи №1. Почесний громадянин Ніжина (2010). Подарував автобіографічну повість «Згадуючи службу в армії» Ніжинському краєзнавчому музею імені Івана Спаського.

Генерал-лейтенант. Кандидат історичних наук. Професор. Член-кореспондент Академії військових наук. Заступник начальника штабуОб’єднаних збройних сил країн-учасниць Варшавського договору. У роки Другої світової війни – командир розвідувального взводу в битві під Москвою, начальник розвідки повітрянодесантної дивізії (1945). Випускник Військової академії ім. Фрунзе (1948) та Академії Генерального Штабу (1958). Вирішував військові конфлікти в Угорщині, Австрії, Німеччині, Єгипті. Автор навчальних посібників з військової розвідки, мемуарів.

20 – 100 років тому народився Михайло Петрович Тищенко (1919-1983), Герой Радянського Союзу (1944).

Після Другої світової війни працював у Ніжині директором заготівельно-збутової бази та молокозаводу.

Командир роти 28-го танкового батальйону 52-ї гвардійської танкової бригади 6-го гвардійського танкового корпусу 3-ї гвардійської танкової

армії 1-го Українського фронту. Брав участь у форсуванні Дніпра та визволенні Києва.

Нагороджений орденами Леніна, Жовтневої Революції, Червоного Прапору, Червоної Зірки та медалями.

21 – 90 років тому народився Юрій Михайлович Мушкетик( 1929), український письменник.

Уродженець с. Вертіївка Ніжинського району.

Згадує місто Ніжин у романі «Гетьманський скарб» (1993).

Голова Національної Спілки письменників України (1986-2001). Лауреат Державної премії ім. Т.Г. Шевченка (1980) за роман «Позиція», премії ім. М. Островського (1965) за роман «Крапля крові», Державної премії СРСР (1987) за роман «Рубіж». Герой України (2009). Золотий письменник України (2012). Нагороджений медалями Івана Мазепи (2016), Олександра Довженка (2018).

23 – 115 років тому народився Песах Іфхар (Красногорський Пейсах Абрамович)( פסח יפהר ) (1904-1985), суспільний діяч.

Уродженець Ніжина.

Учасник сіоністського руху «Цеірей Ціон» («Молодь Сіону») та «Хе-Халуц» («Першопроходець») (1924). З 1927 року в Ізраїлі. Перший мер міста Герцлії (Ізраїль) (1960-1966).

23 (11 за ст. ст.) – 190 років тому народився Іван Олександрович Затиркевич (1829-1902), український письменник.

Навчався в Ніжинській гімназії (1844-1849) та Юридичному ліцеї кн. Безбородька (1849-1851). Писати почав ще навчаючись у гімназії. Перший датований вірш «Злодій» (1844), у стилі байок Є. Гребінки, написаний у Ніжині.

Учасник Кримської війни (1853-1856). Один з організаторів урочистої зустрічі 3 травня 1861 року в Орлі (Росія) траурної процесії під час перевезення тіла Т. Шевченка в Україну.

Автор віршованих обробок народних легенд, переказів, анекдотів, ліричних поезій, прозових оповідань побутово-гумористичного характеру.

Михайло Грушевський написав про нього статтю «Один з ніжинців»// ЗНТШ. – 1912. – Т. 109. – С. 123-125.

23 – 140 років тому народився Василь Іванович Хвост (1879-1912), громадський діяч.

Уродженець с. Велика Кошелівка Ніжинського району.

Есер. Депутат II Державної Думи (1907) Російської імперії від Чернігівської губернії. Засновник фракції «Українська трудова громада». Виразник і захисник інтересів українського селянства. Після розпуску II Державної Думи заарештований (1907). Помер на засланні в Сибіру. Похований у місті Мінусинську (Красноярський край).

24 (12 за ст. ст.) – 160 років тому народився Михайло Іванович Дéмков (1859-1939), педагог.

Випускник Ніжинської гімназії при Ніжинському Історико-філологічному інституті кн. Безбородька (1877). Інструктор з народної освіти у Ніжині (1919).

Директор Московського учительського інституту (1905-1919). Дійсний член Київського товариства природознавців Автор багатьох підручників із загальної та історії педагогіки, праць про видатних українських педагогів, численних статей із загальних проблем педагогіки, дидактики, виховання.

Праці: Нариси з історії російської педагогіки. – М. : Тип. т-ва І.Д. Ситіна, 1909; Початки сільського господарства. – 1913; Природна історія для народної школи. – М. : Т-во «В.В. Думнов насл. бр. Салаевых», 1914; Російська педагогіка в найголовніших її представниках. – М. : К.І. Тихомиров, 1898; Старі і нові педагоги, їх життя, думки і праці. – М. : А.Д. Ступін, 1912.

29 – 80 років тому (1939) присвоєно ім’я М.В. Гоголя Ніжинському державному педагогічному інституту.

Указом Президії Верховної Ради СРСР за значні успіхи в підготовці педагогічних кадрів та з нагоди 130-річчя від дня народження М.В. Гоголя.

Бібліотеки Чернігівщини як центри достовірної та відкритої інформації

12 лютого у місті Чернігові в рамках проекту ПУЛЬС Ради міжнародних наукових досліджень та обмінів (IREX/Україна) на базі обласної універсальної наукової бібліотеки ім. В.Г. Короленка відбувся практикум «Підтримка просування реформи місцевого самоврядування через інформаційні майданчики у Чернігівській області». Директор Чернігівської ОУНБ Інна Аліференко зазначила, що даний проект покликаний підвищити обізнаність громадян та їхнє розуміння реформи місцевого самоврядування, саме бібліотеки можуть стати інформаційними майданчиками у Чернігівській області, адже у них є для цього всі можливості.

Консультант з бюджетних питань Асоціації міст України Микола Силенко розповів про динаміку реформи децентралізації в Чернігівській області, ознайомив присутніх з сучасним баченням комунікації для громад по області.

Представники засобів масової інформації Чернігова Вероніка Рибак, консультант з питань комунікації; Алла Копилова, продюсер обласного радіо; Андрій Тіток, головний редактор телебачення Чернігів- UA; Петро Антоненко, головний редактор приватної газети «Світ-інфо» ділилися цікавим досвідом по створенню інформації для ЗМІ, надавали корисні консультації і провели практичне заняття по створенню плану підготовки випуску матеріалу про громаду, як напрацювати механізми ефективної комунікації представників громад та ЗМІ, навчали як правильно інформувати про процес децентралізації.

Історіями успіху співпраці учасників Прес-клубу бібліотек Чернігівщини з журналістами, громадськими організаціями, представниками місцевого самоврядування ділилися Олена Єкименко, директор Ніжинської міської ЦБС; Ніна Мокросноп, директор Сновської ЦБС; Інна Янголь, директор Куликівської ЦБС, Олекна Ругаль, директор Мринської публічної бібліотеки.

Ментор проекту ПУЛЬС Олена Костриця наголосила, що успіх реформи децентралізації залежить від підтримки громади. Цю підтримку можна збільшити, інформуючи населення щодо переваг таких змін. Використовуючи інструменти піару, бібліотеки можуть збільшити доступ до інформації про реформу та про те, як вона впливає на життя в громадах.

Олена Єкименко,

директор Ніжинської міської ЦБС


Олена Єкименко,

директор Ніжинської міської ЦБС

Співпраця бібліотек Ніжинської міської ЦБС з громадськими організаціями

В останні роки в діяльність бібліотек ввійшло таке поняття як «соціальне партнерство». Така співпраця формує позитивний імідж всіх учасників взаємодії.

Серед партнерів бібліотек Ніжина значне місце займають громадські організації та об’єднання, які працюють по різним направленням і їх діяльність співпадає з направленнями роботи бібліотек. Якщо з деякими організаціями виникала разова взаємодія, то з багатьма іншими підтримується довготривала і взаємовигідна співпраця.

Хочеться навести деякі приклади такого партнерства:

Фестиваль родинного читання «СЛОВОГРАЙ». Це просвітницький проект, ініційований ГО «Апельсин» та ГО «Центр новітніх ініціатив та комунікації» (голова - член Національної спілки письменників України Тетяна Винник). Співпартнером даного Проекту виступила Ніжинська міська рада. Проходив він на базі центральної бібліотеки. У фестивалі взяли участь родини з 13 районів Чернігівської області. Програма фестиваля була дуже насичена: презентація книги Тетяни Винник «Відлуння нашої хати»: читання в ролях; перегляд та обговорення мультфільму «Придорожний камінь»; конкурс «Добра казка»; майстер-клас «Малюємо родинне дерево»; презентація книги «Літопис Семисвіття» та «Діти переступу» Наталії Савчук; майстер-клас від Ірини Козлової з виготовлення ляльки-мотанки «Берегиня» (м. Конотоп), лекція Наталки Марченко для батьків та бібліотекарів «Книжка для найменших: чим вона є та як «працює»; лекція психолога для батьків на тему «Роль казки у вихованні гармонійно розвиненої особистості».

Бібліотекарі Ніжинської ЦБС долучилися до загальноміської акції «Дерево єднання», ініціатором якої виступила ГО «Центр новітніх ініціатив та комунікацій». Мета акції - проведення серії майстер-класів з виготовлення Великодніх мальованок та писанок, які тривали протягом місяця. Майстер-класи проходили у приміщенні центральної бібліотеки, де було організовано інформаційно-ілюстративну виставку з матеріалами про Великодні традиції.

Ніжинська центральна міська бібліотека приймала учасників І та II Міжнародного фестивалю інтеграції слова у сучасному арт-просторі «Литаври». Свою творчість читачам представили талановиті українські письменники Сергій Пономаренко, Ольга Ляснюк, Олександр Балабко, Ганна Малігон та багато інших. Бібліотеки отримали в подарунок книги авторів та літературний збірник «Литаври».

Багато років бібліотека-філія №2 співпрацює з благодійним фондом «Краще життя». Одним з таких масштабних заходів був цикл лекцій присвячених здоровому способу життя. Лекції супроводжувалися практичними заняттями з приготування «здорової їжі»: салати, цукерки, бездріжджовий хліб тощо. Завданням бібліотекарів було оформити відповідні інформаційні стенди та запросити людей.

День здоров’я «Здорова нація – сильна держава» проводився в парку імені Шевченка для дітей віком від 4 - 15 років. Діти командами мандрували по станціях Країни Здоров’я, отримували повчальну інформацію й закріплювали знання в ігровій формі. Одну з таких станцій представляли бібліотекарі філії.

Бібліотека-філія №2 спільно з Товариством Червоного Хреста щороку проводять вуличні акції: «Зупинимо туберкульоз разом» (24 березня – Всесвітній день боротьби проти туберкульозу), «No-СНІД» (1 грудня - Всесвітній день боротьби зі СНІДом), лотареї під час загальноміських заходів та інші тематичні заходи. Товариство забезпечує друкованою продукцією, призами для учасників заходів тощо. Треба сказати, що Ніжинське товариство Червоного хреста єдине на Чернігівщині, яке працює і в даний час.

В рамках відзначення 500-річчя Реформації, у міській центральній бібліотеці відбувся круглий стіл на тему: «ІСТОРІЯ РЕФОРМАЦІЇ: вчора, сьогодні, завтра». Захід зібрав науковців та представників різних релігійних конфесій. Спеціальним гостем круглого столу був Роберт Ла Селл, дослідник Святого Письма зі Сполучених Штатів Америки, який ознайомив присутніх з сучасним станом протестантизму в США. До уваги присутніх була підготовлена розгорнута документально-інформаційна виставка «Реформація-500», де були представлені матеріали з фонду центральної бібліотеки та з особистої бібліотеки Олега Литвиненка, керівника благодійного фонду «Краще життя».

Бібліотека-філія №2 тісно співпрацює з Громадською організацією «Сильне покоління», спільно з якою організували та провели молодіжний квест «Моє місто Ніжин» (для молоді від 15 до 25 років) та Ніжинською міською громадською організацією для батьків, які виховують дітей з функціональними обмеженнями та матерів, які виховують усиновлених дітей «Соломія». Члени ГО «Соломія» активно підтримали проект бібліотеки-філії «Бібліотека без обмежень» за кошти бюджету участі.

У Ніжині 20 років активно діють культурно-просвітницькі спілки: Ніжинське міське товариство греків імені Братів Зосимів та культурно-просвітницька спілка громадян польського походження "Астер". Жодне з зібрань членів цих спілок не обходиться без бібліотек. Це спільні тематичні вечори, презентації книг, науково-практичні конференції, участь у міжнародному фестивалі «Поліське коло» (м. Чернігів). У центральній бібліотеці діяла мобільна фотовиставкаприсвячена всесвітньо відомому мікробіологу Георгіосу Папаніколау; організована документально-інформаційна виставка «Логограф ніжинських греків», присвячена директору бібліотеки Ніжинського державного університету ім. Миколи Гоголя Олександру Морозову, який зробив багато відкриттів щодо перебування в Ніжині греків.

Спільно з членами спілки «Астер» проведено імпрези «Борцям за Незалежність Польщі та України», «Видатні польські особистості в творчості Ніжинського драматичного театру», «Видатні жінки України та Польщі», імпреза присвячена 95-річчю Папи Римського Іоанна Павла ІІ. Бібліотечні працівники запрошуються на святкування Різдва Христового, беруть участь у щорічному фестивалі польської культури. На такі заходи запрошуються почесні гості з Консульства республіки Польща в Києві. Вся спільна робота планується заздалегідь.

У центральній міській бібліотеці відбулася презентація унікального довідкового видання, «Краткого тематического русско-ассирийского словаря», укладачем якого є ніжинець Борис Михайлович Іонанов, він є головою громади асирійців Ніжина «Атра». Мета його роботи – збереження ассирійської мови, адже нею мало хто володіє у ніжинській громаді.

З 2018 року зав’язалася тісна співпраця з ГО «Молодіжний банк ініціатив» та Лігою старшокласників Ніжина (керівник Анжела Тимченко). Одним із спільних заходів, які були проведені з молоддю, це Book-квест до Міжнародного дня рідної мови. В рамках святкування Дня міста бібліотекарі централізованої бібліотечної системи організували і провели загальноміський City-квест, учасниками якого були члени Ліги старшокласників Ніжина та учні шкіл міста.

Квест «Глобальні цілі» проведено з метою ознайомлення учнівської молоді з Глобальними Цілями Сталого Розвитку, які були затверджені у 2015 році на самміті ООН з питань сталого розвитку. У підготовці квесту були використані матеріали, надані ПРООН в Україні. Треба зазначити, що сценарії вищезазначених заходів розроблялися працівниками центральної бібліотеки.

На базі Ніжинської центральної міської бібліотеки відбувся базовий тренінг «Молодіжний працівник» та тренінг «Активні громадяни» за програмою Британської Ради, де бібліотекарі Ніжинської міської ЦБС виступили як співорганізатори та були учасниками цих тренінгів і отримали відповідні сертифікати;

Не обійшовся без бібліотечних працівників Форум молодіжних ініціатив “CoolТИватор іDей”, який відбувся на базі Ніжинського державного університету. В рамках Форуму бібліотекарі відвідали лекції та тренінги по роботі з молоддю, отримали досвід від урядових та громадських організацій України, діяльність яких спрямована на молодіжну аудиторію. Деякі практики по роботі з молоддю були уже використані.

Нещодавно відбувся тренінг «Змінотворець», який проводиться в рамках волонтерського проекту «Будуємо Україну Разом», запросили до Ніжина волонтерів БУРтуру представники ГО Лабораторія ініціативної молоді.

Колектив центральної міської бібліотеки долучився до участі у конкурсі проектних заявок «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС). Даний проект реалізується Радою міжнародних наукових досліджень та обмінів IREX/Україна. В цьому партнером стала громадська організація «Створімо майбутнє разом» (керівник Євгеній Коваленко). Діяльність організації спрямована сприяти позитивним змінам у населених пунктах Ніжинщини, розробленню та реалізації проектів, спрямованих на вирішення найбільш актуальних проблем місцевої громади. Участь у такому проекті надзвичайно важлива, адже в наш час однієї зі основних складових успішного проведення реформ є доступна та вичерпна інформація про візії нововведення. Не винятком виступають і зміни в системі місцевого самоврядування. Саме в діяльності бібліотечних установ вбачаємо можливість всебічного інформування громади щодо майбутньої структуризації та засад чинного законодавства в системі місцевого самоврядування. Бібліотеки мають виступити інтелектуальним посередником між державною політикою та громадянами, як основними споживачами реформаторського продукту.

Вся ця робота свідчить про те, що бібліотеки Ніжинської ЦБС є не лише просто книгозбірнями, а й простором для вільного спілкування активних членів громади.


Учні Ніжинської дитячої хореографічної школи – лауреати Міжнародного фестивалю-конкурсу талантів «Україна ЄДНАЄ СВІТ»

23-24 лютого 2019 року в місті Києві за підтримки Міністерства культури України відбувся престижний Міжнародний фестиваль-конкурс талантів «УКРАЇНА ЄДНАЄ СВІТ».

Основна мета фестивалю-конкурсу – популяризація дитячо-молодіжної творчості, надання дітям та молоді можливості самовираження, творчого спілкування, виявлення нових талантів, а також знайомство з кращими зразками світової та національної культури і мистецтва.

Учасниками фестивалю-конкурсу стали хореографічні колективи різних танцювальних напрямків, вокалісти, хористи, інструменталісти, майстри розмовного та оригінального жанрів тощо (вікова категорія: від 3-х і старші).

Конкурс в номінації «Інструментальний жанр» проходив в приміщенні Національного педагогічного університету ім. М.П.Драгоманова. Виконавці-інструменталісти з різних куточків України (близько 100 чол.) грали на фортепіано,скрипці,баяні,акордеоні, народних інструментах (соло, дуети, ансамблі).

10 учнівНіжинської дитячої хореографічної школи разом зі своїми педагогами взяли участь у номінації «Інструментальний жанр. Фортепіано» та заслужено стали лауреатамиМіжнародного фестивалю-конкурсу талантів «Україна ЄДНАЄ СВІТ»:

- Кузьменко Софія /викладач Гроздовська О.Г./ – 2 місце /Щедрик. Обр. М.Леонтовича/

- Литвинов Володимир /викладач Пампура В.В./ – 2 місце /С.Джоплін. Артист естради/

- Мазур Яна /викладач Колодка І.Є./ – 2місце /І.Столяревський. Варіації на тему «Пісеньки Левеняти і Черепахи»/

- Пешко Єлизавета /викладач Колодка І.Є./ – 2 місце /Л.Шукайло. Імпровізація/

- Степанова Сніжана /викладач Дяконенко Т.В./ – 2 місце /В.Подвала. Полька-дисонанс/

- ШуклінаКаріна /викладач Дяконенко Т.В./ – 2 місце /М.Шейко. Миттєвість/

- Банзерук Софія /викладач Дяконенко Т.В./ – 3місце /Л.Ємельянова. Маленька бешкетниця/

- Москаленко Герман /викладач Ревенчук В.В./ – 3 місце / Є.Крилатов. Попурі з м/ф "Троє з Простоквашино", аранжировка для фортепіано С.Маковського/

- Ракоїд Марія /викладач Колодка І.Є./ – 3 місце /В.Вірменич. Чорнобривці/

- Ходак Анна /викладач Колодка І.Є./ – дипломант /Д.Зайцев. Ой, дівчино, шумить гай/

Учні Ніжинської дитячої хореографічної школи були єдиними учасниками, хто навчається грі на фортепіано у форматі загального фортепіано, проте почесне журі ( голова – кандидат педагогічних наук, заслужений працівник освіти, професор, відмінник освіти України Завадська Тетяна Миколаївна ) оцінювало їх нарівні з учнями музичних шкіл. Тому і для учнів, і для викладачів Ніжинської дитячої хореографічної школи здобуті нагороди є вагомими досягненнями, що підтверджують високий рівень знань учнів школи та їх високу виконавську майстерність.

Конкурс в номінації «Інструментальний жанр» проводився у закритому форматі: в зал можна було заходити на час виступуконкурсанта лише викладачам та рідним.Викладачі раділи за своїх учнів,які натхненно виконували конкурсні твори.Слухаючи юних конкурсантів,розумієш як багато талантів в нашій рідній Україні.

Щира подяка організатором такого важливого та необхідного для дітей, і дорослих конкурсу,де є можливістьспробувати свої можливості в усіх жанрах мистецтв! Нових творчих здобутків вам, юні обдарування Ніжинської дитячої хореографічної школи!

Гроздовська О.Г.,

викладач Ніжинської дитячої хореографічної школи


З метою вшанування учасників бойових дій на території інших держав та до 30-річчя з дня виведення військ з Афганістану, бібліотекарями Ніжинської міської бібліотеки-філії №2 був проведений вечір-зустріч «Афганістан у долі наших земляків» в Ніжинському територіальному центрі соціального обслуговування.

Відео можна переглянути за посиланням: drive.google.com 

02 лютого 2019 року в художньому відділі НКМ ім. І. Спаського відбулось відкриття виставки Ольги Тимченко «Без облич».

Надзвичайно тепло та дружньо відбулось відкриття виставки. Серед присутніх були батьки, друзі, пооціновувачі творчості Олі, а також ті, хто допомагав розкрити талант молодої художниці і донести його оточуючим. Приємні слова лунали з уст Тетяни Миколаївни, мами Олі, теж творчої людини, яка пише гарні вірші та продекламувала їх всім присутнім. Приїхали підтримати Олю колеги та друзі з м. Києва. Була присутня на відкритті і Наталія Григорівна Тира, колишня завідувачка художнього відділу музею, яка допомагала у відкритті першої персональної виставки.

З першого погляду Оля – тендітна, усміхнена дівчина, яка випромінює радість та тепло. Але якщо ознайомитися з її полотнами, то можна зрозуміти наскільки глибоким є її внутрішній світ. Її картини – це відображення переосмисленого та переоціненого буття, світ фантазії та пошук сенсу життя. Користуючись силою кольору, ліній, світла, які дивовижним чином поєднується в її роботах, можна побачити як таємний світ картини простягається від художника до глядача.

Описуючи доробки Ольги Тимченко, чудово підійдуть слова Віталія Богдановича, автора книги «Новітня арт терапія. Про що мовчать мистецтвознавці», який зазначає, що художник вкладає певний спектр особистих станів, які через образи з картин передаються глядачеві і кожен зможе знайти в них щось своє, притаманне лише своєму внутрішньому світу.

Запрошуємо всіх бажаючих, відвідати виставку робіт Ольги Тимченко та віднайти в її картинах щось своє, що притаманне буде лише вам.


Д. Бережняк, зав. художнього відділу НКМ ім. І. Спаського

Виставка репринтних поштових листівок початку 20-го століття «Таке казкове свинство!»

Людям завжди хотілося зазирнути у майбутнє. Хотілося узнати, що чекає їх завтра, найближчим часом, надалі… Як запобігти негараздам і заручится підтримкою вищих сил? Отож з’явилися у житті людей численні прикмети, повір’я та таке інше. А ще з’явилися різноманітні гороскопи: зоряні, ведичні, зодіакальні, квіткові, гороскопи друідів…

За популярним нині східним гороскопом 5 лютого 2019 вступає у свої права рік Жовтої Земляної Свині і наступному знаку він поступиться лише у 2020 році 24 січня.

За словами астрологів о сновними рисами символу року вважаються прагматизм, вміння радіти життю і безтурботність. Так що можна сміливо припустити, що нас чекає динамічний, активний, наповнений яскравими подіями рік. Доведеться багато працювати, але праця буде плідною і ефективною, вдасться багато чого досягти. На людей, які не бояться змін, чекатимуть цікаві події. Свиня буде прихильна до тих, хто проявляє напористість та енергію.

Свиня – тварина неконфліктна, якщо її не дратувати. Отже, є надія, що рік пройде без сварок і розривів. Навпаки, є великий шанс зустріти старих друзів, яких давно не бачили, і відновити ділові відносини з партнерами, з якими колись розійшлися. У рік Свині можна очікувати на відновлення старих союзів та укладення нових.

На думку астрологів, здобути прихільність господині року допоможуть оригінальні подарунки, які можна зробити своїми руками. Тож для відвідувачів відділу «Поштова станція», як подарунок, ми віднайшли, роздрукували та зробили виставку репринтних поштових листівок різних країн початку 20-го століття із зображеннями милих свинок. Бажаємо всім миру, щастя, добробуту та гарного настрою на весь рік Свині!

Л.Руденко, зав. відділу «Поштова станція» НКМ ім. І. Спаського


Календар відзначення у 2019 році в місті Ніжині пам’ятних дат, історичних подій, річниць створення (відкриття) підприємств, установ і організацій, ювілеїв видатних людей:


Вечір душевної і щирої поезії
В просторій залі територіального центру відбувся літературно-музичний вечір «Маю честь», який зібрав шанувальників творчості Василя Констянтиновича Швеця. Ініціатором та організатором заходу стала талановитий режисер, акторка, викладачка - Ганна Абрамівна Кашковська.Студенти Ніжинського коледжу культури і мистецтв імені Марії Заньковецької та учні театрального відділення при коледжі познайомили присутніх з поезіями Василя Швеця. Пісні у виконанні фольклорного гурту «Осоння» додали яскравості заходу.Доповненням до цієї зустрічі стала книжкова виставка «Співець людських сердець», підготовлена фахівцями бібліотеки-філії №2. На виставці були представлені поетичні збірки Василя Швеця та матеріали дослідницької роботи історико-краєзнавчого гуртка «Пошук», керівником якого він був довгий час.Завідуюча бібліотекою-філією №2 Ніна Іванівна Івасенко познайомила присутніх з книгами, які знаходились на виставці. На завершення вечору було зроблено загальне фото на згадку про чудовий захід, а бібліотеці Василь Костянтинович подарував свою збірку «Поетичний зошит» з автографом.Книга займе гідне місце в фонді бібліотеки та обов’язково знайде своїх вдячних читачів, бо вірші поета душевні й щирі, а проблеми, які автор порушує у своїй поезії близькі кожній людині.
Бібліотекар бібліотеки-філії №2 Гавриленко О.В.

В рамках святкування 22 січня 2019 року Дня Соборності України та 100-річчя від Дня проголошення Акту Злуки відбудеться проведення акції «Живий ланцюг єдності».

Маршрут: пам’ятний знак «Герої не вмирають» – пл. Івана Франка - пам’ятник Тарасу Шевченку (парк ім. Т.Г. Шевченка).

Збір колони та покладання квітів до пам’ятного знаку «Герої не вмирають» о 13-45 год.

Мітинг біля пам’ятника Т.Шевченку о 14-30 год.



У місті Львів з 7 по 21 січня 2019 року традиційно відбулося яскраве дійство у величному Домініканському соборі. Ювілейний ХХ Всеукраїнський фестиваль «Велика коляда» радо вітав 60 колективів. Учасниками фестивалю були аматорські та професійні колективи, дитячі, однорідні та мішані хори, фольклорні колективи, камерні ансамблі з різних областей України та колективи з Білорусі. За двадцять років існування фестиваль виплекав традиції, вибудувався структурно, збагатився жанрово та витримує високий мистецький і виконавський рівень.

Академічний хор КВНЗ «Ніжинський коледж культури і мистецтв ім. М. Заньковецької» вкотре був запрошений до участі у фестивалі та Гала-концерті. Керівники хору – кандидат мистецтвознавства, доцент Любов Дорохіна та викладач вищої категорії Ірина Могильна.Цього року колективпредставив яскраву програму з 7 Різдвяних піснеспівів, серед яких 4 обов’язкові твори.

Бурхливі оплески слухачів, традиційна гостинність та щира турбота організаторів фестивалю надихала юних митців під час концертного виступу. До Гала-концерту було запрошено 15 колективів. Крім сольних виступів кожного хору, 13 творів було виконано великим зведеним хором, який був розташований по периметру величного храму.

Традиційно студенти академічного хору коледжу відвідали Львівський Національний академічний театр опери та балету імені Соломії Крушельницької. Також незабутнє враження хористів залишила пізнавальна оглядова екскурсія містом Лева.

Участь у конкурсах, фестивалях та мистецьких акціях духовно збагачує виконвців, розширює їх світогляд та є значним стимулом для подальшого творчого розвитку.




Календар Ніжина на 2019 рік

8 cічня (27 грудня 1853 р. за ст. ст.) – 165 років тому народився Микола Петрович Галицький (1854-1929), видатний земський лікар. Лікар Ніжинської повітової земської лікарні (1883-1925). Почесний громадянин міста Ніжина (1908). Ніжинська міська центральна лікарня має ім’я М.П. Галицького. Випускник Київського університету св. Володимира (1880). Отримав спадкове дворянство за заслуги (1872). Нагороджений орденами св. Анни 3 ступ.(1902) та Станіслава 2 ступ. (1904).

25 січня – 100 років тому (1919) засновано Ніжинський об’єднаний міський військовий комісаріат (ОМВК). Спочатку мав назву «Ніжинський повітовий комісаріат у військових справах». ОМВК робить вагомий внесок у підтриманні бойової та мобілізаційної готовності, забезпечення соціальних прав і гарантій військовослужбовців та членів їх сімей.

29 січня– День вшанування пам’яті Героїв Крут .

23 лютого – 50 років томународився Сергій Іванович Чечин (1969), церковний діяч, волонтер.Настоятель Собору Всіх Святих м. Ніжина. Почесний громадянин Ніжина (2015).Випускник Київської духовної семінарії та Київської духовної академії. Кандидат богословських наук. Обласний благочинний Чернігівської єпархії. Учасник Революції Гідності. Капелан. Волонтер з початку бойових дій в зоні АТО. Нагороджений орденом «Народний Герой України» (2016).

25 лютого – 30 років тому (1989) засновано Ніжинське Товариство української мови ім. Т. Шевченка . Установчі збори відбулися у Ніжинському державному університеті імені Миколи Гоголя до 175-річчя з дня народження Т. Г. Шевченка. Одним із напрямків роботи Товариства вбачалося забезпечення функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя.

8 березня (24 лютого за ст. ст.) – 115 років томународився Іван Георгійович Спаський (1904-1990), історик-нумізмат, мистецтвознавець. Уродженець Ніжина. Народився в родині священика Миколаївського собору Георгія (Юрія) Спаського. Випускник Ніжинської класичної гімназії при Історико-філологічному інституті кн. Безбородька (1914-1921), НІНО (1921-1925). Засновник і перший директор Ніжинського окружного музею (1928). На будинку, де проживала родина Спаських (вул. Гребінки, 14), відкрито меморіальну дошку (2010). Ніжинський краєзнавчий музей має його ім’я. Кожні два роки у Ніжині проводиться Міжнародна наукова конференція – Спаські читання (2010, 2012, 2014, 2016, 2018). Доктор наук (1962). Провідний фахівець із російської нумізматики. Засновник радянської наукової нумізматичної школи. Головний зберігач відділу нумізматики Державного Ермітажу. Репресований (1934). Учасник Другої світової війни. Реабілітований (1956). Нагороджений орденами Трудового Червоного Прапора (1964), Вітчизняної війни та медалями.

9 березня – 205 років томународився Тарас Григорович Шевченко (1814-1861), український поет, письменник, художник, громадський та політичний діяч. Під час двох подорожей до України поет відвідав Ніжин (1843, 1846). 17 травня 1861 року через Ніжин пройшла траурна процесія з домовиною Т.Г. Шевченка та був відслужений жалобний молебень біля Спасо-Преображенської церкви. Згадки про Ніжин є в повістях Т. Шевченка «Княгиня», «Музыкант», «Капитанша», «Близнецы», у передмові до нездійсненого видання «Кобзаря» (1847) та в листі до свого родича Варфоломія Шевченка. Його ім’ям названі: одна із центральних вулиць міста, парк культури і відпочинку. Встановлені пам’ятник (1991, скульптор О. Скобліков) та меморіальний знак (1991).

10 березня – 80 років томународилася Валентина Семенівна Єгорова (1939), співачка (ліричне сопрано), педагог, культурний діяч. Працювала викладачем класу вокалу на музично-педагогічному факультеті Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя. Викладач Ніжинського коледжу культури і мистецтв імені Марії Заньковецької (з 1966 р.). Заслужений працівник культури України (2002).

20 березня – 95 років томународився Євген Іванович Малашенко (1924-2017), військовик. Уродженець Ніжина. Випускник Ніжинської середньої школи №1. Почесний громадянин Ніжина (2010). Подарував автобіографічну повість «Згадуючи службу в армії» Ніжинському краєзнавчому музею імені Івана Спаського. Генерал-лейтенант. Кандидат історичних наук. Професор. Член-кореспондент Академії військових наук. Заступник начальника штабу Об’єднаних Збройних Сил держав – учасниць Варшавського договору. В роки Другої світової війни – командир розвідувального взводу в битві під Москвою, начальник розвідки повітрянодесантної дивізії (1945). Випускник Військової академії ім. Фрунзе (1948) та Академії Генерального Штабу (1958). Вирішував військові конфлікти в Угорщині, Австрії, Німеччині, Єгипті. Автор навчальних посібників з військової розвідки.

20 березня – 100 років томународився Михайло Петрович Тищенко (1919-1983), Герой Радянського Союзу (1944). Після Другої світової війни працював у Ніжині директором заготівельно-збутової бази та молокозаводу. Командир роти 28-го танкового батальйону 52-ї гвардійської танкової бригади 6-го гвардійського танкового корпусу 3-ї гвардійської танкової армії 1-го Українського фронту. Брав участь у форсуванні Дніпра та визволенні Києва. Нагороджений орденами Леніна, Жовтневої Революції, Червоного Прапору, Червоної Зірки та медалями.

1 квітня (20 березня за ст. ст.) – 210 років томународився Микола Васильович Гоголь (1809-1852), письменник. Випускник Ніжинської Гімназії вищих наук кн. Безбородька (1828).Ніжин вшановує пам’ять М. Гоголя: відкрито перший у Росії пам’ятник М.В. Гоголю (1881, скульптор П. Забіла); з нагоди святкування 100-річчя від дня народження письменника, на фасаді інституту відкрито меморіальну дошку (1909); створено музей Миколи Гоголя (1927); на території НДУ встановлено пам’ятник письменнику (1975). Його ім’ям названо: центральну вулицю міста, площу, сквер, університет, ЗОШ №5, центральну бібліотеку.

4 квітня – 80 років томународилася Фелікса Феліксівна Бєлінська (1939-2018), громадський діяч. Президент Ніжинської культурно-просвітницької Спілки громадян польського походження «Астер» (2004-2018). Керівник Центру польської культури.. Заслужений працівник культури Республіки Польща. Лауреат міського конкурсу «Людина року – 2006» в номінації «За мир і братерство».

5 квітня – 125 років тому народився Роман Степанович (Стефанович) Бжеський (псевд. і криптоніми: Роман Млиновецький, Роберт Паклен, Роман Задеснянський, Роман Задніпровський, І.М., М.Р. та ін.) (1894-1982), історик, літературознавець, публіцист, політичний діяч. Уродженець Ніжина. У Ніжині на його честь відкрито меморіальну дошку (2018). Народився у польсько-українській шляхетській родині. Закінчив Чернігівську гімназію з військовою спеціалізацією в чині старшого унтер-офіцера (1916). Активний діяч УНР, активіст «Просвіти».

9 квітня – 30 років томународився Денис Олександрович Яковенко (1989-2014), солдат Збройних сил України. Випускник Ніжинської ЗОШ №7 (2006). На фасаді школи встановлено меморіальну дошку. Похований у Ніжині на Троїцькому кладовищі. Учасник Євромайдану. 10 травня 2014 року призваний на військову службу за частковою мобілізацією. Снайпер-розвідник, 41-го батальйону територіальної оборони «Чернігів-2». Загинув 04 вересня 2014 року від обстрілу мінометного вогню під містом Дебальцевим Донецької області. Нагороджений орденом «За заслуги» 3 ступ. (2015, посмертно).

27 квітня – 75 років тому (1944) відкрито Ніжинський професійний аграрний ліцей (НПАЛ). Ліцей готує кваліфікованих робітників для аграрного та будівельного секторів економіки.

4 травня – 55 років тому народився Анатолій Григорович Парубець (1964-1984), воїн-інтернаціоналіст. Уродженець с. Ковтунівка Ніжинського району. Ім’я героя викарбовано на пам’ятнику воїнам-афганцям у місті Ніжині. Загинув 13 лютого 1984 року у своєму 104-му бою. Похований у рідному селі. Нагороджений двома орденами Червоної Зірки (посмертно) та медалями.

8 травня– 100 років томународився Олексій Іванович Стефанюк (1919-2008), Герой Радянського Союзу (1998). Почесний громадянин Ніжина. Після війни жив у Ніжині. Працював директором Ніжинського консервного комбінату та у Ніжинському державному університеті ім. Миколи Гоголя. Похований у Ніжині.Учасник Другої світової війни. Снайпер Ленінградського фронту 527 с.п. (стрілецького полку) 48 с.д. (стрілецької дивізії). Доктор економічних наук (1993). Нагороджений орденами Леніна, Червоного Прапора, Вітчизняної війни 1 ступ. (1985), Богдана Хмельницького 3 ступ. (1999), медалями.

12 травня – 70 років томународився Микола МиколайовичШавловський (1949), управлінець. Почесний громадянин Ніжина. Кандидат технічних наук. Лауреат Державної премії. Заслужений працівник транспорту України. Двічі удостоєний звання «Почесний залізничник». Генеральний директор комунального підприємства «Київський метрополітен» (2003-2006). Нагороджений орденом Знак Пошани, Срібною Георгіївською медаллю 4 ступ. Автор підручника і семи наукових праць.

20 – 85років тому народився Володимир Іванович Левковський (1934), лікар-хірург, громадський діяч. Головний лікар Ніжинської центральної міської лікарні ім. Миколи Галицького (1975-2014). Почесний громадянин Ніжина (2006). Депутат міської ради трьох скликань. Відмінник охорони здоров’я (1973). Лікар вищої категорії (з 1978 р.). Заслужений лікар України (1993).Нагороджений орденами Трудового Червоного Прапора (1981), «За заслуги» 3 ступ. (2004).

2 червня – 100 років томународилася Марія Федорівна Бровченко (1919-2009), педагог, актриса театру, співачка (лірико-драматичне сопрано). Уродженка Ніжина. Закінчила Ніжинську середню школу №4, Ніжинський педагогічний інститут (1940). Артистка Ніжинського драматичного театру ім. М. Коцюбинського (1943-1946). Перший викладач вокалу Ніжинського педінституту (1964-1997). Заслужена артистка України (1996).

17 червня – 55 років томународився Микола Григорович Орел (1964-1984), воїн-інтернаціоналіст. Уродженець с. Чистий Колодязь (раніше – Червоний колодязь) Ніжинського району. Випускник Ніжинського профтехучилища. Ім’я М.Г. Орла викарбовано на пам’ятнику воїнам-афганцям в Ніжині. Працював слюсаремнаДарницькому вагоноремонтному заводі в м.Києві. Приймав участь у бойових операціях у республіці Афганістан з вересня 1983 року. Загинув 7 листопада 1984 року. Нагороджений орденом Червоної Зірки (посмертно). Похований у рідному селі.

28 червня – 70 років томународився Павло Володимирович Михед (1949), науковець, літературознавець. Випускник Ніжинського педагогічного інституту ім. М.В. Гоголя. Керівник Всеукраїнського Гоголівського науково-методичного центру Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя. Головний редактор збірника наукових праць «Гоголезнавчі студії».Доктор філологічних наук (2003). Професор. Завідувач відділу слов’янських літератур Інституту літератури ім. Т.Г. Шевченка НАН України (з 2003 р.). Наукові інтереси: дослідження російської літератури, зокрема творчості М.В. Гоголя; українсько-російські літературні взаємини. Міжнародна премія «М.В. Гоголь в Італії» (за книгу «Н. В. Гоголь. Афоризмы, изречения, сентенции» увійшла в шорт-лист найкращих видань Росії у номінації «Издания русской классической литературы»).

Липень – 60 років від часу заснування (1959) Ніжинської нафторозвідувальної експедиції по випробуванню свердловин дочірнього підприємства НАК «Надра України» «Чернігівнафтогазгеологія». Організована як контора розвідувального буріння. Першою на Чернігівщині почала розвідку родовищ нафти та газу. В 70-х роках обсяг робіт досяг 50 тис. м. глибоких свердловин на рік.

22 липня – 55 років тому народився Юрій Миколайович Муквич (1964), театральний діяч. Генеральний директор Ніжинського академічного українського драматичного театру ім. М. Коцюбинського (з 2000 р.). Артист драми. Заслужений працівник культури України (2007).

4 серпня (23 липня за ст. ст.) – 165 років томународилася Марія Костянтинівна Заньковецька (Адасовська) (1854-1934), українська актриса. Уродженка с. Заньки Ніжинського району. Навчалась у Ніжинському приватному пансіоні.1876 року вийшла на сцену ніжинського театру. Керувала міськими аматорськими театральними гуртками (1906, 1913-1915). Заснувала в Ніжині театр «Українська група під керівництвом М. Заньковецької» (1918). Зберігся будинок за адресою вул. М. Заньковецької, 11, де актриса з перервами мешкала з 1902 р. до 1926 р. Її іменем названо коледж культури і мистецтв, вулицю, площу. Встановлено меморіальний пам’ятник (1993, скульптор О. Скобліков). Перша Народна артистка УРСР (1923).

7 серпня – 200 років томународився Пантелеймон Олександрович Куліш (1819-1897), письменник, історик, фольклорист, етнограф, перекладач, громадський діяч. Працював у канцелярії Ніжинського Фізико-математичного ліцею кн. Безбородька (1836). Автор першого україномовного історичного роману «Чорна рада» (1846), події якого відбуваються у Ніжині 1663 року. Автор першої фонетичної абетки для української мови, що лежить в основі сучасного українського правопису. Переклав Біблію, майже всього Шекспіра, Ґете, Дж. Байрона, балади А. Міцкевича. Останні роки життя провів на хуторі Мотронівка (нині село Оленівка) Борзнянського району, де і похований.

9 серпня – 85 років томународилася Ія Аврамівна Брюховець ( 1934), громадський діяч Ніжина. Мати загиблого воїна-афганця Юрія Брюховця (1963-1982). Заступник голови ветеранської організації заводу «Ніжинсільмаш». Лауреат Чернігівського фестивалю-конкурсу «Жінка року – 2010» у номінації «Серце віддаю людям». Нагороджена орденом княгині Ольги, медаллю «За вірність національній ідеї» (2017).

9 серпня (за паспортом – 22. 09) – 80 років томународився Олександр ВасильовичКостін (справж. прізв. Костина) (1939), композитор, громадський діяч, педагог. Закінчив Ніжинську середню школу №3 та дитячу музичну школу (1957). Викладач Ніжинської дитячої музичної школи (1960-1961), Ніжинського училища культури і мистецтв імені Марії Заньковецької, музично-педагогічного факультету Ніжинського державного педагогічного інституту ім. М.В. Гоголя. Присвятив Зразковому дитячому хору «Сяйво» Ніжинської ДМШ хорову сюїту «Лелеча пісня» на слова Володимира Матвієнка. Народний артист України (1996). Заслужений діяч мистецтв України. Професор Національної музичної академії імені П.І. Чайковського. Член НСКУ (1972). Голова Музичного фонду УРСР (1971-1973). Лауреат Шевченківської премії (1992).

15-17 серпня – 360 років від часу (1659) повстання в Ніжині козаків і міщан під керівництвом Василя Золотаренка і ніжинського протопопа Максима Филимоновича проти гетьмана Івана Виговського і польських військових загонів під командуванням Юрія Немирича. Під час повстання в місті було знищено 5 польських хоругв, біля 3 тис. жолнерів. Після втечі з міста під Кобижчами був вбитий Ю. Немирич (1612-1659).

21 серпня (8 за ст. ст.) – 110 років томународився Микола Миколайович Боголюбов (1909-1992), видатний математик, механік, фізик. Дитячі роки (1911-1913) провів у Ніжині, де законовчителем у Ніжинському Історико-філологічному інституті працював його батько – філософ, богослов, професор Микола Боголюбов (1872-1934). Доктор фізико-математичних наук (1930). Професор (1946). Академік АН УРСР (1948) та АН СРСР (1953). Заслужений діяч науки УРСР (1970). Двічі Герой Соціалістичної Праці (1969, 1979). Лауреат Ленінської (1958) та трьох Державних премій СРСР (1947, 1953, 1984). Премія ім. М. Крилова АН СРСР (1965). Хейнеманівська премія (1966). Його ім’я присвоєно Інституту теоретичної фізики НАН України (м. Київ) (1992). Премія НАН України ім. М. Боголюбова (заснована 1992 р.). Названа мала планета «22616 Боголюбов» (1998). Випущена пам’ятна монета номіналом 2 гривні (2009).

27 серпня – 125 років від часу заснування (1884)  міського Миколаївського парку  (нині – парк культури і відпочинку ім. Т.Г. Шевченка). 1921 року парк перейменовано на Шевченківський. 1991 року в парку встановлено пам’ятник Тарасу Шевченку (скульптор О. Скобліков).

1вересня – 35 років тому (1984) відритоНіжинськуЗОШ І-ІІІ ступенів №15.

1вересня– 25 років тому (1994) відкритоНіжинську дитячу хореографічну школу. Це перша дитяча хореографічна школа на Чернігівщині.

14вересня– 110 років тому (1909) відкритомузей Миколи Гоголяпри Ніжинському державному університеті ім. Миколи Гоголя.

15 вересня–День вигнаннянацистських окупантівз Ніжина.

22вересня – 20 років тому (1999) створеноНіжинськийЦентр гуманітарної співпраціз українською діаспороюНіжинського державного університету імені Миколи Гоголя.

5жовтня –100років томународивсяМихайло Іванович Кікош(1919-1949), військовик, Герой Радянського Союзу (1943). Уродженець м. Носівка Чернігівської області. Після Другої світової війни жив і працював у Ніжині. Похований у Ніжині на Троїцькому кладовищі.

24жовтня – 30 років тому народивсяОлег Володимирович Биков(1989-2015), солдат Збройних сил України. Уродженець Ніжина. Випускник Ніжинської школі-гімназії №3 (2005). На фасаді гімназії №3 відкрито меморіальну дошку. Похований в Ніжині на Савськомукладовищі.Воював добровольцем у зоні АТО з серпня 2014 року. Розвідник 90-й окремого аеромобільного батальйону ім. Героя України старшого лейтенанта Івана Зубкова(90 ОАеМБ, пп В1611).Загинув 26 лютого 2015-го у бою поблизу аеропорту Донецька під селом Водяне внаслідок обстрілу з танку командно-спостережного пункту батальйону. Нагороджений орденом «За мужність» 3 ступ. (2015, посмертно), нагрудним знаком «За оборону Донецького аеропорту» (2015, посмертно).

27жовтня – 70 років томународивсяВолодимир Болеславович Максимонько(1949-2014), лікар, громадський діяч. Лікар-дерматовенеролог Ніжинського шкірно-венерологічного диспансеру (1979-2001). На фасаді встановлено меморіальну дошку. Один із засновників Народного Руху у Ніжині та голова Ніжинської міськрайонної організації НРУ (1992-2002). Заслужений лікар України (2009). Головний лікар Чернігівського обласного шкірно-венерологічного диспансеру (2001-2014).

5листопада – 50 років томународивсяВіктор Михайлович Макідон(1969–2014), військовик. Уродженець Ніжина. Випускник Ніжинської школи №15 (1985). На фасаді школи відкрито меморіальну дошку (2016). Проходив службу в органах внутрішніх справ Ніжина та Києва (з 1990 р.). Похований в Ніжині. Учасник АТО. 16 червня 2014 року зарахований до списків особливого складу БПСМОП «Миротворець». Служив у 3-му Добровольчому батальйоні патрульної служби міліції особливого призначення «Дніпро-1». Загинув 22 липня 2014 року. Нагороджений орденом «За мужність» 3 ступ. (2015, посмертно).

8 грудня(25 листопада за ст. ст.) – 105 років томународивсяІван Дмитрович Коломійченко(1914-1964), військовик, Герой Радянського Союзу (1945). Випускник Ніжинського технікуму комуністичної освіти (нині – Ніжинський коледж культури і мистецтв ім. Марії Заньковецької (1935). На фасаді навчального закладу встановлена меморіальна дошка (2007). Учасник Другої світової війни. Випускник Військової Академії ім. Фрунзе (1943). Командир 800-го стрілкового полку 143-ї стрілкової дивізії 47-ї армії 1-го Білоруського фронту. Нагороджений орденами Леніна, Вітчизняної війни 1 ступ, 3-ма Червоного Прапора, медалями.

19 грудня(7 за ст. ст.) – 125 років томународивсяІван Костянтинович Дубовий(1854-1956), військовик. Випускник Ніжинського комерційного училища. Пам’ятна дошка на фасаді Ніжинської ЗОШ №1 (2018).Учасник Першої світової війни. Штабс-капітан (1917). Полковник Армії УНР. Командувач Запорізького корпусу Дієвої армії УНР (1919). Учасник Першого Зимового походу (1919-1920). На еміграції у Франції (з 1923 р.). Керівник українського «Товариства Запорожців» та Союзу лицарів Залізного Хреста (1932-1938). Помер на еміграції. Нагороджений орденами Св. Володимира 4 ступ., Св. Георгія 4 ступ. (1916).

23грудня– 20 років тому (1999) зареєстрованоНіжинське товариство греків імені Братів Зосимів.З червня 2000 р. офіційно прийнято до Федерації Грецьких Товариств України (ФГОУ).

27грудня– 25 років тому (1994) засновано Ніжинськуміську газету «Вісті». Перший номер газети вийшов 6 січня 1995 року. Видавець – Ніжинська міська рада.

290років тому (1729) завершено будівництво Ніжинської Михайлівської церкви.

230років тому(1789)засновано Ніжинське народне училище. Знаходилося на вул.Судейській №24 (нині вул. Гребінки), а з 1816 р. – на вул. Московській (1789-1866). Реорганізоване на повітове (1812). Перетворене на міське училище з дворічним строком навчання (1878), з чотирирічним (1900). Серед викладачів училища – живописець Сошенко І.М., (працював у 1839-1845 рр.). Випускниками училища були художники Сенчило-Стефановський О.Ф., Самокиш М.С.

100років тому(1919)в Ніжині відбувся жорстокий єврейський погром, влаштований бійцями Добровольчої армії А. Денікіна. Погроми розпочалися зразу після вступу передових частин денікінської армії до міста 28 серпня (за ст. ст.) і продовжувалися весь термін її перебування у Ніжині до 21 вересня 1919 року. Ці місяці були кульмінаційними у погромній діяльності Добровольчої армії. У Ніжині було вбито близько 200 чоловік. Пограбовано і зруйновано навіть єврейське кладовище.


10.06.2020

Програми розвитку культури, мистецтва і охорони культурної спадщини на 2019 р.

Завантажити