Які з кращих практик підтримки бізнесу запрацюють на Чернігівщині?

22 березня 2018 року до Чернігова завітали експерти міжнародних проектів, а також представники місцевих органів влади з інших регіонів України для обговорення «Кращих практик підтримки бізнесу на місцевому рівні». Захід відбувся в рамках третього Модуля «Програми з розробки та реалізації регіональних стратегічних документів спрямованих на розвиток малого та середнього підприємництва», що реалізується у співпраці із проектом FORBIZ в рамках ініціативи EU4BUSINESS, за фінансування ЄС.

Що спільного між Донецькою, Львівською, Тернопільською та Черкаською областями? Кожна з них має унікальні та успішні ініціативи з підтримки малого та середнього бізнесу. Саме цим досвідом учасники приїхали поділитись із робочими групами Чернігова, Ніжина та Чернігівської області, які наразі розробляють стратегічні документи з підтримки підприємців. Участь у модулі також взяли українські й міжнародні експерти, що надавали свої коментарі та рекомендації, а проекти технічної допомоги презентували донорські ініціативи, які можуть бути втілені у Чернігівській області.

"Ідея сьогоднішньої події полягає не лише в обміні знаннями й кращими практиками підтримки малого та середнього бізнесу. Ми хочемо надихнути учасників, оскільки перед ними стоїть складне завдання з розробки програм підтримки малого та середнього підприємництва для Чернігівської області та для міст Чернігова й Ніжина. Тепер, коли робочі групи дізналися про безліч успішних прикладів щодо підтримки бізнесу на місцевому рівні, це допоможе їм розробити більш якісні й практичні документи". - Д-р Рікардо Пінто, старший консультант з питань політики МСП, проекту FORBIZ.

Дискусії стосувались низки важливих напрямів, таких як доступ до фінансових ресурсів, вихід на нові ринки, втілення інновацій та підвищення конкурентоспроможності підприємств, створення сприятливого бізнес-середовища загалом й розвитку інфраструктури для підтримки бізнесу зокрема.

Під час заходу учасники ділились рецептами успіху та історіями із реального життя, обговорювали можливі підводні камені на шляху до досягнення результату.

Озброєні новими знаннями, робочі групи наразі завершують розробку власних стратегій для бізнесу Чернігівщини та визначають, які з ініціатив зможуть бути успішно втілені в регіоні.

Відділ економіки

26.03.2018