Відзначення 100 -ї річниці бою під Крутами

Бій під Крутами — бій, що відбувся 29 січня 1918 року біля залізничної станції Крути и та села Пам'ятне, за 130 кілометрів на північний схід від Києва, 18 км на схід від Ніжина.

Цей бій тривав 5 годин між 4-тисячним підрозділом російської Червоної гвардії під проводом есера Михайла Муравйова та загоном із київських курсантів і козаків «Вільного козацтва», що загалом нараховував близько чотирьох сотень вояків.

У бою під Крутами оборонці української державності призупинили наступ противника і здійснили організований відступ, руйнуючи за собою колії і мости. Російське радянське військо втратило боєздатність на чотири дні.

Вшановуючи героїзм загиблих, сьогодні відзначили 100-річчя бою під Крутами. Подвиг студентів, що пожертвували своїм життям у нерівному протистоянні із більшовицькими військами вже багато років вшановують в усій Україні.

Головні урочистості відбулись на території Меморіального комплексу "Пам'яті Героїв Крут". На вшанування пам'яті Героїв Крут приїхали сотні українців. На заході були присутні міський голова Анатолій Лінник, секретар міської ради Валерій Салогуб, перший заступник міського голови Григорій Олійник, заступники міського голови Сергій Дзюба, Сергій Осадчий.

В українську історію ця битва увійшла як символ патріотизму і жертовності у боротьбі за незалежність України.

Фото Валерія Кичка

Відділ інформаційно-аналітичної роботи

та комунікацій з громадськістю

29.01.2018