Ще раз про житлові субсидії

Не дивлячись на те, що програма житлових субсидій існує далеко не перший рік та багато громадян нею користуються, до цього часу про неї поширюється багато неточної та неправдивої інформації.

Розкажемо достовірно про деякі з таких випадків.

1. Кажуть, якщо не повідомити управління соціального захисту про те, що син здійснив покупку, що перевищує 50 тис. грн., субсидію матері скасують.

Насправді, якщо в період отримання субсидії будь-хто із зареєстрованих в житлі осіб здійснив покупку на суму, що перевищує 50 тис. гривень, надавати субсидію родині не припинять. Але про це отримувач субсидії зобов’язаний повідомити управління протягом місяця. Факт такої купівлі впливає на право на призначення субсидії на наступний термін.

Крім того, часто запитують: про що, колиі у який спосіботримувачі субсидій повинні повідомляти управління соціального захисту населення.

Роз’яснюємо: отримувач субсидії зобов’язаний протягом місяця особисто повідомити управління соцзахисту, надаючи підтверджуючі документи, про такі зміни:

•зміну складу зареєстрованих у житлі (хтось виписався або прописався), при цьому подається нова заява та декларація);

•зміну соціального статусу членів сім’ї (хтось став студентом, пенсіонером чи зареєструвався в центрі зайнятості як безробітний);

•про покупку, вартість якої перевищує 50 тисяч гривень;

• про зміну переліку комунальних послуг, на які призначена родині субсидія (відмовилися від централізованого і перейшли на індивідуальне опалення, відмовились від централізованого постачання гарячої води чи навпаки, почали користуватись послугою з вивезення твердих побутових відходів).

2. Кажуть, якщо не повідомити управління соцзахисту про зміни, субсидію доведеться повернути.

Насправді, субсидія – це безповоротна державна допомога у сплаті комунальних послуг.

Буває так, що у період отримання субсидії в помешканні відбуваються зміни – хтось виписався, хтось прописався. Про це субсидіанти зобов’язані у місячний термін інформувати управління соцзахисту.

Після уточнення інформації відбудеться перерахунок розміру житлової субсидії.У разі збільшення кількості зареєстрованих осіб, в залежності від соціального статусу та доходів людини, що прописалася, субсидія на сім’ю може бути збільшена або зменшена. Відповідно до формули розрахунку субсидії, розмір допомоги залежить від сукупного доходу сім’ї: чим більша кількість членів сім'ї та її сукупний дохід, тим меншою є компенсація держави за комунальні послуги і навпаки.

Наголошуємо, що обов’язковий відсоток платежу розраховується індивідуально для кожної сім’ї за встановленою формулою і залежить виключно від доходів сім’ї, а саме:

- обчислюється середньомісячний сукупний дохід домогосподарства за попередніх два квартали;

- середньомісячний сукупний дохід ділиться на кількість членів домогосподарства, і визначається середньомісячний дохід на одну особу;

- дохід на одну особу ділиться на розмір прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць (з травня 2017р. - 1624 грн);

- отриманий результат ділять на 2, а потім множать на 15%, і таким чином визначають відсоток від середньомісячного сукупного доходу – це обов’язковий відсоток платежу.

Після цього розраховується розмір обов’язкового платежу: обов’язковий відсоток платежу множать на середньомісячний сукупний дохід домогосподарства.

Розмір субсидії розраховується як різниця вартості житлово-комунальних послуг у межах соціальних нормативів та обсягу обов'язкового платежу.

[Субсидія] = [плата за ЖКП у межах норм] - [обов’язковий платіж]

Знаючи дохід сім'ї, можна самостійно розрахувати розмір обов'язкового платежу та орієнтовний розмір субсидії.

Субсидія розраховується окремо на опалювальний сезон й окремо на літній період виходячи виключно з доходу зареєстрованих у будинку (квартирі) осіб і вартості послуг у ці періоди.

3.Кажуть, депозити впливають на розмір субсидії.

Насправді, субсидія призначається без врахування наявності депозитів і доходів від їх розміщення в банку, без будь-яких обмежень щодо наявності майна.

Для призначення субсидії сукупний дохід обчислюється виходячи з доходів, без урахування податку з доходів фізичних осіб, відомості про які надаються структурним підрозділам з питань соціального захисту населення Державною фіскальною службою, Пенсійним фондом України, фондами соціального страхування, а також розмірів державної соціальної допомоги, що виплачується структурними підрозділами з питань соціального захисту населення, КРІМ:

• частини допомоги при народженні дитини, виплата якої здійснюється одноразово,

• частини допомоги при усиновленні дитини, виплата якої здійснюється одноразово,

• одноразової винагороди жінкам, яким присвоєно почесне звання України "Мати-героїня",

• державної соціальної допомоги на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування,

• допомоги на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування,

• щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг.

До сукупного доходу також НЕ враховуються:

• сплачені особою аліменти,

• доходи від розміщення депозитів,

• оплата праці членів виборчої комісії, а також осіб, які залучаються до роботи в комісії, у тому числі в день голосування, дні встановлення підсумків голосування та результатів виборів,

• допомога громадських та благодійних організацій,

• допомога на поховання,

• одноразова допомога, яка надається відповідно до законодавства або за рішеннями органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій незалежно від форми власності,

• вартість безоплатно отриманих санаторно-курортних путівок, протезно-ортопедичних виробів, засобів реабілітації,

• суми, які виплачуються в порядку відшкодування шкоди, заподіяної працівникові за ушкодження його здоров’я, що пов’язане з виконанням ним трудових обов’язків.

У разі отримання доходів, інформація про які відсутня у Державній фіскальній службі, Пенсійному фонді України, фондах соціального страхування і відповідно до законодавства не може бути отримана за запитом управління соцзахисту, отримувачем субсидії подається довідка про доходи, а у разі неможливості підтвердити такі доходи довідкою, додається письмове пояснення з зазначенням розміру, отриманих доходів.

4. Кажуть, якщо субсидія вже була призначена, за її продовженням більше звертатись не потрібно.

Субсидія надається з місяця звернення за її призначенням до дати закінчення опалювального сезону, але не більше ніж на 12 місяців і розраховується:

· на неопалювальний сезон - з 1 травня по 30 вересня

· на опалювальний сезон - з 1 жовтня по 30 квітня

Для орендарів житла (квартирантів) правила отримання субсидії дещо інші. Відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг здійснюється за наявності договору найму (оренди). Субсидія надається до кінця місяця, в якому закінчується термін дії договору оренди, але не більше, ніж на 1 рік. Автоматичного переоформлення субсидії для квартирантів не передбачено і для подальшого отримання компенсації на сплату ЖКГ орендарю необхідно особисто звернутися до пуравління соцзахисту.

Для домогосподарств, які використовують природний газ /електроенергію для індивідуального опалення, розмір субсидії на опалювальний сезон розраховується з 16 жовтня по 15 квітня включно.

У деяких випадках субсидія може бути призначена за минулий період. Зокрема, при зверненні протягом двох місяців з початку опалювального (неопалювального) сезону субсидія призначається з початку такого сезону.

При відсутності змін в родині перерахунок субсидій здійснюється автоматично і не вимагає додаткового звернення до органів соцзахисту. Однак основним моментом для збереження житлової субсидії є своєчасна оплата вартості фактично спожитих послуг з врахуванням розміру призначеної субсидії.

З 1 травня 2018 року термін дії субсидії на наступний період не продовжиться, якщо у громадян є двомісячний борг по оплаті комуналки, що перевищує двадцять неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (340 грн.)

5. Кажуть, якщо відбулись зміни в складі сім’ї, управління соцзахисту саме про це дізнається і перерахує субсидію?

Відповідно до пункту 14 Положення про порядок призначення та надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, перерахунок субсидії в межах установленого терміну її призначення здійснюється без звернення громадян у випадках:

· зміни цін і тарифів на послуги, для оплати яких призначено субсидію,

· встановлення нової дати початку (закінчення) опалювального періоду,

· встановлення Кабінетом міністрів України нового розміру частки витрат громадян на оплату житлово-комунальних послуг,

· отримання за запитом уточненої інформації про склад зареєстрованих у житловому приміщенні осіб, забезпеченість громадян житлово-комунальними послугами, доходи осіб,

· проведення перерахунку розміру плати за житлово-комунальні послуги в разі їх ненадання або надання не в повному обсязі,

· зміни соціальної норми житла та нормативів користування комунальними послугами,

· нарахування плати за послугу з централізованого опалення у разі відсутності засобів обліку теплової енергії,

Так,у Ніжині відбулось підвищення тарифів у грудні 2017 року на холодну воду, а з січня 2018 року - на вивіз та утилізаціютвердих побутових відходів (вивіз сміття).

Як результат, управління, як у грудні минулого року так і в січні цього року здійснить перерахунок розмір субсидії громадянам без їх звернення до установи.

Крім того, нагадуємо, що субсидія призначається виходячи із встановлених єдиних для всієї України соціальних норм житла та нормативів споживання комунальних послуг відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 06.08.2014р. №409.

Тому, звертаємо увагу громадян, які користуються субсидією та пільгами, що відповідно до підпункту 7 пункту 3 постанови Кабінету Міністрів України від 06.08.2014р. №409 з січня 2018 року зменшується соціальний норматив на послугу з електропостачання на 20 кВт/год на місяць на домогосподарство. Відповідно управління здійснить у січні 2018 року перерахунок розміру субсидії з врахуванням всіх цих змін.

Якщо ж у складі зареєстрованих осіб відбулись зміни, отримувач субсидії повинен самостійно повідомити про це управління в місячний термін, подавши підтверджуючі документи. При цьому має надати нове звернення за субсидією, враховуючи новий склад сім’ї.

Щодо управління, то воно самостійно збирає інформацію про склад зареєстрованих у житловому приміщенні осіб один раз на рік – на 1 травня – при автоматичному продовженні субсидії на наступний термін (крім субсидії на тверде паливо та субсидій орендарям).

6. Кажуть, якщо маєте зарплату більше 6 тисяч гривень, в наданні субсидії відмовлять.

Розмір субсидії для кожної конкретної родини прямо пропорційно залежить лише від її доходів. Конкретного розміру доходів, за яких може бути призначена субсидія, нема. Все індивідуально.

Чим вищі доходи – тим менша субсидія, і навпаки – чим менші доходи, тим більша субсидія.

Частина ніжинців, в основному працюючих, в тому числі працюючих пенсіонерів, які мали великі розміри субсидій в минулих роках, отримали їх в цьому опалювальному періоді в розмірах менших від очікуваних, або взагалі в так званих «нульових» розмірах. Основна причина - зростання доходів. Це логічно, адже маючи більші доходи, родина отримує змогу оплачувати вартість комунальних послуг самостійно, не розраховуючи на допомогу держави.

Прогнозується, що вподальшому цей показник (кількість громадян, які отримують субсидію) знижуватиметься більш вагомо, адже доходи українців, в тому числі пенсії, зростають.

Минулорічне підвищення пенсій врахується в автоматизованому розрахунку державної допомоги в травні нинішнього року

Управління праці та соціального захисту населення

30.01.2018