Відбулося засідання земельної комісії

Сьогодні у великій залі Ніжинської міської ради відбулося засідання постійної депутатської комісії з питань земельних відносин, будівництва, архітектури, інвестиційного розвитку міста та децентралізації під головуванням Андрія Деркача. Також були присутні керівники управлінь та відділів виконавчого комітету Ніжинської міської ради, жителі міста та ЗМІ.

На початку засідання був розглянутий лист щодо будівництва системи водовідведення по вул. Ватутіна та надана історична довідка щодо пам’ятного знаку в парку Миколи Гоголя, який був встановлений у 1977 році на місці братської могили-поховання. Директор музею Геннадій Дудченко у своєму листі зазначив, що чинний пам’ятник підпадає під законодавство про декомунізацію та вважає за необхідність клопотати про виключення його з реєстру пам’яток історії, проведення демонтажу та організації перепоховання тіл загиблих на території одного із сучасних ніжинських кладовищ.

На порядку денному також було розглянуто два проекти рішення: «Про затвердження технічної документації з нормативної грошової оцінки земель міста Ніжина» та «Про внесення змін в Паспорт міської програми реалізації повноважень міської ради у галузі земельних відносин на 2018 рік (Додаток 16) до рішення Ніжинської міської ради № 5-34/2017 від 21 грудня 2017 р. «Про затвердження бюджетних програм місцевого значення на 2018 рік», які будуть розглядатися на позачерговій сесії міської ради 9 липня.

Проект рішення «Про затвердження технічної документації з нормативної грошової оцінки земель міста Ніжина» виноситься на позачергову сесію у зв’язку з нормами Податкового Кодексу України, а саме в п.12.3.4 ст.12, у якому зазначається, що рішення про встановлення місцевих податків та зборів офіційно оприлюднюється відповідним органом місцевого самоврядування до 15 липня року, що передує бюджетному періоду, у якому планується застосовування встановлюваних місцевих податків та зборів або змін (плановий період). В іншому разі норми відповідних рішень застосовуються не раніше початку бюджетного періоду, що настає за плановим періодом. У разі затвердження даного рішення базова вартість 1 кв.м. землі буде становити 216,47 грн./кв.м. з 01 січня 2019 року.

В черговий раз дискусійно розглядався п.п. 6,7 проекту рішення “Про надання дозволу на виготовлення проектів землеустрою щодо відведення земельної ділянки, надання дозволу на виготовлення технічної документації із землеустрою, припинення права користування земельними ділянками, внесення змін в рішення міської ради». Спірне питання полягає в тому що, на земельну ділянку претендують два жителі міста Ніжина громадянин Ковтун та громадянин Добрий, які її обслуговують і обробляють, та учасник АТО, який просить виділити йому ділянку для будівництва та обслуговування житлового будинку.

Після обговорення комісія вирішили доручити відділу юридично-кадрового забезпечення, відділу земельних відносин, а також відділу містобудування та архітектури вивчити дане питання і надати інформацію відповідно до норм чинного законодавства для винесення на розгляд позачергової сесії.

Відділ інформаційно-аналітичної роботи

та комунікацій з громадськістю

04.07.2018