Відбулося обговорення питання про підняття тарифів на централізоване опалення

18 грудня у великій залі виконавчого комітету відбулося обговорення проекту рішення «Про встановлення тарифів на теплову енергію, її виробництво, транспортування, постачання та послуги з централізованого опалення та централізованого постачання гарячої види по товариству з обмеженою відповідальністю «НіжинТеплоМережі»» під головуванням міського голови Анатолія Лінника, а також взяли участь перший заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Григорій Олійник, депутати міської ради, члени виконкому, представники Громадської ради, Ради підприємців міста та громадськість.

Нагадаємо, що 13 грудня відбулось засідання виконавчого комітету, де розглядалось дане питання, але думки членів виконкому були неоднозначними, адже в ході голосування не підтримали підвищення тарифу 6 членів виконкому.

Основним проблемним питанням стали збитки, яких зазнає ТОВ «НіжинТеплоМережі» внаслідок дії економічно необґрунтованих тарифів у розмірі 3-4 млн. грн. на місяць і які потрібно буде компенсовувати з міського бюджету.

Тому, на даному засіданні зробили спробу пошуку шляхів компромісного вирішення проблемного питання.

Керівник ТОВ «НіжинТеплоМережі» Любов Ісаєнко повідомила, що розмір підвищення складе 23,5 % і саме це єдиний реальний вихід для забезпечення стабільного безперебійного теплопостачання.

Перший заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Григорій Олійник зауважив, що найоптимальнішим виходом із ситуації, що склалася є модернізація систем опалення. Однак, як засвідчує практика впровадження такого методу, модернізація одного житлового будинку коштує близько 3-5 млн. грн., а такого об’єкту як школа близько 14 млн. Крім того, якщо відключити від централізованого опалення окремі райони міста де буде здійснено модернізацію, тариф потрібно буде ще підвищувати для інших мешканців, які користуються централізованим теплопостачанням.

Присутні вказували, що окремі міста пішли шляхом будівництва мінікотелень, інші через виділення коштів на модернізацію тепломереж з місцевого бюджету, однак цілісного баченння реального шляху уникнення підвищення тарифу на опалення так і не було досягнуто.

Остаточне рішення з даного питання має бути прийняте членами виконкому на засіданні, яке відбудеться 20 грудня 0 09-00годині.

Відділ інформаційно-аналітичної роботи

та комунікацій з громадськістю

18.12.2018