Щорічний звіт міського голови. Підсумки та перспективи розвитку міста.

12 липня у великій залі виконавчого комітету Ніжинської міської ради відбувся щорічний звіт міського голови за діяльність Ніжинської міської ради та виконавчого комітету за 2017 рік. До загальноміських слухань були залучені заступники міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради, керівники структурних підрозділів виконавчої гілки влади, а також керівники комунальних підприємств, керівники підприємств організацій міста, депутати міської ради та обласної ради, громадськість і ЗМІ.

Як зазначив у своїй доповіді міський голова, сьогодні ми знову разом, аби подумки озирнутися у минулий рік і підбити підсумки спільної роботи.

Рік, що минув, був роком випробувань для всіх нас – тестуванням на зрілість, на терпіння, на толерантність, а часом і здоровий глузд. У цей період ви, шановні ніжинці, проявили високу громадянську позицію, активність, вірність ідеям та інтересам громади. Дещо із запланованого в 2017 році не вдалося здійснити, деякі плани довелося корегувати, але незважаючи ні на що, ми не дозволили місту зупинитися в розвитку, бо ми ставили за мету максимально реалізувати інтереси нашої громади.

Хочу зазначити, що це не персональний звіт однієї людини – міського голови. Це щоденна, системна, кропітка робота багатьох свідомих ніжинців, які кожного дня працюють над розбудовою нашого міста.

Нині наша країна та ми всі переживаємо нелегкі часи. Часи боротьби та гартування нової якості держави, нової якості народу, нової якості стосунків між державою та людьми. Зміни торкнулися усіх сфер суспільного життя.

Пройдений рік був важким і вкрай непростим для кожного жителя міста та України в цілому. Однак життя продовжується і основні завдання, які стоять перед міською владою, ми намагалися виконувати. Робота міської ради, виконавчого комітету протягом звітного року, як і всіх попередніх років, спрямовувалась на вирішення таких основних напрямів: виконання міського бюджету, забезпечення роботи галузей житлово-комунального господарства у сфері надання якісних послуг населенню міста; покращення благоустрою міста (будівництво та ремонт доріг, освітлення вулиць тощо).

Я, як міський голова, будував свою роботу так, щоб усі ми, і депутати, і керівники різних рівнів, і жителі міста – були активними учасниками у процесах розвитку нашого міста.

Далі міський голова зазначив, що у складі Ніжинської міської рада VІІ скликання працює 36 депутатів.

Згідно Закону «Про місцеве самоврядування в Україні» всі депутати, крім секретаря міської ради, є членами постійних депутатських комісій ради, засідання яких, скликаються в міру необхідності для вивчення, попереднього розгляду та підготовки питань, які надалі, з рекомендації комісій виносяться на розгляд сесій ради.

При Ніжинській міській раді сьомого скликання працює 5 постійних депутатських комісій на яких було проведено 164 засідання.

За звітний період роботи проведено 15 сесій міської ради, на яких прийнято 354 життєво важливих рішень. Значна частина з них відображає ваші, шановні ніжинці, проблеми і побажання, висловлені вами особисто, а також, депутатами - у письмових депутатських запитах, які надійшли до міської ради.

За результатами проведеної роботи обсяг додаткових надходжень до бюджету та від економії бюджетних коштів склав 8,2 млн. грн., в тому числі за рахунок:

- детінізації економіки, активізації роботи з ліквідації заборгованості зі сплати податків та зборів, інших заходів щодо збільшення надходжень – на 4,7 млн. грн.

- економії бюджетних коштів за рахунок запровадження економного використання енергоносіїв, скорочення необов’язкових виплат та непершочергових видатків – на 3,5 млн. грн.

- Видатки міського бюджетуза 2017 рік виконано в цілому у сумі 671,0 млн. грн., що складає 98 % до річного плану.

- В порівнянні з 2016 роком на захищені статті направлено на 78,0 млн.грн. або на 39% більше, хоча їх питома вага в загальних видатках зменшилась на 4,0%. В тому числі на заробітну плату направлено більше на 75,2 млн.грн., на медикаменти і продукти харчування – на 3,3 млн. грн., на енергоносії менше на 0,5 млн. грн.

- Видатки на утримання соціально-культурної сфери міста склали 548,4 млн. грн., що на 145,6 млн. грн. більше в порівнянні з минулим роком. Їх питома вага у загальному фонді бюджету 89,5 %.

- На благоустрій міста направлено 18,4 млн. грн., що більше в порівнянні з минулим роком на 9,3 млн. грн. або на 90%. Питома вага у видатках загального фонду - 3%.

- Обсяг фінансування 70-ти міських цільових програм склав 45,9 млн. грн. або 97% від уточненого річного плану. В тому числі на програми з охорони здоров’я направлено 3,8 млн. грн., освіти – 7,3 млн. грн., культури – 1,1 млн. грн., з благоустрою міста – 9,0 млн. грн., на програму розвитку та фінансової підтримки комунальних підприємств – 13,1 млн. грн., на програми, спрямовані на соціальний захист населення – 4,5 млн. грн.

Аналізуючи витрати бюджету за загальною економічною класифікацією хочу підкреслити його соціальну спрямованість. Витрати проводилися в основному на заробітну плату, харчування, пільги та субсидії.

У 2017 році залучено коштів міжнародних донорів на загальну суму 4700 тис.грн.

У 2017 році Ніжин продовжив активно співпрацювати в рамках програми ЄС/ПРООН. У рамках проекту «Місцевий розвиток орієнтований на громаду ІІІ» реалізовано 10 проектів з енергозберігаючими заходами: з них 9 – Об’єднаннями співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) та 1 проект – Громадською організацією школи №2. На їх реалізацію залучено 2700 тис.грн. зовнішньо-інвестиційних коштів (джерело – ЕС/ПРООН). Хочу зазначити, що деякі з ОСББ насмілилися реалізувати досить масштабні проекти з комплексної термомодернізації багатоповерхових будинків (3буд.). Було досить складно, але це вдалося!

Сталий розвиток будь-якої території можливий, насамперед, через залучення членів громади до прийняття рішень, до їх впровадження та можливості контролю, а в наш час неможливий без удосконалення надання послуг громадянам через впровадження інновацій. Саме на виконання цих завдань направлені 4 проекти, які ми разом з проектом ЄС/ПРООН «Розумні міста» за участі громадських організацій реалізували в цьому році: створення нового веб-порталу «Відкритий бюджет»; мобільні додатки для отримання туристичнипх послуг; електрона реєстрація для отримання медичних послуг. Мобільні додатки; поліпшення надання медичних послуг в м. Ніжині шляхом впровадження системи онлайн консультації лікаря та електронної карти пацієнта. Загальна сума залучених на їх реалізацію грантових коштів 788 тис.грн.

Це лише майже основні показники за минулий рік. Багато зробленого залишилося так би мовити «поза кадром»: я не акцентував би увагу на тих здобутках, до яких кожен із Вас дотичний, бо Ви про це знаєте не гірше за мене. Підбиваючи підсумки сказаного, хочу зупинитись на ключових завданнях на нинішній 2018 рік: · продовження процесу добровільного об’єднання Ніжинської міської об’єднаної територіальної громади; · проведення медичної реформи; · впровадження інноваційних енергоефективних заходів; · участь у інвестиційних проектах та програмах; · підвищення інвестиційної привабливості; · активізація національно-патріотичного виховання молоді; · будівництві та ремонті доріг; · співпраці з правоохоронними органами щодо протидії злочинності; · екології та утилізації сміття.

Стратегічною метою медичної галузі міста у 2017 році було поліпшення здоров’я ніжинців, забезпечення рівного й справедливого доступу кожного ніжинця до медичних послуг належної якості. В поточному році впроваджено 48 нових методик лікування, завершена реорганізації первинної ланки медико-санітарної допомоги на засадах загальної практики сімейної медицини, залучено додатково позабюджетних коштів в сумі 6314,0 грн., що на 11,7% більше в порівнянні з 2016 р. У 2017 році постійно проводилась робота разом з Ніжинською міською радою та виконавчим комітетом Ніжинської міської ради по питаннях забезпечення ліками пільгових категорій населення . В 2017 році виділено та використано для цієї цілі 3526913,18 грн.

Станом на 01.01.2018 року створена медична рада госпітального округу та надана пропозиція щодо структури надання медичної допомоги в межах госпітального округу з урахуванням кадрових та матеріально-технічних ресурсів лікарні; відпрацьовано питання обліку та обрахування обсягів надання стаціонарної медичної допомоги мешканцям інших районів. Сділ зауважити, що основною подією 2017 року є завершення реформування первинної медико-санітарної допомоги та розподіл повноважень між підрозділами Ніжинської ЦМЛ ім. М. Галицького та створеним в Ніжині Центром первинної медико-санітарної допомоги (в складі якого налічується 7 амбулаторій сімейної медицини). У попередні роки основні фінанси направлялися на створення лікарських амбулаторій сімейної медицини. Стаціонарні відділення залишалися на другому плані. Але в 2017 році ситуація змінилася, стало звичним в цьому році проведення ремонтів у відділеннях лікарні.

У 2017 році за кошти місцевого бюджету проведено ремонтні роботи на загальну суму 1433,67 тис. грн., з них на капітальний ремонт 902,9 тис. грн. Це капітальний ремонт приміщення під флюорографічний кабінет, будівлі дитячої поліклініки, капітальний ремонт стоматологічної поліклініки та реконструкція операційного блоку травматологічного відділення на суму 406,02 тис. грн..

Окремо слід зазначити значні досягнення містян в галузі освіти, культури та спорту. Ніжин був і залишається одним із найпотужніших центрів культурно- освітнього простору лівобережної України. І для продовження такої традиції громада міста володіє необхідними ресурсами та людським капіталом.

Далі перейшли до спілкування з представниками громадськості, в процесі якого порушувались і питання підтримки громадських ініціатив, благоустрою міста, поточного та капітального ремонту доріг, облаштування тротуарів, освітлення вулиць, водовідведення по вул.Незалежності, упорядкування недобудованих об'єктів соціальної інфраструктури, впорядкування умов оплати праці міського голови та його заступників та інше.

Міська влада вибрала і реалізує курс, що спрямований на покращення соціально-економічної ситуації в місті, а також посилення інструментів демократії та зміцнення позиції Ніжина як туристичного та історико-культурного центру Чернігівщини.

Відділ інформаційно-аналітичної роботи

та комунікацій х громадськістю

13.07.2018