Представникам АМУ презентували організацію роботи первинної медико-санітарної допомоги в місті Ніжині

За ініціативи та підтримки міського голови Анатолія Лінника в рамках програми «Маршрути успіхів» 14 листопада відбувся навчальний візит представників Асоціації міст України та об'єднаних територіальних громад на тему «Організація роботи первинної медико-санітарної допомоги в м. Ніжині».

У вітальному слові міський голова Анатолій Лінник зауважив: «Створення первинної ланки медико-санітарної допомоги – це чудовий досвід і результат нашої роботи. Співпраця з АМУ відіграє важливу роль у вирішенні комплексу проблем місцевого самоврядування в умовах децентралізації, це дієвий механізм впливу на Уряд. Головна заслуга децентралізації – можливість місцевих громад конкурувати між собою в умовах існуючих наявних ресурсів. Громада визначає слабкі та сильні сторони, приділяє увагу у визначенні для себе стратегій розвитку. Вся команда Ніжинської міської ради активно підтримує і намагається приймати участь у всіх заходах щодо реорганізації первинної ланки. Адже саме активність громади повинна реалізовуватись в певних сферах життя».

Заступник міського голови Сергій Дзюба презентував як реформується первинна ланка в нашому місті. Наразі на території м. Ніжина функціонує 9 амбулаторій загальної практики – сімейної медицини, що підпорядковуються комунальному некомерційному підприємству “Ніжинський міський центр первинної медико-санітарної допомоги’’. Станом на 01.11.2018 р. кількість підписаних декларацій становить 41346. Два лікарі Центру (Ковалевська В.І. та Бурнусус І.Б.) стали одні з найперших в Україні, які уклали оптимальну кількість декларацій з пацієнтами. Заклад змінив статус бюджетної установи, реорганізувавшись у комунальне некомерційне підприємство і готується до укладення договору з Національною службою здоров’я України. В 2019 році підприємство планує перейти на оплату праці за внутрішньою тарифною сіткою, що дозволить в черговий раз підняти рівень оплати медичних. Також планується розширення переліку діагностичних досліджень, придбавши для кожної амбулаторії гематологічні аналізатори та розширення площ амбулаторії сімейної медицини №2 по вул. Шевченка 83/3 (шляхом придбання додаткових приміщень), амбулаторії сімейної медицини №9 по вул. Успенська, 2 (шляхом передачі на баланс комунального некомерційного підприємства приміщення поліклінічного відділення центральної міської лікарні). Новий етап впровадження електронного документообігу - електронні картки пацієнтів, електронних рецептів, електронних листків непрацездатності та електронний запис пацієнта лікарем Центру на прийом до лікаря-спеціаліста вторинної ланки.

Після обговорення очільники міста разом з представниками АМУ відвідали амбулаторії сімейної медицини №2 (вул. Шевченка 83/3), №8 (вул. Шикерогринівська, 54), №7 (вул. Космонавтів, 52-1), оглянули кабінети, де сімейні лікарі приймають пацієнтів, маніпуляційні, фізкабінети, денний стаціонар.

Гості були приємно вражені забезпеченням медичним обладнанням, умовами та роботою амбулаторій.

Наприкінці заходу директор краєзнавчого музею імені Івана Спаського Генадій Дудченко провів гостям цікаву екскурсію по історичних місцях древнього Ніжина.

Відділ інформаційно-аналітичної роботи

та комунікацій з громадськістю

15.11.2018