Позачергове засідання виконкому

Сьогодні у малій залі виконавчого комітету Ніжинської міської ради відбулося позачергове засідання виконавчого комітету під головуванням міського голови Анатолія Лінника. У засіданні взяли участь, керівники структурних підрозділів виконавчого комітету, начальник управління житлово-комунального господарства та будівництва Анатолій Кушніренко, ЗМІ. На порядку денному було 3 проекти рішення, 4 проекти рішень внесені у робочому порядку, а також Різне:

1.Про надання дозволу Товариству з обмеженою відповідальністю «Ніжинська пересувна шляхобудівельна механізована колона» на виконання робіт по капітальному ремонту дороги по вул.Незалежності з перекриттям автомобільного руху на частині вул.Незалежності.

2.Про негайне відібрання дитини.

3.Про затвердження висновку органу опіки та піклування про доцільність відібрання малолітньої дитини.

4.Про відзначення з нагоди Дня працівників культури та аматорського мистецтва.

5.Про затвердження висновків незалежних оцінок про вартість об'єктівміської комунальної власності.

6.Про створення конкурсної комісії по розгляду заяв та пропозицій щодо передачі об'єктів міської комунальної власності в оренду та затвердження її персонального складу.

7.Про розгляд матеріалів комісії з питань захисту прав дитини.

По питанню «Про негайне відібрання дитини» доповідала начальник служби у справах дітей Наталія Рацин, яка зазначила що відповідно до ст170 Сімейного Кодексу України - відібрання дитини у батьків - це теж санкція за невиконання батьківських обов'язків, але більш м'яка, ніж позбавлення батьківських прав. Відібрання дітей є, по суті, превентивною мірою до батьків, оскільки надає їм можливість змінити своє ставлення до виховання дітей, не вдаючись до виняткової міри - позбавлення батьківських прав. Підстави для відібрання можна поділити на дві групи. До першої підстави відносять:

- ухилення від виконання своїх обов'язків по вихованню дитини;

- жорстоке поводження з дитиною;

- хронічний алкоголізм або наркоманія батьків;

-застосування будь-яких видів експлуатації дитини, примушення її до жебракування та бродяжництва, які є одночасно і підставами позбавлення батьківських прав.

До другої групи підстав відібрання дитини належать ті обставини, які не залежать від батьків. Необхідною умовою, що об'єднує ці підстави у другу групу, є створення небезпечної для дітей обстановки, яка становить загрозу для її життя, здоров'я і морального виховання. До таких підстав зокрема відносяться психічний розлад або інше хронічне захворювання, збіг важких обставин тощо.

Тому в даному випадку, дівчинку вилучать з сім'ї без позбавлення батьківських прав. Батькам дають випробувальний термін (1 рік) для лікування та реабілітації від алкогольної залежності.

Міський голова наголосив, що законодавство повинно більш жорстко контролювати батьків, щодо виконання дітей та виконання їх батьківських обов'язків.

Всі проекти рішень були розглянуті та проголосовані одноголосно.

Відділ інформаційно-аналітичної роботи

та комунікацій з громадськістю

05.11.2018