Павло Герасименко проінформував про діяльність Ніжинської місцевої прокуратури

Інформація керівника Ніжинської місцевої прокуратури про діяльність Ніжинської місцевої прокуратури на території

м. Ніжина та Ніжинського району упродовж 11 місяців 2018 року (на виконання вимог ч. 3 ст. 6 Закону України «Про рокуратуру»)

Юрисдикція Ніжинської місцевої прокуратури поширюється на м. Ніжин, Ніжинський, Бобровицький, Носівський та Козелецький райони.

З метою забезпечення законності на підвідомчій території прокуратурою у поточному році здійснено ряд організаційних, практичних та, у взаємодії з правоохоронними органами, координаційних заходів.

Слід відмітити налагоджену і чітку взаємодію органів виконавчої та представницької влади, правоохоронної системи та судової гілки влади, що дає змогу здійснювати оперативне реагування з ряду нагальних питань, які виникають щодня.

У своїй діяльності, враховуючи значну підвідомчу територію, першочергову увагу місцевою прокуратурою зосереджено на координації діяльності всіх правоохоронних органів у сфері протидії злочинності.

Проблемні питання взаємодії правоохоронців з протидії кримінальним правопорушенням упродовж поточного року обговорено на двох координаційних нарадах керівників правоохоронних органів регіону.

Стан протидії нелегальним авто газозаправним станціям обговорено на міжвідомчій нараді керівників правоохоронних та контролюючих органів.

За їх результатами прийнято низку системних узгоджених заходів до зміцнення правопорядку, профілактики та протидії злочинності в регіоні.

Роботу зорієнтовано на посилення нагляду у кримінальних провадженнях, передусім з ознаками корупції та в бюджетній системі, сферах земельних і лісових відносин.

З цією ж метою створені та функціонують міжвідомчі робочі групи правоохоронних органів для розкриття та протидії окремим видам злочинів.

Відтак, забезпечено подальшу стабілізацію рівня злочинності в регіоні, який на десять тисяч населення складає 120 злочинів, що є значно нижчим середньообласного (140 злочинів).

Стан протидії злочинності, структура та динаміка кримінальних правопорушень

Аналіз стану роботи правоохоронних органів району щодо попередження і протидії злочинності за підсумками минулого періоду поточного року засвідчив, що вжиття скоординованих заходів обумовило певні позитивні результати.

Упродовж 11 місяців цього року на території м. Ніжина та Ніжинського району обліковано 1150 кримінальних правопорушень.

Кількість облікованих особливо тяжких кримінальних правопорушень зменшилося на 47,6%, або з 21 до 11, невеликої тяжкості на 0.6%, або з 309 до 307.

Кількість тяжких кримінальних правопорушень у порівнянні з минулим роком збільшилася на 19% та становить 408 злочинів проти 343, середньої тяжкості – на 7,3%, або 424 проти 395.

Спостерігається зменшення у порівнянні з аналогічним періодом минулого року числа скоєних кримінальних правопорушень проти життя та здоров’я особи (103 проти 111 (динаміка -7,2%).

Умисних вбивств у поточному році не зареєстровано жодного, проти 5 за аналогічний період минулого року.

Зареєстровано 9 (11 місяців 2017 – 4) умисних тяжких тілесних ушкоджень та 2 (11 місяців 2017 – 0) умисні тяжкі тілесні ушкодження, що спричинили смерть потерпілого.

У поточному році з 2 до 3 збільшилася кількість зареєстрованих злочинів проти статевої свободи та статевої недоторканості.

На 14,8% більше у порівнянні з аналогічним періодом минулого року зареєстровано злочинів проти власності (715 проти 623).

З їх числа крадіжок (589 проти 556 (+5,9%)), розбоїв (2 проти 4 (-50%)), грабежів (20 проти 17 (+17,6%)), шахрайств (69 проти 33 (109%)).

Завдяки спільним скоординованим заходам усіх правоохоронців забезпечено оперативне розкриття розбійного нападу на місцеву родину з проникненням до житла, вчиненого в умовах неочевидності. У ході проведених спланованих обшуків на території Харківської, Хмельницької та Чернігівскої областей затримано 3 раніше судимих учасників нападу, вилучено речові докази та зброю. Усім винним особам повідомлено про підозру за ч. 3 ст. 187 КК України (карається позбавленням волі до 12 років з конфіскацією майна) та обрано запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою. Досудове розслідування триває.

В поточному році зареєстровано 2 вимагання (2017 - 0), 1 з яких місцевою прокуратурою з обвинувальним актом скеровано до суду, де до позбавлення волі на строк 6,5 та 4,5 років засуджено двох осіб за вимагання грошових коштів у місцевих жителів, поєднане з насильством небезпечним для здоров’я потерпілих та відкрите заволодіння мобільним телефоном та паспортом громадянина України на ім’я одного з потерпілих. Вирок набрав законної сили.

На 27,9% менше зареєстровано злочинів у сфері господарської діяльності (44 проти 61), на 37,5% - злочинів проти довкілля (5 проти 8).

Зменшилася кількість зареєстрованих злочинів проти громадської безпеки на 22,2% (14 проти 18).

Зменшилась кількість облікованих злочинів проти безпеки руху та експлуатації транспорту на 6,85% (41 проти 44).

При цьому, з 8 до 7 (динаміка -12,5%) зменшилась кількість незаконних заволодінь транспортними засобами.

Потребує подальшого посилення та удосконалення профілактика ДТП, яких у поточному році зареєстровано 31 (11 місяців 2017 – 30), при цьому, з 3 до 7, або на 133,3% збільшилася кількість зареєстрованих дорожньо-транспортних пригод із смертельними наслідками.

Завдяки спільним скоординованим заходам усіх правоохоронних органів району та наполегливій позиції місцевої прокуратури активізовано роботу у сфері протидії незаконному обігу наркотичних засобів. При цьому діяльність правоохоронних органів переорієнтовано на документування фактів незаконного збуту наркотичних засобів а не викриття низової ланки наркозалежних споживачів. Загалом викрито на 33,3% більше злочинів пов’язаних із збутом наркотичних засобів.

З початку року викрито 12 наркозбувачів, які у більшості випадків діяли у групах, вилучено з обігу близько понад 25 кг. наркотичних засобів.

Так, органами досудового розслідування викрито дві групи осіб (одну з 3 чоловік, іншу чисельністю 2 особи), які здійснювали збутнаркотичних засобів, психотропних речовин у великих розмірах за попередньою змовою. Вказаних осіб затримано, в подальшому кримінальні провадження скеровано до суду.

До відому, в одну із груп входив колишній співробітник столичної поліції, який і налагодив спільно із знайомими канал постачання до м. Ніжина амфетаміну у великих розмірах.

До позбавлення волі уже засуджено 3 наркозбувачів.

З числа зареєстрованих кримінальних правопорушень 6 скоєно неповнолітніми проти 2 у минулому році.

Особами які раніше вчиняли злочини скоєно 170 кримінальних правопорушень проти 262 у минулому році (-34,4%), у стані алкогольного сп’яніння 29 проти 31 у минулому році (-6,5).

Місцевою прокуратурою постійно вивчаються матеріали перевірок Ніжинського відділення поліції за зверненнями громадян. У поточному році прокурорами за результатами опрацювання цих висновків до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості про 158 раніше не облікованих злочини, 13 з яких уже скеровано до суду.

Результати розслідування кримінальних правопорушень

Залишок незакінчених кримінальних проваджень на сьогодні складає понад 2360, з яких у 14 винним особам повідомлено про підозру.

Досудовим розслідуванням у поточному році закінчено 1435 проваджень (проти 1324 у минулому році). З них, до суду з обвинувальним актом направлено 248 проваджень, у тому числі 2 – корупційні та 1 – у бюджетній сфері. Також до суду скеровано 20 клопотань про звільнення підозрюваних від відповідальності.

У зв’язку з відсутністю події або складу злочину закрито 1165 кримінальних проваджень.

Скасовано 188 незаконних постанов про закриття кримінальних проваджень.

Прокурорами у кримінальних провадженнях слідчим надано 482 письмові вказівки.

Прокуратурою забезпечено принципове та оперативне реагування у випадку злочинного посягання на права і свободи громадянина, інтереси держави.

За принципової позиції прокуратури з початку року 54 особи взято під варту, 12 – під домашній арешт.

З числа встановлених 981 тис. грн. збитків у кримінальних провадженнях, 610 тис. грн. або 62% відшкодовано у ході досудового розслідування.

З метою відшкодування збитків накладено арешт на майно на суму 378 тис. грн., заявлено позови про стягнення 368 тис. грн.

Заподіяні державі та територіальній громаді збитки у сумі 373 тис. грн. відшкодовано у повному обсязі.

Місцевою прокурором забезпечено якісне процесуальне керівництво у ряді актуальних кримінальних проваджень.

До прикладу, Ніжинською місцевою прокуратурою здійснювалося процесуальне керівництво у об’єднаному кримінальному провадженні за фактом незаконного зайняття групою осіб гральним бізнесом на території м. Ніжина за ознаками злочину, передбаченого ст. 203-2 КК України.

За результатами тривалого документування викрито діяльність організованої групи у складі 5 осіб.

У подальшому, у цьому провадженні про підозру повідомлено 8 особам, у тому числі 5, які діяли у складі організованої групи. Обвинувальний акт скеровано до суду.

Також до суду скеровано обвинувальний акт за ч. 2 ст. 367 КК України стосовно посадової особи, яка під час здійснення технічного нагляду за виконанням будівельних робіт, не перевіривши відповідність фактично виконаних обсягів та якості будівельно-монтажних робіт проектно-кошторисній документації, підписала та скріпила печаткою акт приймання виконаних будівельних робіт до якого було внесено недостовірні відомості та завищено вартість виконаних робіт на суму 373 тис. грн., чим державним інтересам заподіяно істотну шкоду.

Підтримання публічного обвинувачення в суді

За підтримання публічного обвинувачення місцевою прокуратурою до кримінальної відповідальності притягнуто 362 особи.

Реальне покарання призначено 77% засуджених, що є одним із кращих результатів в області.

До 2 років позбавлення волі за ст. 166 КК України засуджено місцеву жительку, яка неналежно виконувала обов’язки по догляду за своїми малолітніми дітьми, які піддавалися системному катуванню, що призвело до смерті однієї доньки.

Прокурором на вирок подано апеляційну скаргу, підсудній вимагається більший строк ув’язнення. Апеляційний розгляд справи триває.

Судом апеляційної інстанції задоволені 46 апеляційних скарг прокурорів на незаконні судові рішення місцевих судів.

Колегія Апеляційного суду Чернігівської області задовольнила скаргу прокурора та скасувала в частині призначеного покарання вирок Чернігівського районного суду, яким у листопаді минулого року мешканця Ніжинщини, за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого п. п. 1, 13 ч. 2 ст. 115 КК України (умисне вбивство двох або більше осіб), засуджено до покарання у виді 15 років позбавлення волі.

Прокурор Ніжинської місцевої прокуратури у судовому засіданні довів, що суд першої інстанції при ухваленні вироку не врахував ступінь тяжкості злочину, особу обвинуваченого, а також те, що обвинувачений вже мав кримінальний досвід у скоєнні злочину проти життя та здоров’я особи.

Апеляційний суд підтвердив правомірність правової позиції прокурора та засудив обвинуваченого до покарання у виді довічного позбавлення волі.

Верховним судом підтверджено законність вказаного рішення.

Протидія корупції

За матеріалами Ніжинської місцевої прокуратури до відповідальності за адміністративні порушення, пов’язані з корупцією, судами притягнуто 7 осіб з накладенням штрафу.

До прикладу, визнано винними депутатів однієї з селищних рад та голову іншої у вчиненні адміністративних правопорушень, передбачених ч. 1 та ч. 2 ст. 172-7 КУпАП, у зв’язку з невиконанням останніх покладених на них ст. 28 Закону України «Про запобігання корупції» зобов’язання щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів під час прийняття рішень щодо виготовлення проектів землеустрою та виплату премій.

У порядку ст. 65 Закону України «Про запобігання корупції» прокуратурою внесено 10 подань, за результатами розгляду яких 2 особи притягнуто до дисциплінарної відповідальності.

За позовами прокуратури судами скасовано 3 рішення відповідних рад, прийнятих із порушенням вимог антикорупційного законодавства в умовах конфлікту інтересів.

Також у поточному році до суду направлено 2 обвинувальні акти про корупційні злочини стосовно осіб які пропонували та надавали неправомірну вигоду працівникам правоохоронних органів за не притягнення їх до адміністративної відповідальності.

Нагляд за додержанням законів при провадженні оперативно-розшукової діяльності.

Активізовано нагляд за додержанням законів при провадженні оперативно-розшукової діяльності.

З початку року прокурорами перевірено 165 оперативно-розшукових справ, надано 37 письмових вказівок, скасовано 11 незаконних постанови про заведення оперативно-розшукових справ.

На допущені органами поліції порушення внесено 4 документи реагування, за результатами їх розгляду до дисциплінарної відповідальності притягнуто 4 співробітники поліції.

Завдяки вжитим скоординованим заходам у поточному році оперативним підрозділом Ніжинського ВП ГУНП в Чернігівській області розшукано 25 злочинців та 3 безвісно зниклі особи.

Нагляд за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах, а також при застосуванні інших заходів примусового характеру, пов’язаних з обмеженням особистої свободи громадян

У поточному році розглянуто 12 вказівок, внесених місцевою прокуратурою в порядку ст. 26 Закону України «Про прокуратуру» щодо усунення порушень при виконанні судових рішень у кримінальних провадженнях, а також при застосуванні інших заходів примусового характеру, пов’язаних з обмеженням особистої свободи громадян. До дисциплінарної відповідальності притягнуто 7 посадових осіб.

Найпоширенішими є порушення пов’язані з несвоєчасністю виконання вироків, якими засудженим призначено покарання у виді позбавлення волі та арешту, а також при виконанні стягнення у виді адміністративного арешту.

Завдяки наполегливій позиції прокуратури досягнуто стовідсоткового виконання вироків у виді позбавлення волі, суттєво покращено стан виконання адмінарештів.

Представницька діяльність

Упродовж поточного періоду 2018 року судами відкрито провадження за позовами місцевої прокуратури на суму 4 718 тис. грн., задоволено 59 позовів на суму 2 589 тис. грн., у зв’язку з добровільним відшкодуванням закрито провадження за позовами на суму 6 762 тис. грн., на розгляді перебуває 31 позов на суму 1 945 тис. грн.

З числа задоволених, 3 позови на 1 400 тис. грн. у сфері державної та комунальної власності, 12 позовів на 945 тис. грн. у сфері земельних відносин, 7 позовів на 75 тис. грн. у бюджетній сфері, 4 позови на суму 22 тис. грн. у сфері охорони навколишнього природного середовища, 32 позови на суму 214 тис. грн. про відшкодування збитків, заподіяних кримінальними правопорушеннями.

У поточному році розглянуто судом 6 позовів місцевої прокуратури про визнання недійсними договорів оренди та суборенди земельних ділянок сільськогосподарського призначення на території Галицької сільської ради Ніжинського району загальною площею 291 га вартістю понад 7 млн. грн., які надані в оренду фізичній особі для ведення фермерського господарства з порушенням вимог Закону України «Про оцінку земель» - без нормативно-грошової оцінки землі, внаслідок чого бюджет територіальної громади недоотримував значні суми коштів.

У ході судового розгляду справи, враховуючи беззаперечність доказів, наданих прокурором, відповідачем розірвано договори суборенди земельних ділянок, а також проведено нормативно-грошову оцінку земельних ділянок.

У подальшому між фізичною особою та Головним управлінням Держгеокадастру в Чернігівській області укладено додаткові угоди, відповідно до яких збільшено розмір орендної плати до максимального розміру (12% від нормативної грошової оцінки замість передбачених договором 3 %). Зокрема, за договором оренди земельної ділянки площею 60 га збільшено розмір орендної плати до 208 тис. грн. на рік замість 7,8 тис. грн. за попередньою угодою, а за договором оренди ділянки площею 31 га - до 100 тис. грн. на рік замість 4,1 тис. грн.

Вживаються спільні заходи з органами місцевого самоврядування щодо захисту економічних інтересів територіальних громад у питанні безоплатного використання земельних ділянок суб’єктами господарювання, внаслідок чого місцеві бюджети недоотримують значні суми коштів щороку.

Ніжинською місцевою прокуратурою до Господарського суду Чернігівської області підготовлено позов в інтересах держави в особі Ніжинської міської ради до Товариства про стягнення шкоди завданої використанням земельних ділянок комунальної власності орієнтовною площею 10 га. на загальну суму більше 2 млн. грн.

На розгляді в Господарському суді області також знаходиться позов Ніжинської місцевої прокуратури в інтересах Ніжинської міської ради до Першої української міжрегіональної товарної біржі та Комунального підприємства «Ніжинське муніципальне підприємство з благоустрою» про визнання недійсними результатів аукціону від 09 січня 2018 року з продажу об’єктів нерухомого майна територіальної громади (будівлі контори та оранжереї) по вул. Театральна, 41, м. Ніжина.

До вирішення даного спірного питання прокуратура підійшла комплексно, в зв’язку з чим прокуратурою було подано позов до Господарського суду про визнання недійсним п.1 рішення 18 сесії Ніжинської міської ради сьомого скликання від 22.11.2016 «Про затвердження ліквідаційного звіту та балансу комунального підприємства «Ніжинське муніципальне підприємство з благоустрою» в частині, щодо визнання належності підприємству вказаних будівель контори та оранжереї.

Рішенням судів як першої так і апеляційної інстанції підтверджено правильність правової позиції прокуратури, позовні вимоги задоволені.

У ході здійснення представницьких повноважень розпочато 25 актуальних кримінальних проваджень, з яких 11 у бюджетній сфері, по 7 з питань земельних відносин та у сфері охорони дитинства, 2 у сфері охорони навколишнього природного середовища та 1 з питань державної та комунальної власності.

Попереджено незаконне використання земель державної власності загальною площею 343 га.

Стан розгляду звернень громадян

Всього, упродовж 2018 року місцевою прокуратурою вирішено 418 звернень, з яких 341 направлено за належністю до інших відомств, 2 задоволено, у решті надано роз’яснення.

Найбільше (282) звернень розглянуто з питань досудового розслідування кримінальних проваджень слідчими органів поліції.

На особистому прийомі прийнято 136 громадян, у тому числі 46 особисто керівником прокуратури.

З кожним зверненням проводиться кропітка робота.

Відповідно до Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про звернення громадян», яким розширено шляхи надходження звернень до відповідних органів за допомогою засобів телефонного та електронного зв’язку, Ніжинською місцевою прокуратурою запроваджено можливість подання громадянами усних звернень за допомогою засобів телефонного зв’язку, тобто через телефони «гарячі лінії», та надіслання звернень з використанням мережі Інтернет, засобів електронного зв’язку (електронні звернення).

Робота на всіх напрямах триває, а органи прокуратури й надалі відкриті до діалогу та співпраці в межах, визначених Конституцією та законами України.

Прокурор Ніжинської місцевої

прокуратури Павло Герасименко

26.12.2018