Молодіжна рада - Молодіжна влада

Днями відбулися визначні події у становленні майбутньої Молодіжної ради Ніжина. Ініціативна молодь нашого міста мала можливість поспілкуватися з представниками вже працюючих та успішних молодіжних консультативно-дорадчих органів Денисом Дугіним та Катериною Романенко і ознайомитися з роботою Запорізької та Харківської молодіжних рад. Ця можливість з’явилася завдяки підтримки ПРООН в рамках програми "Громадянське суспільство задля демократії та прав людини в Україні" та в рамках реалізації проекту «Молодіжній раді в Ніжині бути!» (координатори проекту Анжела Тимченко та Катерина Шекера).

Під майбутньою Молодіжною Радою м. Ніжина (далі – МР) розуміється консультативно-дорадчий орган при Ніжинській міській раді, який на даний час у процесі створення, з питань молодіжної політики, покликаний сприяти взаємодії міської ради та її виконавчих органів і молоді міста, створена для сприяння участі молоді міста у формуванні та реалізації молодіжної політики міста в усіх сферах життя молоді, координації спільної діяльності активної молоді, молодіжних громадських організацій, інститутів громадянського суспільства, молодіжного самоврядування навчальних закладів, їх профкомів та органів місцевого самоврядування, що займаються реалізацією молодіжної політики та активізації і консолідації молоді у політичному, соціальному та економічному житті міста.

Отримувати корисні знання вдвічі приємніше, коли робиш це разом з молоддю, заради молоді та за ініціативи молоді! Серія дружніх зустрічей почалася з спілкування з Катериною Романенко, депутатом Запорізької міської Молодіжної ради. У сесійній залі зібралися лідери учнівського та студентського самоврядування, представники молодіжних громадських організацій та посадові особи місцевого самоврядування, відповідальні за реалізацію молодіжної політики у м. Ніжин. Ніжинська молодь познайомилась із сутністю проекту по створенню молодіжного консультативно-дорадчого органу в Ніжині від однієї з авторок проекту Анжели Тимченко, начальник відділу у справах сім'ї та молоді виконавчого комітету Ніжинської міської ради Анна Лисенко розповіла про напрацювання ініціативної групи по створенню Молодіжної ради за останні 5 місяців, а заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Ігор Володимирович Алєксєєнко акцентував увагу присутніх на стратегію розвитку молодіжної політики в місті та конструктивний діалог молоді з місцевою владою. Зокрема, він зазначив про роботу над створенням Ніжинського міського молодіжного центру комунальної форми власності (дане питання розглядатиметься Ніжинською міською радою на черговому засіданні). Зустріч завершилася у форматі «питання-відповідь», під час якого Катерина Романенко ознайомила присутніх з успішними кейсами роботи Молодіжної ради Запоріжжя, які молодь зможе застосувати у діяльності майбутньої Молодіжної ради м. Ніжина.

Днями сесійну залу Ніжинської міської ради заповнили представники молодіжної громади міста для спілкування з ще одним експертом у роботі Молодіжної ради м. Харків Денисом Дугіним. Аудиторія слухачів збільшилась та була наповнена представниками студентства вищих та професійно-технічних навчальних закладів міста, ініціативною учнівською молоддю, представниками громадських організацій, Ніжинської центральної бібліотечної системи та органів місцевого самоврядування, відповідальними за реалізацію молодіжної політики в місті Ніжин.

Спершу присутніх привітала Катерина Шекера, головний спеціаліст відділу у справах сім’ї та молоді виконавчого комітету Ніжинської міської ради, яка зазначила, що розвиток молодіжної громади та посилення її ролі у житті міста є пріоритетним на даний час, тому у стінах виконавчого комітету молоді завжди раді та готові допомогти у реалізації ініціатив, проектів, ідей. Анжела Тимченко, координатор Ліги старшокласників та Молодіжного банку ініціатив м. Ніжина, ознайомила учасників зустрічі з суттю проекту «Молодіжній раді в Ніжині бути!»та з цікавими активностями, які сприяють підвищенню громадянської компетентності. А Денис Дугін поділився досвідом роботи Харківської міської молодіжної ради. Додатково спікер провів воркшопи з основ SMM (маркетинг соціальних медіа) та програм для візуалізації своїх ідей. Жвава дискусія у форматі питання-відповідь дала ініціативній молоді по створенню Молодіжної ради при Ніжинській мській раді багато успішних кейсів взаємодії з владою.

#молодіжнійрадівНіжинібути #громадянськаосвіта #UNDP#ПРООН #civiceducation #youthworkerUA #молодіжніпрацівникиНіжина

Катерина ШЕКЕРА

Анжела ТИМЧЕНКО

27.12.2018