Міська акція «Живи, щоби пам’ятати! Пам'ятай, щоби жити!»

Проблема СНІДу, якої набуло сучасне суспільство, лишається одним із вагомих чинників, що стимулює багатьох людей до переосмислення суспільної поведінки та способу життя. Адже якщо не зупинити поширення цієї «чуми», вона, набираючи все більших обертів, урешті може призвести до зникнення людини як виду.

Тисячі тисяч в основному молодих жінок та чоловіків вже передчасно пішли з життя через синдром набутого ними імунодефіциту людини, багато хто, уражений ним сьогодні, рахує свої останні дні на цьому світі. Ціла «армія» ВІЛ-інфікованих становить реальну загрозу поширення тяжкої недуги серед інших своїх співгромадян.

Тому не варто забувати про небезпеку, яка чатує на кожного з нас, та вживати всіх можливих заходів для максимального запобігання розповсюдженню невидимого ворога.

За рішенням Всесвітньої організації охорони здоров’я, починаючи з 1983 року, третьої неділі травня в усьому світі відзначається День пам’яті померлих від СНІДу, жертвами якого, на жаль, були немало видатних і талановитих особистостей. Водночас більшість із них стали, у першу чергу, жертвами своїх пристрастей. І хоча інформація про шляхи поширення ВІЛ/СНІДу регулярно доноситься до уваги населення, починаючи з початкової школи, кількість інфікованих та померлих не зменшується, а подекуди поступово зростає.

19 травня Ніжинський міський центр соціальних служб для сім’ї дітей та молоді провів біля місцевих навчальних закладів різних рівнів акредитації міську акцію «Живи, щоби пам’ятати! Пам'ятай, щоби жити!», до якої залучив їхніх учнів і студентів, а також інших мешканців міста.

Фахівці із соціальної роботи центру організували серед молоді й представників старшого покоління експрес-опитування «Що ми знаємо про СНІД?», роздавали друковану продукцію профілактично-інформаційного змісту, консультували бажаючих з питань, пов’язаних із ВІЛ/СНІДом, іншими соціально небезпечними хворобами А також активно пропагували здоровий спосіб життя. Недарма одним із перших побажань ми зичимо один одному міцного здоров’я, адже саме воно одна з головних складових нашого благополучного буття, успіху й можливості мати здорових нащадків, здорову й сильну націю. Тож будьмо свідомими громадянами своєї держави, пам'ятаймо про тих, хто пішов із життя через підступну хворобу, пам’ятаймо, щоби жити!

О. Гребеннікова, фахівець із соціальної роботи НМЦСССДМ

22.05.2017