КІР - що потрібно знати про хворобу і як захистити себе

Кір – одне з найбільш заразних захворювань, відомих у світі - 9 з 10 неімунізованих людей, що контактують із хворим, будуть заражені.

Головна причина спалахів цього захворювання — низьке охоплення щепленнями.

В 2016 році менше половини українських дітей отримали щеплення від кору за графіком. На сьогодняшній день захворювання на кір є актуальним для м. Ніжина та України в цілому, з початку року в м. Ніжині зареєстровано 107 випадків кору, з них у дітей - 39, у дорослих - 68 випадків. В 2017 році в м. Ніжині кір не реєструвався.

Вірус кору — надзвичайно заразний, він швидко передається від хворої людини до здорової повітряно-крапельним шляхом, тобто під час вдихання найдрібніших крапель слизу, які потрапили в повітря при чханні, кашлі або розмові хворого. Вірус кору може жити в повітрі та на поверхнях до двох годин після того, як хвора людина залишила приміщення.

На сьогодні існує високий ризик захворювання на кір серед дітей, які не отримали щеплення. Підлітки та дорослі, які раніше не хворіли на кір і не робили щеплення, також залишаються вразливими до захворювання. У дорослих кір зазвичай має набагато тяжчий перебіг.

Специфічних ліків від кору не існує, єдиний надійний метод профілактики захворювання — вакцинація.

Щеплення проти кору проводять уже понад 50 років, і за ці роки вакцини зарекомендували себе як безпечний та ефективний спосіб профілактики.

Дві дози вакцини захищають від кору.

Вакцинація формує специфічний імунітет, унаслідок чого, організм людини стає нечутливим до захворювання.

Згідно з календарем, в Україні, в 12 місяців проводять перше щеплення проти кору, а в 6 років — планову ревакцинацію. Ці дві дози вакцини забезпечують захист організму від кору.

Вакцина проти кору входить до складу комбінованої трикомпонентної вакцини КПК (для профілактики кору, епідемічного паротиту, краснухи). Вакцини КПК містять живі атенуйовані (штучно ослаблені) віруси кору, паротиту і краснухи. Наразі в Україну для щеплень КПК постачають Пріорикс™/Priorix™ — препарат, вироблений компанією GlaxoSmithKline Biologicals s.a (Бельгія). Пріорикс — безпечна, ефективна та якісна вакцина.

Захист від кору потрібний, якщо:

Дитині виповнилося 12 місяців: не зволікайте із плановим щепленням КПК.

Дитина старша від 1 року і Ви пропустили перше щеплення — негайно надолужте його, зверніться до Вашого сімейного лікаря.

Дитині 6 років — це час іти на планову ревакцинацію КПК.

Ви пропустили планову ревакцинацію в 6 років. У цьому випадку зверніться до сімейного лікаря для її проведення,, адже тільки дві дози вакцини забезпечують повний захист.

Дитині 6 та більше років і вона не має жодного щеплення КПК. У такому разі потрібно зробити два щеплення з інтервалом, не менше одного місяця.

Дорослим, що не хворіли на кір, не отримували щеплень від кору,рекомендована вакцинація проти кору, зверніться до сімейного лікаря.

Віруси не знають кордонів. Однак, навіть якщо кір завезено з іншої країни, то в середовищі, де рівень охоплення вакцинацією не нижчий за 98%, хвороба не буде поширюватися. Охоплення вакцинацією формує так званий колективний імунітет.

Якщо дитина контактувала з хворим на кір

У разі контакту з хворим на кір, негайно зверніться до лікаря. Якщо дитина контактувала з хворим на кір, не хворіла на це захворювання та не була щеплена, вона має отримати вакцинацію проти кору протягом перших 72 годин після контакту. Також і дорослим (віком до 30 років) допоможе щеплення, якщо вони не хворіли і не отримували вакцинацію та ревакцинацію. Для отримання рекомендацій в конкретних випадках, необхідно звернутись до сімейного лікаря або педіатра (терапевта).

Ризики відмови від вакцинації

Якщо невакцинована дитина заразиться і перехворіє на кір, у неї, певна річ, сформується природний імунітет проти цього захворювання. Однак, кір може мати тяжкий перебіг і часто потребує госпіталізації, може викликати ускладнення (запалення легень, нервової системи), призвести до інвалідності чи смерті.

Дбайте про своє здоров’я вчасно!

Заступник головного лікаря з медичної частини

Ніжинської ЦМЛ ім. М.Галицького О.Л.Шейко

03.12.2018