Дорогі ніжинці та гості міста вітаємо зі святом Маковія!

Дорогі ніжинці та гості міста вітаємо зі святом Маковія!

Серед дванадцяти річних свят християнського календарного циклу по своїй значимості дане свято вважається третім після Різдва та Великодня святом Преображення Господнє .

За давнім звичаєм на Медовий Спас віруючі приносять у храми мед для освячення. Традиція ця пов’язана зі стародавньою настановою – перший урожай приносити Богові і лише після цього споживати самим. Цього дня у храмах також освячують букети з трав та квітів – «маковійчики». Здавна вважається: якщо не освятити квіти на Маковія, то не буде квітнути господарство. Серед українців свято Маковія одне з найпоетичніших і найшановніших. У дохристиянські часи цього дня вшановували Богів Спасів і освячували квіти, городину та криниці. Зрештою, прийнявши християнізовану назву, люди зберегли давні традиції і дотримуються їх до сьогодні.

У це світле свято бажаємо вам миру і спокою, добра, взаєморозуміння, достатку, любові, щастя, душевної рівноваги, побільше радості в житі, міцного здоров'я. Нехай Господь неодмінно захистить нас від випробувань і труднощів, а натомість подарує багато шансів для того, щоб ми з вами досягти поставлених цілей.

З повагою,

міський голова Анатолій Лінник,

секретар міської ради Валерій Салогуб

14.08.2018