До Ніжина завітали представники Центру розвитку місцевого самоврядування

02 квітня до Ніжина з метою знайомства з громадою та вивчення питання щодо можливості надання допомоги у модернізації центру надання адміністративних послуг Ніжинської міської ради завітали представники Чернігівського відокремленого підрозділу Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за сприяння Програми "U-LEAD з Європою" та Мінрегіону: Ірина Кудрик - директор Центру, регіональні спеціалісти програми " "U-LEAD з Європою" Сергій Карман та Марина Дзендзель, а також заступник начальника відділу забезпечення розвитку підприємництва ДЕР Чернігівської ОДА Світлана Лисенко.

Гостей приймав міський голова Анатолій Лінник. Також на зустрічі були присутні перший заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Григорій Олійник, начальник відділу адміністративно-дозвільних процедур Володимир Градобик та співробітники відділу економіки.

Основними питаннями з якими зверталися представники Центру розвитку місцевого самоврядування до міської влади були перспективи створення повноцінного Центру надання адміністративних послуг та перевірка спроможностей громади щодо реалізації проекту.

У ході обговорення Анатолій Валерійович ознайомив гостей із планами стосовно створення Центру надання адміністративних послуг в оновленому форматі та у новому приміщенні, а також про потенційно можливий перелік послуг, які зможуть отримати фізичні та юридичні особи.

Перший заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Григорій Олійник проінформував про існуючу мережу з надання адміністративних послуг, зокрема зазначив, що крім активно функціонуючого ЦНАПу послуги надають також у п’яти осередках органів самоорганізації населення. Водночас, створення нового ЦНАПу буде вагомим кроком у розбудові Ніжинської міської об’єднаної територіальної громади.

Марина Дзендзель коротко, але змістовно сформулювала основоположні засади, на яких будується сучасний центр надання адміністративних послуг:

зосередити максимальну кількість послуг в одному місці, як для фізичних так і для юридичних осіб;забезпечити належний зовнішній вигляд приміщення (єдиний простір, пандус, санвузол та ін.);створити ефективне віддалене робоче місце адміністратора.

Анатолій Лінник підсумував діалог твердженням, що створення ЦНАПу "забиває основоположні кілочки" у процесі реалізації реформи децентралізації.

Після зустрічі у міського голови, гості провели огляд існуючих локацій з надання адміністративних послуг у місті, а також відвідали будівлі які потенційно мжуть стати новим ЦНАПом.

По тому представники Центру розвитку місцевого самоврядування повернулися до малої зали виконавчого комітету Ніжинської міської ради, де вже у більш щирокому колі за участю міського голови, депутатів Ніжинської міської ради, керівників структурних підрозділів виконавчого комітету, представників громадськості, було обговорено ключові питання по створенню у Ніжині нового сучасного центру надання адміністартивних послуг.

Директор Чернігівського відокремленого підрозділу Центру розвитку місцевого самоврядування Ірина Кудрик повідомила, що пріоритетним напрямом з покращення якості надання адміністративних послуг для населення Програми для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку "U-LEAD з Європою", який управляється Шведським агентством міжнародного розвитку (Sida) є підтримка створення в територіальних громадах, що є адміністративним центром району, ЦНАП, який буде обслуговувати мешканців громади та за потреби мешканців усього району, у тому числі у форматі спільного з райдержадміністрацією ЦНАП.

Надалі регіональний спеціаліст програми "U-LEAD з Європою" Марина Дзендзель презентувала детальну дорожню карту по модернізації ЦНАПу, починаючи від мети та завдань і закінчуючи дизнайном інтер’єру та розміщенням функціональних зон. В ході презентації присутнім на прикладі вже реалізованих проектів було роз’яснено як відбувається вся процедура створення/модернізації. На жаль, спеціалісти програми " "U-LEAD з Європою" не зможуть допомогти фінансово, але, у той же час, нададуть потужну інституційну допомогу, яка полягатиме у методолігічній підтримці, участі у розробці розпорядчих документів, допомозі в інтеграції найбільш поширених послуг у ЦНАП, формуванні штату ЦНАП.

На завершення, спеціалісти програми " "U-LEAD з Європою" висловили сподівання, що завдяки активній позиції місцевої влади та співпраці з їх організацією запланований проект вдастся реалізувати.

Відділ інформаційно-аналітичної роботи

та комунікацій з громадськістю

02.04.2019