Діабетична ретинопатія чи це не вирок?

Цукровий діабет став звичним супутником нашого повсякденного життя. Немає такої родини,яка б не зіткнулася з цією проблемою серед родичів або знайомих. Фахівці Міжнародної федерації діабету встановили,що у світі налічують більше 425 млн пацієнтів з цукровим діабетом,а це-9,2% дорослого населення планети. І ми говоримо лише про врахованих медиками пацієнтів. Діабет поширюється настільки швидко,що до 2035р.хворих на цукровий діабет буде в півтора рази більше. В Україні кількість пацієнтів з цукровим діабетом досягла 2,83 млн, а середня поширеність перевищила 3000 на 100000 дорослого населення. Проте,діабет лякає нас не сам по собі, а своїми ускладненнями.

Ураження сітківки ока-діабетична ретинопатія-відноситься одночасно до найпоширеніших і найнебезпечніших ускладнень.

Сьогодні діабетична ретинопатія є основною причиною нових випадків сліпоти серед дорослого населення у більшості країн світу,незалежно від чисельності населення та рівня економічного розвитку. Наша країна не є винятком.

Що ж відбувається з судинами сітківки ока при цукровому діабеті? Мережа мікроскопічних судин сітківки ока схожа на водопровід житлового будинку,де в ролі труб,які несуть воду до кожної квартири та кожного мешканця, виступають капіляри, що забезпечують кров’ю, а з нею-поживними речовинами, кожну клітину ока. Ураження капілярів при цукровому діабеті нагадує ситуацію,коли одні труби від тривалого пошкодження починають протікати,а інші засмічуються й стають непрохідними. У першому випадку мова йде про те,що стінки судин стають тоншими,пори в них збільшуються,а клітини,що слугують опорним каркасом і регулюють проникність капілярів, гинуть. У тканину сітківки ока починають потрапляти речовини,що складаються з великих молекул, і навіть клітин крові.

Лікар-офтальмолог при цьому може побачити на очному дні точкові або плямисті крововиливи,тверді ексудати (дрібні жовтуваті включення),ділянки набряку. У іншому випадку утворюються тромби, які перекривають просвіт капілярів. Якщо це судина, що приносить кров до тканин,офтальмолог побачить інфаркти сітківки або ″м′які ексудати″, ″ватоподібні вогнища″, або зони ішемії (недостатнього кровопостачання),якщо судина виносить кров з тканин-штрихоподібні крововиливи внаслідок розриву її стінки.

Так само, як сантехніки намагаються ліквідувати аварію та тимчасово забезпечити мешканців водою з сусідніх квартир, організм намагається перерозподілити кровотік на користь більш збережених судин. Ці судини в свою чергу переповнюються,втрачають звичну форму,стають звитими і поступово перетворюються на те, що офтальмологи називають мікросудинні аномалії. Нарешті,якщо й цей крок не допоміг,і без кровопостачання залишилися чималі ділянки сітківки,організм починає вирощувати нові судини.

Здавалося б, ось він-вихід з скрутного стану. Такі новостворені судини могли б врятувати від загибелі сітківку ока,але,за іронією долі,вони незрілі та дуже крихкі,стають джерелом нової проблеми:великих крововиливів у порожнину ока. До того ж, їх зростання нерідко супроводжується появою тяжів із сполучної тканини,які з часом деформують сітківку ока та навіть спричиняють її відшарування. Таким чином,крововиливи в склоподібне тіло та відшарування сітківки ока стають основними причинами сліпоти при цукровому діабеті.

Діабетичне ураження судин сітківки ока розвивається не відразу,а через певний час від початку захворювання переходячи з однієї стадії в іншу.

Таких стадій розрізняють три: непроліферативна, препроліферативна та проліферативна. У першій стадії переважають мікроаневризми та крововиливи на очному дні,також можуть бути інфаркти сітківки. У другій стадії кількість цих змін помітно зростає і/або з′являються судинні аномалії. У третій - з′являються новоутворені судини та зростання сполучної тканини. Встановити стадію ретинопатії та призначити оптимальні лікувальні заходи лікар-офтальмолог може із знахідок на очному дні. Для полегшення завдання та,головне,отримання максимально достовірних результатів,перед оглядом необхідно розширити зіницю за допомогою спеціальних крапель. Фактори, що впливають на швидкість,з якою прогресує діабетична ретинопатія, легко зрозуміти продовжуючи анологію з водопроводом.

Очевидно, що термін служби труб найбільше залежить від запасу міцності стінок,того,що по ним тече,під яким тиском і протягом якого часу. Так само відбувається і в організмі:рівень і коливання рівня глюкози,концентрації різних фракцій ліпідів і їх співвідношення,рівень артеріального тиску,тривалість перебігу цукрового діабету-є основними показниками,за якими можна припустити,наскільки швидко будуть зношуватись капіляри. А вплинути на індивідуальні особливості будови судинної стінки,якими нас нагородила природа,ми поки що не в силах. Зрозуміло,що кожному пацієнту свій " водопровід" потрібно берегти з самого початку, з моменту встановлення діагнозу. Тому що до часу, коли ми зіткнемося з ускладненнями, схаменувшись, вирішивши почати нове життя, буде пізно, і накопичене за цей період пошкодження капілярів вже нікуди не дінеться.

Ще одна дуже важлива проблема про яку треба пам'ятати і лікарям, і пацієнтам-розвиток діабетичної ретинопатії не супроводжується болем,а зір на ранніх стадіях погіршується лише при ураженні невеликої за розміром центральної зони сітківки,яка відповідає за максимальну гостроту зору.

Іншими словами, пацієнтів з діабетичним ураженням сітківки ока найчастіше нічого не турбує,і в гості до лікаря-офтальмолога вони самі йти не збираються. Тому всі лікарі,задіяні в наданні допомоги хворим на цукровий діабет,повинні стежити за тим,щоб їх пацієнти регулярно проходили обстеження у лікаря-офтальмолога.

Часто пацієнти хочуть почути від офтальмолога конкретні рекомендації: які очні краплі їм капати, які таблетки приймати, щоб допомогти очам. У цей момент важливо нагадати,що діабетична ретинопатія є не стільки очним захворюванням,скільки проявом цукрового діабету на очному дні. А це означає, що основою лікування повинна бути компенсація цукрового діабету.

Часто пацієнтам з цукровим діабетом призначають лікарські засоби,що містять органічні пігменти(лютеїн, зеаксантин) в комплексі з вітамінами, мікроелементами, поліненасиченими жирними кислотами. Ці препарати мають виражену антиоксидантну активність,специфічні щодо сітківки ока і можуть бути корисними у профілактиці діабетичної ретинопатії або уповільнювати розвиток діабетичних змін.

При прогресуванні діабетичної ретинопатії,пацієнтам може знадобитися лазерна коагуляція сітківки ока,яка є єдиним не медикаментозним впливом з доведеною ефективністю. Лазери в офтальмології використовуються з середини минулого сторіччя,технічне забезпечення за цей час значно вдосконалине, що розширило можливості лазерних офтальмохірургів і покращило безпеку хірургічного втручання. Своєчасно виконана кваліфікованим фахівцем у необхідному обсязі лазерна коагуляція-це ефективне та безпечне,а в ряді випадків-єдине можливе лікування діабетичної ретинопатії.

Величезним кроком вперед у ліквідації ускладнень діабетичної ретинопатії стала поява препаратів,що відносяться до інгібіторів ангіогенезу, тобто засобів,що блокують формування та сприяють зменшенню кількості новоутворених судин. А розвиток вітреоретинальної хірургії дозволяє зберігати зір пацієнтам,яких раніше вважали безнадійними. Проте,вартість цих препаратів і втручань дещо обмежує їх застосування. Ото ж, кому необхідно звертатись до офтальмолога:

*Хворим на цукровий діабет I типу віком старше 18 років при тривалості діабету понад 3 роки.

Хворим дітям і підліткам (до 18 років) з цукровим діабетом I типу незалежно від тривалості перебігу.

Хворим на цукровий діабет II типу незалежно від тривалості перебігу.

Як часто потрібно відвідувати офтальмолога:

За відсутності діабетичної ретинопатії-1 раз на рік.

Непроліферативна діабетична ретинопатія без макулопатії-2 рази на рік.

Непроліферативна діабетична ретинопатія з макулопатією-3 рази на рік.

Проліферативна діабетична ретинопатія-4 рази на рік.

Діабетична ретинопатія на будь-якій стадії під час вагітності-1 раз в 3 місяці.

Завідуюча офтальмологічним

відділенням, лікар-офтальмолог

Бажан Тетяна Анатоліївна

12.10.2018