Засідання виконавчого комітету

19 липня у малій залі міської ради відбулося чергове засідання виконавчого комітету під головуванням міського голови Анатолія Лінника. У засіданні взяіли участь заступник міського голови Сергій Дзюба, радник міського голови Сергій Осадчий, керівники структурних підрозділів виконавчого комітету Ніжинської міської ради, голова благодійного фонду «Ніжен» Микола Шкурко, представник ГО «Ніжинське антикорупційне бюро», ЗМІ. На порядку денному був 1 проект рішення та 1 проект рішення поданий на розгляд у робочому порядку, а також Різне:

1.Про розміщення тимчасових споруд у м.Ніжині.

2.Про встановлення пам'ятного знаку на честь 370-ої річниці утворення Ніжинського козацького полку за адресою м.Ніжин, сквер Б.Хмельницького.

Різне:

1.Про розгляд звернення ПП «ЗС» 3SAGENCY щодо проведення рекламного заходу.

2.Про розгляд листа-звернення державного підприємства «Дирекція пересувних циркових колективів України» щодо надання дозволу на розміщення цирку-шапіто «Вогні Києва».

3.Про підтримку звернення до Прем’єр-міністра України В.Б. Гройсмана та народного депутата О.М.Кодоли щодо обмеження постачання газу для суб’єктів підприємницької діяльності та бюджетних установ.

Одне з питань порядку денного «Про встановлення пам'ятного знаку на честь 370-ої річниці утворення Ніжинського козацького полку за адресою м.Ніжин, сквер Б.Хмельницького» щодо якого доповідала головний спеціаліст управління культури і туризму Олександра Сімкіна, зауважила що в читальному залі Ніжинської центральної міської бібліотеки відкрилась документально-інформаційна виставка «Пам’ятаємо тую славу» . Виставка присвячена 370 річниці створення Ніжинського полку.

В 1648 році на Лівобережній Україні була створена адміністративно-територіальна військова одиниця з центром в м. Ніжині. Це був найбільший полк Гетьманщини, який поділявся на 10 сотень. Першим ніжинським полковником був сподвижник Богдана Хмельницького Прокіп Шумейко. За реєстром 1723 року полк налічував 19 сотень, в які входило 6 527 кінних і 3 379 піших козаків.

В 1782 року полк було ліквідовано. Територія увійшла до складу Чернігівського та Новгород-Сіверського намісництва. На цей час Ніжинський полк складався з 22 сотень. У полку було 1 місто, 3 містечка і 866 сіл. Під час всього свого історичного існування на території полку розташовувалися дві гетьманські столиці України: Батурин і Глухів. Також Олександра зазначила, що 12 липня відбулось позачергове засідання комісії по вшануванню пам'ятних дат на якому розглядалось питання встановлення пам'ятника, узгодження місця розташування (сквер Б.Хмельницького, біля Миколаївського собору або біля Покровської церкви так як вона є покровителькою козаків).

Всі питання порядку денного прийнялись одноголосно.

В «різному» розглядали звернення до Прем’єр-міністра України В.Б. Гройсмана та народного депутата О.М.Кодоли щодо обмеження постачання газу для суб’єктів підприємницької діяльності та бюджетних установ з яким ознайомив усіх присутніх міський голова.

Анатолій Валерійович зазначив що 30.09.2015 була прийнята Постанова №2495 «НКРЕКП» «Про затвердження Кодексу газорозподільчих систем» в п.4. Суб'єкти підприємницької діяльності та бюджетні установи отримали від газопостачальної організації повідомлення про облаштування за власний рахунок вузлів обліку природного газу засобами дистанційної передачі даних. На нашу думку такі вимоги обмежують права підприємців і бюджетні установи, а затвердження НКРЕКП норми Кодексу в даній редакції проведено всупереч вимог діючих законів.

Закон України «Про забезпечення комерційного обліку природного газу» (стаття 3 ч.3) визначено, що фінансування робіт з оснащення вузлами обліку природного газу фізичних осіб – підприємців та юридичних осіб здійснюється за їх рахунок. Кодексом газорозподільчих систем затверджено термін «вузол обліку природного газу». За визначенням це сукупність засобів вимірювальної техніки, зокрема лічильник газу або звужуючий пристрій, та допоміжних засобів, призначених для вимірювання, реєстрації результатів вимірювання та розрахунок об'єму природного газу, зведених до стандартних умов, визначених законодавством.

Всі суб'єкти підприємницької діяльності і бюджетні установи облаштували за свій рахунок такі вузли обліку та отримали дозвіл на постачання газу.

Прийняті норми в наступні періоди не можуть мати зворотньої сили, і не можуть анулювати існуючі дозволи.

Окрім того, слід врахувати, що засоби дистанційної передачі даних це засоби, встановлені (організовані) на комерційному або дублюючому вузлі обліку, які забезпечують на безперервній основі можливість дистанційного доступу до зазначених вузлів обліку з метою зчитування (контролю) та передачі їх даних каналами зв'язку до оператора газорозподільчої системи.

Таким чином, вузли обліку природного газу та засоби дистанційної передачі даних це різні терміні. Тож необхідно виробити спільну позицію як органів місцевого самоврядування так і об'єднаних територіальних громад щодо контролю та недопущення прийняття даних рішень. Відповідне звернення було підтримано всіма членами виконкому.

Підвівши підсумки засідання члени виконкому також долучились до привітань радника міського голови Сергія Осадчого з нагоди ювілею та побажали йому міцного здоров"я, наснаги в роботі та сімейного затишку.

Відділ інформаційно-аналітичної роботи

та комунікацій з громадськістю

19.07.2018