Є В МУЗИЦІ ЧАРІВНА СИЛА…». До 177-річчя від дня народження П.І.Чайковського

6 травня 2017 року в концертній залі Сумської обласної філармонії завдяки невичерпній енергій та творчому ентузіазму музиканта, художника, голови благодійної організації «Благодійний фонд «Слобожанський» Надії Запорожець у рамках ІVМіжнародного фестивалю мистецтв «Landysch-Sumy-Nyzy»відбувся святковий концерт «Є в музиці чарівна сила…» до 177-річчя від дня народження Петра Ілліча Чайковського, який багато років жив і творив в смт. Низи (Сумський район) в садибі свого друга Миколи Кондратьєва (саме там композитор написав «Сентиментальний вальс»,оперу «Черевички», Другу українську симфонію та інших багато творів).

Музичне свято розпочали наймолодшіучасники – багаторазові лауреати конкурсів і фестивалів, талановиті скрипалі Анастасія та Аврелій Сергєєви (концертмейстер Вілен Жолудєв). Майстерність виконання програми юних музикантівпідкорила слухачів.«Сентиментальний вальс» П.Чайковського, що його написав композитор в Низах, у виконанні Анастасії прозвучав тонко і зворушливо. Віртуозний дует «Піццикато» своєю запальною програмою не залишив нікого байдужими.

Креативною лабораторією профі можна назвати програму Лауреата Всеукраїнського конкурсу інструментальної музики в рамках національного проекту «Тріумф-фест» ансамблю скрипалів Сумського вищого училища мистецтв і культури ім.Д.Бортнянського. Керівник Тетяна Подячева та концертмейстер Нінель Божко багато років тримають високу планку виконавчої майстерності ансамблю.Від музики П.Чайковського «Вальс квітів»з балету «Лускунчик» до «Угорського народного чардашу» – програма колективу завдяки різноманітним образам і стильовим особливостям означених творів сприймалась слухачами на одному подиху.

У святковому концерті, на запрошення давнього та доброго друга Ніжинської дитячої хореографічної школи Надії Запорожець, взяли участь викладачі Ніжинської дитячої хореографічної школи: викладач по класу «Сольний спів», лауреат всеукраїнських та міжнародних фестивалів-конкурсів Тетяна Евелєкова (вокал) та концертмейстер Ольга Гроздовська (фортепіано).У виконанні талановитого викладача Ніжинської дитячої хореографічної школи Тетяни Евелєкової щиро, від усього серця прозвучали романси композитора та українські пісні (концертмейстер О.Гроздовська).

Як відмітили учасники мистецького заходу, на концерті панувала особлива атмосфера свята, як колись у ті роки, коли на Сумщину приїжджав П.І.Чайковський.

7 травня 2017 року у рамках ІV Міжнародного фестивалю мистецтв «Landysch-Sumy-Nyzy» учасники фестивалю побували в Будинку-музеї П.І.Чайковського в Низах. Музей розмістився у садибному будинку поміщика М. Кондратьєва. Відомий композитор раніше тут любив бувати, приїжджав гостювати щоліта. Хазяїн маєтку завжди був радий Петру Чайковському, тому виділив для нього окремий флігель, де поставив рояль.

Учасників ІV Міжнародного фестивалю мистецтв «Landysch-Sumy-Nyzy» чекав сюрприз: Низівська музична школа приготувала подарунок-концерт.

Виступ святкового концерту почали юні музиканти.З натхненням звучали твори учнів Низівськоїмузичної школи – соло і дуети гітаристів,баяністи підхопили естафету запальнимгопаком. Гості з Ніжина – викладачі Ніжинської дитячої хореографічної школи Тетяна Евелекова та Ольга Гроздовська – виконали романси П.Чайковського. На завершення святкового концерту природно і дужещиро прозвучала популярна українська пісня «Чорнобривці»…підспівували всі.Традиційне чаювання з пирогами та солодощамипродовжили свято...а в концертній залі садиби звучала музика з «Дитячого альбому « П.Чайковського у виконанні Н.Запорожець...

Після концерту Л.М. Коген, співробітник музею, цікаво розповіла про життя та творчість генія. Завдяки їй збережена експозиція, що розповідає про роки перебування П.Чайковського в Низах. Прекрасна природа біля садиби, яка так надихала Петра Ілліча на безсмертні твори, зачарувала учасників фестивалю.

Викладачі Ніжинської дитячої хореографічної школи щиро вдячні координатору проекту Надії Запорожець за таку чудову можливість відчути унікальну ауру геніального композитора П.І.Чайковського у поєднанні з талантами дітей та дорослих. Згадались його мудрі слова: «В ДИТИНСТВІ МИОТРИМУЄМО ТАКИЙ КЛУБОК ВРАЖЕНЬ,КОТРИЙ РОЗПЛУТУЄМО ВСЕ ЖИТТЯ»

О.Гроздовська,

викладач Ніжинської дитячої хореографічної школи

16.05.2017