Відділення переливання крові

11 липня відбувся робочий візит міського голови Анатолія Лінника, заступника Сергія Дзюби до відділення переливання крові Ніжинської центральної міської лікарні імені Миколи Галицького.

Донорство крові в Україні з кожним роком набирає обертів. Донором може стати кожний громадянин України, якому виповнилося 18 років та який пройшов необхідне медичне обстеження, за умови відсутності протипоказань, визначених Міністерством охорони здоров’я України. Одноразово донор може здати 470 мл крові. На перший погляд цифра велика, але якщо розібратися, то це лише 10-та частина від усієї крові людини. Взагалі регулярна здача крові навіть корисна. Вона допомагає покращити кровотворення, вивести з організму надлишок заліза, який може викликати онкологічні та серцеві патології. Також донорство стимулює загальну активацію та відновлення організму, сприяє нормалізації кровообігу, профілактує серцево-судинні захворювання, стимулює імунну систему.Не дивлячись на численні плюси, лікарі не рекомендують донорам здавати кров частіше 5 разів для чоловіків та 4 разів для жінок на рік. В свою чергу держава забезпечує донора двома вихідними днями, безкоштовним сніданком та обідом або еквівалентною грошовою винагородою. Безпосередньо перед здачею крові донор абсолютно безкоштовно проходить медичне обстеження. Також законом України передбачено присвоєння донору статусу “Почесного донора України”, якщо він безоплатно здасть кров у кількості 40 разових максимальних доз, незалежно від періодів часу між здачею крові. Такі особи отримують відповідне посвідчення і їм вручається нагрудний знак “Почесний донор України” в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України. В Чернігівській області налічюється 2 Почесних донора, які проживають в місті Ніжині.

В ході обстеження відділення переливання крові Анатолій Валерійович наголосив що приміщення потребує ремонтних робіт та заміні столів для забору крові (закупити нові крісла), а також придбати електронні ваги-помішувачі для забору крові. Додатково необхідно переглянути грошове забезпечення на сніданок чи обід для донора.

Донорство – місія благородна і вкрай необхідна для суспільства. Тому потрібно пам’ятати, що твоя допомога необхідна не тільки в день донора, а кожного дня, кожну хвилину, кожну мить.

Відділ інформаційно-аналітичної роботи

та комунікацій з громадськістю

11.07.2018