Круглий стіл щодо утворення ОТГ з центром у м.Ніжині

10 липня у великій залі виконавчого комітету Ніжинської міської ради представники Офісу-реформ при Чернігівському регіональному відділенні Асоціації міст України провели "круглий стіл", щодо утворення об’єднаної територіальної громади з центром у місті обласного значення _ м.Ніжин. У заході взяли участь міський голова Анатолій Лінник, перший заступник міського голови Григорій Олійник, заступники міського голови Сергій Осадчий та Сергій Дзюба, керівники структурних підрозділів виконавчого комітету міської ради, голови сільських рад, які дали згоду на приєднання до Ніжинської міської територіальної громади.

На початку засідання Анатолій Валерійович повідомив що 05 травня 2018 року набрав чинності Закон України від 03.04.2018 № 2379-VIII «Про внесення змін до Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» щодо добровільного приєднання територіальних громад сіл, селищ до територіальних громад міст республіканського Автономної Республіки Крим, обласного значення».

Міський голова Анатолій Лінник наголосив, що децентралізація та реформа місцевого самоврядування спрямовані на формування спроможних та самодостатніх громад, які зможуть самостійно та за рахунок власних ресурсів вирішувати питання місцевого значення в інтересах кожного жителя громади. Для успіху цієї справи вкрай важливо здобути розуміння та підтримку з боку сільських рад, чого можна досягти, роз’яснивши переваги та очікувані наслідки реформи.

Регіональний консультант з бюджетних питань Микола Силенко роз’яснив законодавчі норми добровільного приєднання територіальних громад до міст обласного значення, бюджетний процес в територіальній громаді, переваги, перспективний план громад, процедури приєднання до спроможної об"єднаної територіальної громади(ОТГ).

Вже створені об"єднані територіальні громади пройшли процедуру об’єднання, та сформували органи управління. Вони мають більш широкі повноваження і значні ресурси, що дозволяє їм реалізовувати проекти розвитку інфраструктури: ремонтувати і навіть будувати школи, дитсадки, водогони, дороги, системи вуличного освітлення, закуповувати комунальну техніку, створювати комунальні підприємства, дбати про благоустрій навіть найвіддаленіших сіл та селищ. У цьому їм допомагає держава, місцевий бізнес, сприяють міжнародні партнери.

Звичайно, сусідні громади, які з тих чи інших причин одразу не пішли на об’єднання, зараз вже бачать усі вигоди такої консолідації зусиль і бажають долучитися до ОТГ.

Наприкінці заходу було зроблено висновок, що першими кроками до добровільного об’єднання є ініціатива від сільських рад (Відповідно до Закону України “Про добровільне об’єднання територіальних громад” щодо добровільного приєднання територіальних громад сіл, селищ до територіальних громад міст республіканського обласного значення (Автономної Республіки Крим).

Відділ інформаційно-аналітичної роботи

та комунікацій з громадськістю

10.07.2018