ТОВ «Аптека-13» програло суд проти Ніжинської міської ради

23 липня 2021 року Господарський суд Чернігівської області своїм рішенням повністю відмовив у задоволенні позову Товариству з обмеженою відповідальністю «Аптека–13» до Ніжинської міської ради (третя особа – Управління комунального майна та земельних відносин Ніжинської міської ради).

Суть питання полягає у наступному.

18 серпня 2015 року між Ніжинською міською радою, комунальним підприємством «Оренда комунального майна» та Товариством з обмеженою відповідальністю «Аптека-13» укладено договір оренди №13 нерухомого майна, що належить до комунальної власності територіальної громади м. Ніжина, за умовами якого Ніжинська міська рада (орендодавець) та КП «Оренда комунального майна» (балансоутримувач) передали, а ТОВ «Аптека–13» (орендар) прийняло в строкове платне користування нежитлове приміщення загальною площею 318,1 кв. м., розміщене на першому поверсі вбудовано-прибудованого до п’ятиповерхового цегляного житлового будинку за адресою: м. Ніжин, вул. Овдїївська, 5 та перебуває в господарському віданні КП «Оренда комунального майна».

Строк дії даного Договору – з 18 серпня 2015 року до 31 грудня 2020 року.

Рішенням другої сесії VIII скликання Ніжинської міської ради від 27 листопада 2020 року прийнято рішення про відмову у продовженні Договору у зв’язку з тим, що  Ніжинська міська рада має намір використовувати вищезазначене майно для власних потреб, а саме реконструкції нежилих приміщень під адміністративні приміщення та для розміщення управління соціального захисту населення Ніжинської міської ради. Відповідно до вказаного рішення, Аптека–13 повинна була виконати умови Договору та звільнити орендоване приміщення протягом трьох робочих днів з дати закінчення строку дії Договору.

Про те, що Ніжинська міська рада має намір використовувати орендоване приміщення, свідчить і наступний факт: рішенням восьмої сесії VIII скликання Ніжинської міської ради від 30 березня 2021 року виділено 49 тис. гривень на його реконструкцію.

Але орендар подав позов до суду, в якому просив визнати недійсним та скасувати рішення сесії Ніжинської міської ради від 27 листопада 2020 року.  

Позов вмотивовано тим, що позивач звернувся до міського голови із заявою про продовження дії Договору.

Але відповідач (Ніжинська міська рада) зареєстрував проект рішення «Про відмову у продовженні договору оренди нерухомого майна з мотивів необхідності його використання для власних потреб» та одночасно зареєстрував проект рішення про оголошення аукціону, за результатами якого чинний договір може бути продовжений з позивачем або укладений з новим орендарем  – обидва – від 7 жовтня 2020 року.

Вказані проекти були винесені спочатку на одну, а потім – на наступну сесію Ніжинської міської ради. Але депутати так і не прийняли рішення з даного питання. Крім того, депутати не проголосували проти рішення «Про оголошення аукціону…» . Цей нюанс позивач і намагався використати у суді. Але суд відхилив його обґрунтування.

Наразі рішення прийнято.

Автор: журналіст сайту «УН» Валентина Савчук

Фото з мережі Інтернет

28.07.2021