Територія партнерства: університет третього віку в Україні та Польщі

16 листопада на базі Територіального центру соціального обслуговування відбувся «круглий стіл» на тему: «Територія партнерства: університет третього віку в Україні та Польщі». В заході взяли участь секретар міської ради Валерій Салогуб, викладачі Державної Вищої Професійної школи у Хелмі Галина Бейгер та Павло Скшидлевський, кандидат педагогічних наук, старший викладач кафедри теорії та технології соціальної роботи Національного педагогічного університету імені М. П. Драгоманова Марія Житинська,кандидат педагогічних наук, доцент кафедри теорії та технології соціальної роботи Національного педагогічного університету імені М. П. Драгоманова Інна Артеменко, кандидат педагогічних наук, доцент кафедри соціальної педагогіки і соціальної роботи Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя Антоніна Конончук, фахівці закладів та установ соціальної сфери м. Ніжин, представники громадських організацій, викладачі ЗВО та студенти-майбутні соціальні працівники.

Директор Територіального центру соціального обслуговування Інеса Шаповалова для почесних гостей провела екскурсію по закладу.

За підтримки Ірини Балакірєвої та Спілки самаритян України люди поважного віку можуть проводити своє дозвілля на базі центру, займатися фізичними вправами на тренажерах, отримати послуги професійного масажиста, перукаря та інші послуги, а також з користю проводити свій вільний час. Інеса Миколаївна презентувала творчі досягнення своїх клієнтів.

Валерій Салогуб побажав працівникам закладу та людям старшого покоління нових здобутків та зазначив, що територіальний центр рухається у вірному напрямку, та стає культурним, освітнім закладом. Подарував символічний ключ від майбутнього університету третього віку.

Учасники зібрання поділилися досвідом розвитку та становлення Університетів Третього Віку у Польщі та в містах України, обговорили соціально-педагогічну підтримку осіб похилого віку в умовах Територіального центру та концептуальні засади створення школи волонтерів для роботи з людьми поважного віку. А також презентували проект «Університет Третього віку» на базі ніжинського територіального центру.

В процесі реалізації проекту для літніх громадян міста та осіб з інвалідністю будуть вирішені наступні завдання:розширення кола спілкування та обміну досвідом (зустрічі з представниками державних та громадських організацій міста, науковцями, культурними діячами, провідними спеціалістами та гостями міста); активізація в суспільному житті міста; розширення можливостей для передачі накопиченого досвіду і знань між поколіннями; сприяння змістовному дозвіллю людей літнього віку та осіб з інвалідністю; створення умов для творчої реалізації людей літнього віку та осіб з інвалідністю; стимулювання інтересу до духовної, культурної світової і вітчизняної спадщини; підвищення рівня освіти громадян літнього віку та осіб з інвалідністю за різними напрямами.

Метою створення університету третього віку – задоволення пізнавальних і культурних інтересів, збереження та підвищення інтелектуального рівня осіб пенсійного віку та осіб з інвалідністю. Можливість отримати нові знання, відкрити для себе нові види організації дозвілля, розширити свій світогляд та реалізувати своє право на активне громадянське життя, активну життєву позицію, що підвищить їх соціальну значимість в суспільстві.

Перший університету було відкрито в м. Києві ще у 2009 році, а потім вже в Полтаві, Львові, Кропивницькому, Дніпрі та в інших містах.

Відділ інформаційно-аналітичної роботи

та комунікацій з громадськістю

16.11.2018