ТАНЕЦЬ ДАЄ МЕНІ КРИЛА, ЩЕ ОДИН ШАНС У ЖИТТІ…

15 грудня 2017 року в приміщенні Ніжинського міського Будинку культури відбувся святковий звітний концерт дитячого зразкового ансамблю бального танцю «Шанс» Ніжинської дитячої хореографічної школи «Танець дає мені крила, ще один шанс у житті…» на підтвердження почесного звання «дитячий зразковий аматорський колектив».

Ансамбль бального танцю «Шанс» було створено у 2004 році на базі Ніжинської дитячої хореографічної школи талановитим викладачем, балетмейстером і постановником Іриною Мірошник. У 2014 році ансамблю за високі досягнення і вагомі творчі здобутки та з нагоди 10-річчя з часу заснування було присвоєно почесне звання «дитячий зразковий аматорський колектив». Колектив, який має почесне звання «зразковий», підтверджує звання один раз на три роки.

15 грудня 2017 року дитячий зразковий ансамбль бального танцю «Шанс» разом зі своїм незмінним керівником та балетмейстером Іриною Мірошник підтверджував це почесне звання перед поважною комісією, до складу якої увійшли: Солонець Ю.Ю. – кандидат педагогічних наук, доцент, в.о. директора Чернігівського обласного центру народної творчості, голова Чернігівського обласного осередку Національної хореографічної спілки України – голова комісії; Богданович В.В. – провідний методист з питань народних/зразкових аматорських колективів Чернігівського обласного центру народної творчості; Чищенко О.В. – керівник зразкового ансамблю естрадно-бального танцю «Апельсин» м. Чернігова, заслужений діяч естрадного мистецтва України; Бабич А.Ю. – провідний методист з організації масових свят, режисер-постановник Чернігівського обласного центру народної творчості.

Творчий звіт «Шансу» складався з 17 хореографічних постановок у виконанні вихованців 4-х вікових груп: «Намалюю мир» (молодша група); «Мазурка», «Мисливці за привидами», «Веселий батл», «На палубі» (середня група); «Його величність Вальс», «Після шопінгу», «Повітряний екіпаж», «Заквітчані весною», мікс «Моя Україна», вальс «Відчайдушні» (старша група); «Незакінчена п’єса», «Black and white», «Шалений день на кухні», «Крик білих журавлів», «Румба», композиція латиноамериканських танців «Ритми забутих мелодій» (група випускників).

Дебютом на головній сцені міста став виступ учнів 1 класу Ніжинської дитячої хореографічної школи – учасників молодшої групи «Шансу»: юні першокласники разом зі своїм викладачем Іриною Мірошник та класним керівником Юлією Камінською підготували цікаву композицію «Намалюю мир». А далі чарівна фея Грація (Руслана Козієнко – випускниця Ніжинської дитячої хореографічної школи 2011 року, нині – студентка Національного університету культури і мистецтв) посвятила їх у юні першокласники-хореографи:

Чарівна музика звучить,

В захопленні чекають діти.

О, незабутня, світла мить –

Шлях до мистецтва вам відкритий!

Щасливі юні першокласники з пам’ятними подарунками від дирекції та батьківського комітету Ніжинської дитячої хореографічної школи (м’які іграшки від ПП «Копиця») під звуки маршу зійшли зі святкової сцени до глядацької зали, де протягом усього концерту насолоджувалися високопрофесійними виступами своїх старших колег.

Шаленими оплесками зустрічали глядачі хореографічні шедеври у виконанні випускників дитячого зразкового ансамблю бального танцю «Шанс», які вже давно навчаються у різних вищих навчальних закладах, а на вихідні поспішають на репетиції до рідного колективу. Кожен номер у їх виконанні вражав своєю високою професійною та виконавською майстерністю, душевністю та щирістю виконання, безмежною любов’ю до мистецтва танцю, відданістю колективу та його незмінному талановитому керівнику Ірині Мірошник. Саме їм на згадку про Ніжин подарували м’які пам’ятні подарунки приватні підприємці м. Ніжина, засновники Благодійного фонду «Копиця» Наталія Миколаївна та Анатолій Олександрович Копиці.

Ще на початку святкового концерту його чарівна ведуча, викладач і випускниця Ніжинської дитячої хореографічної школи, Оксана Добриня розповіла усім присутнім про диво, до якого неможливо доторкнутися рукою, але яке можна побачити, диво, яке примушує сміятися і плакати, диво, яке має душу і серце, диво, яке народжується на сцені, а ім'я йому – танець. І ось протягом трьох годин на святковій сцені народжувалися і оживали все нові і нові танці. До творчого звіту дитячого зразкового ансамблю бального танцю «Шанс» приєдналися усі творчі хореографічні колективи Ніжинської дитячої хореографічної школи: Дитячий зразковий ансамбль бального танцю «Ритм» (керівник і головний балетмейстер – Г.Тимошенко), Дитячий зразковий ансамбль народного танцю «Квіти України» (балетмейстери: О.Пархоменко та І.Яцина), ансамбль сучасного класичного танцю «Гармонія» (балетмейстери: А.Ганага та О.Лисиця), ансамбль сучасного танцю «Astrum» (балетмейстер О.Добриня). У їх виконанні ожили «Андижанська полька» та латиська полька-гра «Кізоньки», «Диско-троллі» та «Вперед до перемог», «Поліські перетупи» та «У полоні водограю», «Симфонія моря», «Анатомія почуттів» та «На крилах птаха Гамаюн». Танець заворожував глядачів своїми відточеними та елегантними рухами, переносив у вирій бурхливих емоцій та надихав духом патріотизму, покращував настрій та змушував підтанцьовувати.

З заключним словом до всіх присутніх у святковій залі звернулася директор Ніжинської дитячої хореографічної школи, заслужений працівник культури України Галина Львівна Тимошенко: вона висловила слова вдячності учням, батькам, батьківському комітету, колективу школи за багаторічну плідну співпрацю та запросила до слова довірену особу народного депутата України Олександра Кодоли Тамару Михайлівну Стратілат. Тамара Михайлівна у своїй промові високо оцінила роботу колективу Ніжинської дитячої хореографічної школи, привітала керівника і балетмейстера дитячого зразкового ансамблю бального танцю «Шанс» Ірину Мірошник, а також передала вітання та цінні подарунки (музичне обладнання) від народного депутата України Олександра Кодоли.

Свято танцю відбулося. Останній його акорд – композиція латиноамериканських танців «Ритми забутих мелодій» у виконанні випускників Ніжинської дитячої хореографічної школи. Стоячи, шаленими оплесками та вигуками «Браво!» глядачі вітали дитячий зразковий ансамбль бального танцю «Шанс» та його керівника Ірину Мірошник.

Ніжинці впевнені: Дитячому зразковому ансамблю бального танцю «Шанс» Ніжинської дитячої хореографічної школи − бути зразковим!!!

Н.М.Куделя,

Ніжинська дитяча хореографічна школа

18.12.2017