Андріївські вечорниці в музеї.

Щоденна, будь то розумова чи фізична праця, не мала б своєї ваги, якби не чергувалася з відпочинком. Для сучасної учнівської і студентської молоді відпочинок здебільшого асоціюється з розвагами: походами до нічних клубів, дискотек, спортзалів, кінотеатрів, десятками годин проведених перед екраном комп’ютера, планшета чи мобільного телефону.

По іншому проводили дозвілля наші предки - біля річок, озер, гаїв, чи просто вечорами збиралися на вулиці. Радісний сміх, запальні жарти, мелодійні пісні, музика, влучні дотепи хлопців та дівчат лунали ледь не до півночі. Такі збори мали постійний характер аж до холодів та приходу зими. Надалі, ближче до нового року, збиратися на вулиці було неприємно і холодно. Тому наші предки виробили новий вид проведення дозвілля – вечорниці.

Цього року на Андрія співробітники Ніжинського краєзнавчого музею ім. Івана Спаськогоспробувализгадати та відродити традицію вечорниць. Гостями вечорниць стала учні, студенти Ніжина а також всі, хто відчуває себе молодим душею і серцем.

В музейних залах художнього відділу НКМ бажаючі мали можливість побачити та взяти участь у цілому комплексі різноманітних ритуалів, обрядів, ігор що практикувалися українською молоддю під час Андріївських вечорниць століття тому.

Які ж вечорниці без смаколиків, наперед приготованими з любов’ю і веселощами. Окрасою музейних Андріївських вечорниць стали вареники – стародавня українська страва, що символізує собою таємничість, непередбачуваність та багатогранність майбутнього. Саме начинка була тією невидимою русалкою, яка спокушала хлопців і дівчат, розкусити вареника, дізнатися своє майбутнє.

За традицією начинка у варенику - це сховане, ще ненароджене нове сонце, яке треба якнайшвидше знайти і допомогти йому народитися. Музейники теж вирішили не відходити від традицій і щедро нагодувати присутніх варениками. Залежно від начинки вареника: солодка чи кисла, солона чи гірка, молодь дізнавалась яким буде їх майбутнє подружнє життя. Гармонійним доповненням смачної страви став магічний чай, заварений та настояний в українських традиціях.

Желєзко Р.А., Дейнека К.С., наукові співробітники НКМ ім. І.Спаського

18.12.2017