Свято Біблії

26 жовтня ніжинці долучилися до історичної події. У Ніжинському міському будинку культури відбулося урочисте святкування Дня Біблії. Його організувало Українське Біблійне Товариство та настоятель Свято Покровського храму Ніжина протоієрей Михаїл Якубів, долучилися й представники інших християнських конфесій міста: пастор протестантської церкви Володимир Леонтьєв, священик Роман Пушка, настоятель храму Святих Володимира і Ольги УГКЦ та ін. У святкуванні взяли участь священники, віряни, керівництво міста та району: міський голова Анатолій Лінник, секретар ради Валерій Салогуб, голова районної ради Олег Бузун, ректор НДУ ім.М Гоголя Олександр Самойленко, директор Ніжинського коледжу культури та мистецтв ім. М.Заньковецької, голова громадської ради Володимир Дорохін, які свідчили у своїх виступах, як Біблія - Книга Книг впливає на сьогодення, про минуле Книги, роль Біблії в духовному житті українського народу...

З вітальним словом звернувся до присутніх Анатолій Лінник: "Сьогодні дійсно унікальний захід. Унікальний він тим, що розпочали ми його з власного написання Біблії. Я переконаний, що Боже Слово, Біблія - вона вічна. Змінюються часи, змінюються влади, змінюються покоління, але це те, що залишається незмінним. Наша Віра, Боже Слово, Біблія - об'єднують, гуртують, роблять сильнішими, формують людські якості, відношення, любов до Бога, до життя, до ближнього свого...Не даремно ці заходи ми проводимо в період, коли вся Україна та її народ очікує отримання Томосу і створення Єдиної Помісної Церкви в Україні. Це важливий історичний момент! Дякую організаторам за прекрасне свято. Всім нам бажаю здоров'я, миру і Божого Благословіння!"Зворушили слухачів промови учасників АТО Станіслава Прощенка, Євгена Луняка та настоятеля кафедрального собору Всіх Святих міста Ніжина, капелана отця Сергія Чечина, які розповіли про силу молитви та надзвичайну віру серед військових. «Під обстрілом немає невіруючих. Під обстрілом усі моляться до Господа Бога…» —підкреслив отець Сергій.

Юрій Петренко представник Українського Біблійного Товариства розповів 10 фактів про Біблію. Виступи перепліталися творчими номерами талановитих ніжинців.

Організатори заходу також відвідали соціальні заклади міста та подарували дітям Святе Писання.

У рамках відзначення Року Божого Слова Біблійне Українське Товариство запросило всіх охочих до участі в історичному заході – Всеукраїнському переписуванні Біблії.

Кожен міг взяти участь у цій події, власноруч переписавши рядки з вічного Святого Письма в унікальну рукописну Біблію. Переписування розпочалося 2 червня Київському палаці спорту під час Національного Дня молитви за Україну. Після Києва акція продовжилася в інших регіонах України. Загалом очікується, що до створення рукописної Біблії долучаться понад 30 тис. учасників з усіх куточків нашої країни. Заздалегідь підготовлені аркуші, з яких згодом буде сформована книга, заповнюватимуться протягом року. Цей захід уже номіновано в Національний реєстр рекордів України. «Віримо, що ця Книга стане чудовим нагадуванням для наших сучасників і майбутніх поколінь про необхідність об’єднання навколо Божого Слова як джерела сили та натхнення", - зазначають організатори.

Українське Біблійне товариство засновано ще у 90-х роках минулого століття. Перше святкування Біблії у країні з його ініціативи відбулося у 2003-му, і було приурочене 100-річчю видання першої Біблії українською мовою під редакцією Куліша. Тоді ініціативу підтримало 40 церков, сьогодні до неї долучається вже до тисячі різних церков. За час свого існування за сприяння товариства було видано понад 12 млн. Біблій, 3,5 млн. з них поширено безкоштовно в рамках різних благодійних проектів.

Тетяна Марченко

Ніжинська міська газета "Вісті"

Відділ інформаційно-аналітичної роботи

та комунікацій з громадськістю

27.10.2018