Робоча група по коригуванню тарифів

14 травня відбулося засідання робочої групи щодо вивчення проблемних питань та розробки Правил користування міським пасажирським автомобільним транспортом під головуванням першого заступника міського голови Григорія Олійника. На засіданні були присутні 17 членів комісії, заступники міського голови Сергій Дзюба та Сергій Осадчий, секретар міської ради Валерій Салогуб, мешканці вулиці Космонавтів та ЗМІ.

На минулому засіданні було надано доручення транспортному відділу УЖКГ та Б вивчити можливість залучення Інституту транспорту щодо вирішення питання пасажиропотоку в місті. На що надійшла відповідь, що можливо залучити 350 студентів-обліковців на один день, після чого протягом трьох місяців будуть проводитися обрахунки, і це буде коштувати 200 тис. грн., з чим члени комісії не погодилися.

Велику дискусію серед учасників викликало питання щодо обрахунку пасажиропотоку.

Член комісії Вікторія Паскевич запропонували залучити громадських активістів, а Олег Щербак запропонував залучити студентів з Ніжинського агротехнічного коледжу до обрахування пасажиропотоку в місті під час практичних занять. Головуючий зазначив, що така практика вже була та надав доручення транспортному відділу вивчити дане питання.

Перевізники повідомили. що під час обрахування пасажиропотоку вони беруть за основу маршрут 39, в середньому виходить 348 пасажирів на один автобус.

Наталія Радченко запропонувала розглянути варіант збільшення тривалості часу між маршрутами, щоб не піднімати тариф на перевезення, на що перевізники не погоджуються, аргументуючи тим, що водії будуть працювати не повний день, і від цього залежатиме розмір заробітної плати.

Григорій Олійник наголосив, що в м. Ніжині налагоджене надійне транспортне сполучення і не потрібно його розбалансувати, а потрібно шукати шляхи вирішення даної ситуації.

В ході обговорення тарифів на перевезення називалися приклади інших міст щодо тарифів, обмеження часу перевезень пенсіонерів, протяжність маршрутів та інші питання.

Олег Щербак звернувся із пропозицією до перевізників щодо зняття обмеження в часі для пенсіонерів та щоб діти їздили постійно по одній гривні. Але директор «ПАССЕРВІСу» Валентина Корабель зазначила, що відповідно до законодавства, діти повинні платити 75 % від загальної вартості квитка.

Прослухавши всі пропозиції, Лариса Алексєєнко, як голова ветеранської організації, зазначила, що пенсіонери обурені обмеженням в часі, краще, щоб було 4 грн., але їздити без обмежень.

Під кінець засідання журналіст газети «Вісті» Наталія Сокол запропонувала членам комісії впровадити виїзні приймальні по віддаленим мікрорайонам та вивчати проблеми на місцях, в тому числі щодо перевезення пасажирів. Григорій Олійник погодився з даною пропозицією та надав відповідне доручення транспортному відділу.

Члени робочої групи вирішили рекомендувати внести зміни в рішення виконкому в частині пільгового перевезення пенсіонерів, а саме зняти часові обмеження та встановити тариф 4 грн. та провести засідання виконавчого комітету.

Відділ інформаційно-аналітичної роботи

та комунікацій з громадськістю

15.05.2018