«Ритм» та «Ніжинські сеньйорити» – лауреати Всеукраїнського фестивалю-конкурсу мистецтв «Карпатські дзвони»

Учні Ніжинської дитячої хореографічної школи з року в рік відкривають для себе секрети та красу Західної України у всій її величі: вони вже неодноразово побували на фестивалях-конкурсах у Львові, Ужгороді, Кам¢янець-Подільському, Буковелі, Верховині. І ось на черзі Косівщина– перлина гуцульського краю, самобутня, неповторна, багата на щедрих і талановитих людей, оспівана в піснях і легендах.

З 30 квітня по 5 травня 2017 року у місті Косів Івано-Франківської області – одному з найпотужніших осередків народної творчості Гуцульщини – проходив Всеукраїнський фестиваль-конкурс мистецтв «Карпатські дзвони».

Метою цього фестивалю є виявлення талановитих, обдарованих дітей та молоді, сприяння підвищенню естетичної культури, розвитку творчого потенціалу та виконавської майстерності учасників, стимулювання їх активної участі в культурному житті Карпатського краю, виховання національно-патріотичних почуттів та шанобливого ставлення до культури інших народів.

Учасниками Всеукраїнського фестивалю-конкурсу мистецтв «Карпатські дзвони» стали відомі в Ніжині творчі колективи: Дитячий зразковий ансамбль бального танцю «Ритм» Ніжинської дитячої хореографічної школи та танцювальна група «Ніжинські сеньйорити (керівник і головний балетмейстер – заслужений працівник культури України Галина Тимошенко).

Солісти молодшої групи дитячого зразкового ансамблю бального танцю «Ритм» Анастасія Денисайко та Максим Рева представили для оцінки журі свої два найулюбленіші танці «Перші кроки з ча-ча-ча» та «Веселий лінді-хоп». Конкурсна програма середньої групи колективу складалася з трьох хореографічних композицій: «Мій рідний край», «В ритмах ча-ча-ча» та «Каштановий вальс». Учасниці танцювальної групи «Ніжинські сеньйорити» полонили усіх присутніх на конкурсі своїм безмежним захопленням мистецтвом бальної хореографії та виконали три хореографічні композиції: «Улюблені ритми», «Закохані у бурлеск», «Танго почуттів».

Поважне журі на чолі з народною артисткою України, директором Центру розвитку творчих проектів і фестивальних програм України Людмилою Георгіївною Сидошенко високо оцінили виступи ніжинських колективів:

- І місце в номінації «Хореографія» – Дитячий зразковий ансамбль бального танцю «Ритм»

- І місце в номінації «Хореографія» – танцювальна група «Ніжинські сеньйорити»

- Подяки за значний внесок у розвиток та збереження традицій української культури, підтримку, пропаганду і розвиток дитячої творчості отримали директор Ніжинської дитячої хореографічної школи Тимошенко Г.Л. та начальник управління культури і туризму Ніжинської міської ради Примаченко В,С.

Організатори фестивалю-конкурсу «Карпатські дзвони» зробили все для того, щоб участь у даному мистецькому заході запам’яталася його учасникам на все життя. Графік проведення фестивалю був дуже насиченим: конкурсні та фестивальні виступи, багата екскурсійна програма, творчі зустрічі, дискотеки тощо.

Надовго запам’яталася ніжинським колективам надзвичайно насичена та різноманітна екскурсійна програма. Перша екскурсійна програма під назвою «Весняна казка» відкрила для ніжинців неповторність та красу міста Косів: вони пройшлися містом, побували на міській горі пана Кошаковського, відвідали керамічну фабрику, Музей народного мистецтва ім. Струтинського та Музей народного мистецтва і побуту,спробували цілющу воду з природніх джерел.

Не менш захопливою була і друга екскурсійна програма – екскурсія до міста Коломия – одного з найцікавіших, найкрасивіших і найзатишніших міст у Західній Україні. Оглядова екскурсія містом, відвідування Коломийського музею народного мистецтва Гуцульщини та Покуття і всесвітньовідомого музею «Писанка» – враження від побаченого назавжди залишаться в серцях не лише дітей, а й дорослих. А ще ніжинці побували в гостях у справжнього Святого Миколая, що живе в Карпатах: його маєток «Садиба Святого Миколая» розташований у селі ПістиньКосівського району.

Надовго запам’ятається дітям та дорослим і третя екскурсійна програма «Верховина – Яремче – туристичний комплекс «Буковель». Верховина – справжня колиска гуцульської культури… Яремче – колиска сонця, дощу, вітру і снігу, воно завжди вабило романтичних і закоханих, сильних та відважних у подорож за новими враженнями, почуттями, душевним спокоєм та відпочинком… Буковель – найбільший гірськолижний курорт України, прекрасний не лише взимку, а й у всі пори року.

Враження, отримані під час виступів та екскурсій, теплий прийом організаторів та учасників конкурсу ще довго будуть зігрівати та нагадувати ніжинцям про чудовий фестиваль, в якому їм випала честь брати участь, і вкотре впевнитися – вони серед найкращих.Дорогою до Ніжина вихованці дитячого зразкового ансамблю бального танцю «Ритм» Ніжинської дитячої хореографічної школи та учасниці танцювальної групи «Ніжинські сеньйорити» насолоджувалися незабутніми враженнями та складали нові творчі плани на майбутнє.

Тож побажаємо їм подальших творчих злетів! Успіхів та наснаги!

Н.Куделя

Ніжинська дитяча хореографічна школа

11.05.2017