Ніжинці вшанували пам'ять Марії Костянтинівни Заньковецької

4 серпня 2021 р. ніжинська громада шанувала пам'ять Марії Костянтинівни Заньковецької,  поклавши квіти до підніжжя пам’ятника видатній українській актрисі. Традиційно День народження М.Заньковецької зібрав у сквері М.Заньковецької працівників Ніжинської міського ради, Ніжинського виконавчого комітету, керівників закладів культури, навчальних мистецьких закладів міста, музейних працівників.

Принагідно згадати, що М.Заньковецька народилася в козацькій старшинській родині Адосовських у с. Заньки теперішнього Ніжинського району. Театральне життя Ніжина немислиме без внеску та постаті Марії Костантинівни. У дитячі роки Марія навчалась у Ніжинському приватному французькому пансіоні мадам Шер. У 1876 році вперше вийшла на сцену ніжинського театру. Один раз ступивши крок на ніжинську сцену, М.Заньковецька до кінця свого життя не поривала зв’язків з театральним колом Ніжина. Протягом 1902-1924 рр. М.Заньковецька з перервами керувала ніжинськими аматорськими театральними гуртками.

У 1923 р. М.Заньковецька стала першою в історії Народною артисткою УРСР.  На урочистості з нагоди вручення звання до Києва прибула делегація з Ніжина у складі Ф.Д. Проценка, Т.А. Агре та двох дівчат з села Заньки. Побачивши земляків, Марія Костянтинівна схвилювалася до сліз. Ніжинці вручили їй подарунки та привітання, в якому говорилося: «…корифеї критики і літератури схилили голови перед Вашим генієм і визнали в пресі, що Ваш талант сяє яскравіше, ніж талант всесвітньої Сари Бернар…».

Ніжин пам’ятає та пишається М.Заньковецькою. До нашого часу зберігся будинок, в якому проживала актриса. Сьогодні цей будинок розміщується на вулиці, названій на честь М.Заньковецької. Іменем М.К. Заньковецької в Ніжині також названо коледж культури і мистецтв та площу, на якій у 1993 р. було встановлено меморіальний пам’ятник актрисі (скульптор Олександр Скобликов).

 

Управління культури і туризму Ніжинської міської ради

         

04.08.2021