Ніжин обрано місцем проведення ІІІ Всеукраїнського музейного форуму

3 серпня 2021 року за ініціативи ніжинського міського голови Олександра Кодоли в приміщенні Ніжинської міської ради відбулася робоча зустріч щодо проведення в місті Ніжині ІІІ Всеукраїнського музейного форуму – унікального майданчика для діалогу, співпраці та обміну досвідом і передовими новаціями між музеями всієї України. Всеукраїнську музейну спільноту на цій зустрічі представляли Леонід Гріффен – заслужений діяч науки і техніки України, доктор технічних наук, професор, засновник й ініціатор Всеукраїнських музейних форумів та Оксана Новікова-Вигран – генеральний директор музею «Київська фортеця». Від ніжинської  громади участь в засіданні взяли голова постійної комісії Ніжинської міської ради з питань соціально-економічного розвитку, підприємництва, інвестиційної діяльності, бюджету та фінансів Володимир Мамедов, голова комісії Ніжинської міської ради з питань регламенту, законності, охорони прав і свобод громадян, запобігання корупції, адміністративно-територіального устрою, депутатської діяльності та етики Валерій Салогуб; голова комісії Ніжинської міської  ради з питань освіти, охорони здоров’я, соціального захисту, культури, туризму, молодіжної політики та спорту Світлана Кірсанова; ректор Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя, к.і.н. Олександр Самойленко, начальник управління культури і туризму Ніжинської міської ради Тетяна Бассак, завідувач відділу історії м. Ніжина Ніжинського краєзнавчого музею імені Івана Спаського Сергій Зозуля та головний спеціаліст управління культури і туризму Ніжинської міської ради Роман Желєзко.

Під час робочої зустрічі було обговорено важливість  проведення ІІІ Всеукраїнського музейного форуму саме в м. Ніжині, адже Ніжин – відомий  в Україні осередок музеїв, серед яких окремо вирізняються музей «Поштова станція», «Рідкісна книга», картинна галерея Ніжинського державного університету ім. М.Гоголя, новостворений Будинок-музей Юрія Лисянського. Проведення даного заходу в Ніжині відповідає існуючій стратегії розвитку ніжинської громади й приверне увагу музейної спільноти до Ніжинщини, її культурної спадщини, туристичного потенціалу, відкриє нові можливості та створить сприятливий інвестиційний клімат для розвитку готельно-ресторанного бізнесу, актуалізує та посилить впроваджуваний нині процес зі створення в Ніжині туристично-інформаційного центру та історико-архітектурного заповідника.

ІІІ Всеукраїнський музейний форум має відбутися влітку 2022 р. та являтиме собою триденну подію, під час якої музейники працюватимуть в складі наукових секцій конференції, відвідають ніжинські музеї, візьмуть учать в різноманітних майстер-класах та презентації науково-популярних видань, сформують нові перспективи для розвитку і популяризації музейної справи України. За підсумками форуму буде видано спеціальний збірник наукових досліджень учасників форуму.  

Розуміючи всю відповідальність за проведення цього заходу, в ході робочої зустрічі було сформовано попередній організаційний комітет на чолі з ніжинським міським головою Олександром Кодолою, що в найближчі тижні розпочне свою діяльність. Першочерговими завданнями організаційного комітету є формування запрошень та їх розсилка по музеям України, збір наукових матеріалів  для збірника, розробка тематичної сторінки у соціальній мережі Facebook, підготовка плану заходів  форуму.

Валерій Салогуб, керуючий справами виконавчого комітету, презентував  партнерам зі столичних музеїв ніжинську брендову сувенірну продукцію,  яку планується вручити під час проведення музейного форуму у 2022 році кожному учаснику.

 

Управління культури  і туризму Ніжинської міської ради 

04.08.2021