Нарада з керівниками медичних закладів

15 серпня відбулась нарада з керівниками медичних закладів міста під керівництвом міського голови Анатолія Лінника. У заході взяли участь заступник міського голови Сергія Дзюба, головний лікар ЦМЛ ім. М. Галицького Олександр Костирко, головний лікар комунального закладу «Ніжинський міський центр первинної медико-санітарної допомоги» Оксана Калініченко, головний лікар комунального лікувально-профілактичного закладу «Ніжинський міський пологовий будинок» Валерій Якуба та завідуючі відділень лікарні.

Темою для розмови стало реформування медичної галузі, зокрема йшлося про роботу медичних установ, механізм оплати медичних послуг за принципом «гроші йдуть за пацієнтом» та доступність ліків. Пацієнти отримають гарантований пакет медичних послуг, зможуть самостійно обирати лікаря та де саме лікуватися. Медичні заклади поступово переорієнтовуватимуть на систему оплати за надані послуги.

Анатолій Лінник висловив слова вдячності Ніжинській міській станції швидкої медичної допомоги, Ніжинській центральній міській лікарні ім. М. Галицького за надання професійної, оперативної допомоги постраждалим внаслідок автомобільної аварії біля санаторію «Пролісок» на Московській трасі. Допомога була надана професійно, якісно та оперативно.

У ході наради основну увагу було акцентовано на ряд важливих питань забезпечення медичної галузі міста. Зокрема очільник міста наголосив на капітальних видатках, які проводяться у 2018 році у галузі охорони здоров’я. Так було обговорено питання освоєння коштів для закупівлі необхідного обладнання, а саме: виконання ремонтних робіт в травматологічному відділенні (операційний блок), реанімаційному відділенні, закупили додатково апарати для штучного дихання (вентиляції легенів). Це підтверджує вірний напрямок для реформування і забезпечення лікарні необхідним. Зроблені зусилля мають конкретні результати, а саме збереження здоров’я і життя людей.

Анатолій Валерійович зазначив, що питання проблем медичної галузі тримаються на особливому контролі. Реформування первинної і вторинної ланки залежить від органів місцевого самоврядування. На сьогодні майже закінчилось формування структури первинної ланки – маємо достатню кількість пунктів сімейної медицини, необхідне обладнання для забезпечення функціональної роботи даних амбулаторій. Висловив слова вдячності працівникам сімейної медицини за розуміння і оперативність у проведенні медичних реформ і змін.

Також розглядалось питання щодо запланованих обсягів ремонтних робіт у закладах охорони здоров’я. На даний час приступили до реалізації плану реконструкції та проведення ремонту частини поверхів та приміщень блоку Б пологового будинку під міську поліклініку з існуючої будівлі ближче до міської лікарні і пологового будинку. Окрім поліклініки планується перенесення лабораторії. Дані дії реалізують проект по створенню єдиного медичного містечка. КОПЗ Ніжинська міська стоматолічна поліклініка згодом стане окремим комунальним закладом.

На останній сесії міська рада прийняла рішення щодо виділення 132 тис. грн. на закупівлю необхідної канцелярії: бланки, журнали, паперову продукцію і т.д.. «Неприпустимо, коли пацієнт в тяжкому стані потрапляє в приймальне відділення і його відразу просять здати гроші на картку для реєстрації та бланки. До кінця року буде придбана необхідна кількість паперової продукції для подальшої роботи» - наголосив міський голова Анатолій Лінник.

Анатолій Лінник зауважив, що квартира на 5-му поверсі, яка знаходиться по вул. Космонавтів, була придбана міською радою для новоприбулих медичних працівників (сім’ї лікарів) та додав, що дана квартира в гарному стані і не потребує значного ремонту.

Присутні лікарі закладів охорони здоров’я мали змогу задати питання керівництву міста.

Одним із питань було забезпечення комп’ютерною технікою лікувальних закладів для входження до Національної служби здоров’я України і вступу до реформ. Анатолій Валерійович зазначив, що дане питання тримається на контролі і в грудні 2018 року планується закупівля комп’ютерів, а саме ноутбуків.

В ході наради міський голова проінформував присутніх про заходи, які проводить міська влада щодо забезпечення життєдіяльності міста.

Присутні і очільник міста домовилися збиратися кожний квартал для обговорення нагальних медичних питань.

Відділ інформаційно-аналітичної роботи

та комунікацій з громадськістю

15.08.2018