На порядку денному – національно-патріотичне виховання молоді

На засіданні координаційної ради з питань національно-патріотичного виховання молоді під головуванням заступника міського голови Ігора Володимировича Алєксєєнка жваво обговорювалися наступні питання: основні завдання на 2017 рік(дати,події) , доцільність щодо створення єдиної комплексної програми з національно-патріотичного виховання на 2017-2020 роки(пріоритетні напрями включені і успішно реалізуються комплексними заходами, розробленими управлінням освіти (План заходів щодо реалізації Концепції національно-патріотичного виховання дітей і молоді y навчальних закладах, підпорядкованих управлінню освіти Ніжинської міської ради, наказ управління освіти від 11.11. 2015 року ) та відділом у справах сім’ї та молоді (Програма «Молодь Ніжина», розділ 2 «Утвердження патріотизму і громадянської позиції», затверджується щороку). Члени ради проголосували за розробку комплексної програми.

У виступі члена ради, голови ГО «Центр новітніх ініціатив і комунікації» Тетяни Винник піднято питання популяризації української книги, українського слова. У Міжнародному літературно-мистецькому фестивалі »Литаври», започаткованим головою організації у 2016 році , взяли участь сучасні митці із 15 країн світу, проходили зустрічі з письменниками, поетами, літераторами, журналістами та просто цікавими й неординарними особистостями в навчальних закладах; презентувалися літературні проекти, організовувалися екскурсії, виставки. Бібліотекам Ніжина та Чернігова подаровані комплекти українських книг сучасних авторів. Ніжинська міська рада виділила з місцевого бюджету 30000 гривень на видавництво Альманаху, до якого увійшли твори учасників «Литавр»(двома мовами — українською та англійською). Тетяна Винник зазначила, що цього року фестиваль проходитиме у вересні і потрібно усім разом спрацювати на якісний рівень організації таких масштабних заходів.

Заступник міського голови Ігор Алєксєєнко виніс на обговорення організацію урочистих проводів призовників. Для підвищення престижу військової служби та військово- патріотичного виховання молоді вирішено повернути традиції урочистих проводів до лав збройних сил України.

Представник військового комісаріату Нещерет Ігор Олексійович поінформував щодо строків проведення чергових призовів на строкову військову службу(квітень-травень) і завчасного попередження дат призовів для підготовки урочистостей.

Ігор Алєксєєнко також поінформував про підготовку та проведення заходів до Днів створення першого батальону Чернігівщини – 13 -го батальону територіальної оборони ( 23 квітня) та 41 – батальону територіальної оборони – 10 травня;

пам’яті та примирення(8-9 травня), Дня вишиванки(19 травня), Дня Європи(20 травня).

З огляду на те, що у 2017 році відзначатимуть 100- річчя початку подій Української революції 1917-1921 років задля збереження пам’яті про цю історичну подію рекомендовано підвищувати інтерес до історії України у молоді через різноманітні інтерактивні патріотичні проекти.

Начальник управління освіти Крапив’янський Станіслав Миколайович доповів про участь освітян у всеукраїнській дитячо-юнацькій військово-патріотичної грі «Джура»,міський етап якої другий рік поспіль проходить на території позаміського табору оздоровлення та відпочинку імені Я.Батюка. Цього року команди учнів шкіл міста пройдуть нелегкі випробування змагань у квітні.

За результатами розгляду та обговорення питань порядку денного координаційна рада вирішила:

Членам координаційної ради надати для узагальнення відділу у справах сім’ї та молоді пропозиції до проекту міської цільової Програми з національно-патріотичного виховання на 2017-2020 роки до 30 травня

Відділу у справах сім’ї та молоді підготувати відповідний інформаційний блок з національно-патріотичного виховання дітей та молоді на офіційному сайті Ніжинської ради.

На контролі заступника міського голови - підготовка до урочистих проводів призовників.

За інформацією відділу у справах сім’ї та молоді

Фото Валерія Кичка

12.04.2017