Міський голова Анатолій Лінник провів зустріч з Віце-адміралом ВМС України Сергієм Гайдуком

11 березня міський голова Анатолій Лінник провів зустріч з Віце-адміралом ВМС України Сергієм Гайдуком щодо проведення в місті Ніжині Другої науково-практичної експедиції «Від варягів у греки». У засіданні взяли участь секретар міської ради Валерій Салогуб, заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Ігор Алєксєєнко, депутат міської ради, директор Ніжинського музею ім. Івана Спаського Геннадій Дудчено, директор музею Рідкісної книги бібліотеки НДУ ім. Миколи Гоголя Олександр Морозов.

Віце-адмірал ВМС України Сергій Гайдук звернувся з пропозицією провести у Ніжині Другу науково-практичну експедицію «Від варягів у греки». В минулому році у місті Олевськ була проведена Перша науково-практична експедиція «Від «із варягів у греки» до сучасної морської України». Чому виникла така ідея? Протягом року відкрилося багато цікавого й захопливого із морського річкового минулого і сучасного українців. А підсумки знахідок можна помістити у відповіді на питання від Леонтія Носенка: «Як сухопутна Гетьманщина породила стільки моряків?», яке у нього виникло після знайомства з діяльністю та пригодами нашого земляка, ніжинця козацького роду капітана 1 рангу Юрія Лисянського. Відомий мореплавець Юрій Лисянський народився в м. Ніжині, де і до нині зберігся його будинок. У 1974 році до 200 – річчя від дня народження Ю.Ф. Лисянського встановлено пам’ятник у центрі Ніжина перед храмом Іоанна Богослова, настоятелем якого був батько мореплавця.

Міський голова Анатолій Лінник висловив гостям слова вдячності за популяризацію видатного мореплавця, популяризацію м.Ніжина в державній морській політиці. Анатолій Валерійович запевнив, що міська влада зацікавлена в проведенні такої експедиції на території міста.

Учасники зустрічі скоординували спільні дії по виконанню подальших заходів у напрямку проведення Другої науково-практичної експедиції «Від варягів у греки».

Відділ інформаційно-аналітичної роботи

та комунікацій з громадськістю, Ольга Гук

11.03.2020