Кому обов’язково повторно потрібно подати документи на переоформлення субсидії

Зважаючи, що останніми роками субсидія надавалася автоматично без оновлення документів заявниками, заплановано провести повномасштабну перевірку отримувачів допомоги на відповідність критеріям її одержання. Це покликаний зробити Реєстр субсидіантів та нова програма житлових субсидій, яка вже діє з 1 травня 2018 року та є перш за все соціально справедливою та більш адресною.

Зокрема, Реєстр субсидіантів, який напрацьований Мінсоцполітики, виявив чимало випадків, коли люди вдавалися до різних хитрих схем, щоб отримати допомогу від Уряду на сплату комунальних послуг. Про такі ситуації розповідали також і додзвонювачі урядової «гарячої лінії» 15-45, і читачі teplo.gov.ua. Жаліючись, частіше всього на сусіда, люди обурювалися випадками, коли сім’я офіційно не працює, користується субсидією, але водночас має, наприклад, дорогий автомобіль та дозволяє собі їздити кілька разів на рік за кордон..

Зміни направлені на те, щоб всі ті, хто справді потребує субсидії – її отримали. При цьому вводяться такі механізми, при яких громадяни більше не зможуть паразитувати за коштидобросовісних платників податків.

З травня 2018 року новими змінами передбачено, що під час призначення субсидії враховуються також доходи членів сім’ї особи із складу домогосподарства у разі, коли їх зареєстроване (фактичне) місце проживання відмінне від адреси домогосподарства.

У зв’язку з введенням нових правил близько 30% громадян потрібно звернутися до органів соцзахисту за переоформленням субсидії.

Отже, повторно Заяву і Декларацію обов’язково необхідно подавати:

- домогосподарствам, в яких члени сім’ї осіб з його складу, зареєстровані за іншою адресою (у Декларації нової форми, з’явилася графа «сімейний стан» та розділ ІІ, де декларують дані про членів сім’ї осіб зі складу домогосподарства незалежно від реєстрації їхнього місця проживання чи фактичного місця проживання)

- домогосподарствам, яким субсидію було призначено на фактичнопроживаючих в помешканні осіб.

Не мають права на призначення субсидії (тому обов’язково повинні повідомити про такі факти) домогосподарства та члени сімей осіб з його складу, які:

- проживають в квартирі, що перевищує 120 кв. метрів та в будинках площею понад 200 кв. метрів;

- мають нові (починаючи з 2012 року) транспортні засоби (причіп, скутер, мікроавтобус, вантажний автомобіль, легковий автомобіль, трактор та інші) (крім мопеда), з дати випуску яких минуло менше 5 років;

- починаючи з травня 2017 року оплатили послуги (крім медичних, освітніх та житлово-комунальних послуг), купили, або набули іншим законним способом право власності (договір дарування, довічного утримання, спадщина) на земельну ділянку, квартирк, будинок, транспортний засіб (механізм), будівельні матеріали, інші товари довгострокового вжитку, на суму, що перевищує 50,0 тис. гривень.

У разі ненадходження від отримувачів субсидії інформації про членів сім’ї осіб зі складу домогосподарства, які зареєстровані за іншою адресою, а також про наявність транспортних засобів та купівлю товарів субсидія перепризначиться з 01.05.2018 року на наступний період (неопалювальний) без звернення відповідно до вимог Положення в автоматичному режимі.

Проте, якщо під час верифікації (перевірок) Реєстру субсидіантів виявляться факти, про які громадяни не повідомили управління, то нарахована сума субсидії підлягатиме поверненню до державного бюджету, шляхом зняття коштів з рахунків отримувачів субсидій на підприємствах-надавачів послуг.

Управління праці

та соціального захисту населення

25.06.2018