Грип та ГРВІ: що необхідно знати

Гострі респіраторні вірусні інфекції - це велика група гострих вірусних захворювань, які характеризуються повітряно-крапельним шляхом передачі та переважним ураженням дихальних шляхів. Грип - є одним з поширених гострих респіраторних вірусних захворювань, особливість якого - у надзвичайно швидкому поширенні і вираженій інтоксикації.

В цілому, ГРВІ в структурі інфекційних захворювань посідають перше місце. При цьому на грип припадає 12-15%. В епідемічний сезон за короткий період часу (4-6 тижнів) ці недуги охоплюють біля 85% населення. Близько половини з них – діти.

Сприйнятливість населення до грипу дуже висока, багато в чому вона залежить від ступеня зміни вірусів. При появі нового штаму вірусу грипу все населення виявляється неімунним, тоді захворювання поширюється лавиноподібно, виникає велика кількість важких форм хвороби.

Джерелом інфекції є хвора людина. Шлях передачі інфекції – повітряно-крапельний. Масовому поширенню грипу сприяють хворі на легкі форми, особливо ті, хто недбало ставиться до свого здоров’я і до небезпеки зараження оточуючих. З краплинами слизу із дихальних шляхів під час кашлю, чихання, розмови вірус може розсіюватися на кілька метрів від хворого.

Всі віруси грипу викликають захворювання із подібною симптоматикою.

Основними симптомами грипу є: гострий початок з ознобом, швидким підвищенням температури тіла до 38,5-40,0 0С, головний біль(переважно в лобній ділянці, надбрівних дугах, при рухах очних яблук), сильний біль в м’язах та суглобах, виражена слабкість. Ці та інші симптоми інтоксикації змушують хворого злягти в ліжко. Відмічається сухій болісний кашель, відчуття печії та подряпування за грудиною, закладеність носа

Ознаками, які насторожують, являються:

задишка, відчуття утрудненого дихання, прискорене дихання, синюшний відтінок шкіри, втягнення міжреберних проміжків під час дихання, кровохаркання.

Якщо Ви помітили у себе чи своїх родичів симптоми ГРВІ, максимально обмежте контакт з оточуючими та зверніться до лікаря!

При перших ознаках гострої респіраторної інфекції необхідно звернутись до сімейного лікаря (або терапевта, педіатра) Центру первинної медико-санітарної допомоги, який призначить відповідне лікування або направить до стаціонару. Госпіталізації підлягають хворі з тяжкими формами захворювання, особи з підвищеним ризиком виникнення ускладнень, при неможливості ізоляції хворого в амбулаторних умовах, особи, що постійно проживають у закритих колективах.

Хворих на неускладнену форму грипу лікують вдома.

Для попередження зараження на гострі респіраторні вірусні інфекції та грип необхідно:

- уникати контакту з особами, що мають прояви грипозної інфекції;

- обмежити відвідини місць великого скупчення людей;

- часто провітрювати приміщення;

- часто мити руки з милом, протирати спиртвмісними серветками;

- прагнути не торкатися очей, носа та рота немитими руками;

- уникати обіймів, поцілунків і рукостискань;

- прикривати ніс і рот при чханні або кашлі носовою серветкою;

- зволожувати слизову оболонку порожнини носа сольовими розчинами (но-соль, аквамакс, салін та інші – згідно інструкції);

Найефективніший спосіб вберегтися від сезонного грипу - щорічна вакцинація. Імунітет після введення вакцини формується орієнтовно через 2 тижня. Тривалість поствакцинального імунітету варіює, проте, як правило, становить 6 - 12 місяців. Але потрібно пам’ятати, що вакцина проти грипу не захищає від інших ГРВІ.

Вакцинація проти грипу належить до рекомендованих щеплень та відсутня у національному календарю щеплень. Вакцину можна придбати у аптечній мережі.

Переваги вакцинації:

ймовірність тяжкого перебігу захворювання та ускладнень зменшується на 60%; ймовірність смертельних випадків зменшується на 80%; частота госпіталізацій зменшується приблизно на 50%.

Передусім, щеплення рекомендоване людям, які входять до груп ризику:

медпрацівникам; вчителям; дітям віком до п’яти років; вагітним; людям, віком від 60-65 років; пацієнтам із хронічними захворюваннями; усім, хто працює в місцях скупчення людей.

Щоб пройти вакцинацію, необхідно звернутись до свого сімейного лікаря, терапевта чи педіатра в амбулаторію. Лікар огляне Вас, визначить, чи немає протипоказань, та дасть поради щодо вакцинації.

Якщо ви захворіли - негайно зверніться до лікаря та не займайтеся самолікуванням.

Заступник головного лікаря Ніжинської ЦМЛ

ім. М. Галицького з медичної частини О.Л. Шейко

26.12.2018