Дифтерія: краще попередити, ніж захворіти

Перші роки свого життя дитина проводить під опікою рідних та близьких. Вони дбають про її здоров’я, спостерігають за розвитком, радіють її маленьким досягненням. Часто батьки не замислюються над тим, що цим прекрасним подіям може завадити хвороба. Але від більшості небезпечних захворювань можна захиститись шляхом вакцинації. І дифтерія - не виключення. Збудник дифтерії постійно циркулює серед населення, і тому, зі зниженням рівня вакцинації, спалах можна очікувати в будь який момент!

Що потрібно знати про дифтерію?

Це гостре інфекційне захворювання з переважно повітряно-крапельним шляхом передачі, рідко відмічаються контактно-побутовий ( через порізи, травми, садна, кон`юктиву ока) та харчовий (вживання інфікованої їжі) шляхи передачі. Викликає дифтерію бактерія. Збудник дифтерії виділяє токсин,який є одним з найсильніших токсинів у природі, поступається лише ботулінічному і правцевому токсинам. Практично всі органи чутливі до дії токсину, але найбільш вразливими є серце, нирки, наднирники, нервова система.

Джерелом інфекції є хворий на дифтерію або ж носій.

Інкубаційний (прихований) - період 2-10 діб.

В основному, захворювання проявляється у вигляді ангіни, під час якої у горлі з’являються нашарування - плівки сірувато-жовтого кольору, які важко знімаються та часто утруднюють дихання.

Крім ангіни, дифтерія проявляється підвищенням температури, слабким болем у горлі при ковтанні, загальною слабкістю, набряком підщелепної ділянки, шиї тощо.

Основні ускладнення дифтерії: інфекційно-токсичний шок, ураження серцевого м'яза (міокардит), нервової системи, нирок (нефрозонефрит).

Профілактика

Єдиним способом профілактики дифтерії є щеплення.

Відповідно до Календаря щеплень, затвердженого МОЗ, вакцинацію проти дифтерії слід проводити дітям у віці 2, 4, 6 місяців, потім робити ревакцинацію у 6 років та 16 років. Важливо також нагадати всім дорослим, що вони повинні робити ревакцинацію від дифтерії кожні 10 років впродовж усього життя, лише тоді можна говорити про захист від хвороби.

Тільки за допомогою профілактичних щеплень можна не допустити поширення дифтерії.

На даний час в Ніжинському міському центрі первинної медико-санітарної допомоги в достатній кількості наявні комбіновані вакцини проти дифтерії. Для їх проведення необхідно звернутись до свого сімейного лікаря, педіатра або терапевта.

Заступник головного лікаря з медичної частини О.Л. Шейко

19.07.2018