Брендінг. Головні аспекти розробки бренду міста

31 травня у великій залі виконавчого комітету відбувся короткостроковий семінар на тему: «Брендінг. Головні аспекти розробки бренду міста». У засіданні взяли участь міський голова Анатолій Лінник, керівники управлінь та відділів виконавчого комітету Ніжинської міської ради.

Заступник завідувача, доцент кафедри регіонального управління, місцевого самоврядування та управління містом Національної академії державного управління при Президентові України Наталія Гринчук у своєму виступі охарактеризувала поняття бренду, його основні складові, етапи, цінності, а саме: конкретні переваги міста, які забезпечують практичну вигоду для цільової аудиторії. Наталія Михайлівна наголосила на тому, що до розробки бренду міста повинні долучатися не тільки представники влади, а обов’язково лідери громадських організацій, представники бізнесу, які мають певний рівень зацікавленості в реалізації ідеї брендингу та певний ступінь впливу на можливість реалізації ідеї. А цільовою аудиторією повинні бути мешканці, інвестори, туристи, потенційні мешканці, зовнішні групи впливу, саме для просування їх інтересів реалізується ідея бренду.

Формування та реалізація стратегії бренду міста - це складний процес, що вимагає залучення фахівців з маркетингу та менеджменту, з регіональної економіки, соціологів та регіональних органів влади. Останні найчастіше виступають ініціатором самої ідеї розробки бренду міста.Розробка і реалізація стратегії бренду міста повинна включати п’ять основних етапів: постановка завдань брендингу міста через виявлення проблем; формування концепції бренду міста; створення візуальної і смислової ідентичності бренду міста; розробка комунікаційної політики з просування бренду міста; контроль і моніторинг результатів.

В даний час активно розвивається новий напрямок науки і практики маркетингу - брендинг міст. Успішна реалізація концепції брендингу в практичній життєдіяльності міст дозволяє якісно поліпшити рівень соціально-економічного та культурного розвитку міста за рахунок залучення інвесторів, туристів та економічно-активних громадян. У той же час активне застосування маркетингового підходу з побудови бренду міста є нововведенням для України - сьогодні лише одиниці українських міст можуть похвалитися не тільки розробленим брендом, а й успішною реалізацією стратегії бренду на практиці. У зв'язку з цим розробка теоретико-методичних і практичних рекомендацій з побудови бренду міста є дуже актуальною і своєчасною для українських міст.

Відділ інформаційно-аналітичної роботи

та комунікацій з громадськістю

31.05.2018