180-річчя від дня народження Юлійса Феддерса

19 червня 1838 року народився латиський живописець, академік живопису, засновник латиського реалістичного пейзажного живопису Юлійс Янович Феддерс. Навчався у Петербурзькій Академії Мистецтв (1856-1862). Академік Петербурзької Академії Мистецтв (1880). Його картини експонувалися у Росії, Лондоні (1872), Берліні (1886), Парижі (1889). У вересні 1905 року родина митця переїхала з Латвії до Ніжина, бо син художника Георгій виявив бажання навчатися в Ніжинському історико-філологічному інституті. Поселилися Феддерси в будинку №7 на площі імені Миколи Гоголя (колишня вул. Інститутська, район НДУ), нині – будівля Ніжинської санепідемстанції, де живописець помер 19.01.1909 р. Похований на території Іоанно-Милостивого православного кладовища, а в 1984 році було урочисто перенесено надгробок з поховання Ю.Я. Федерса на територію Центрального міського Троїцького кладовища.

На фасаді будинку, де мешкав художник, встановлено меморіальну дошку з мармуру: «У цьому будинку у 1905-1909 рр. жив видатний латиський живописець, академік Федерс Юлій Іванович». Одна картина митця – «Куточок графського парку в Ніжині», датована 1905-м роком, зберігається в картинній галереї Ніжинського державного університету.

Сьогодні в Ніжині вшанували пам'ять живописця Юлійса Феддерса з нагоди 180-річчя від дня його народження та поклали квіти до будинку, де мешкав відомий митець. На заході були присутні заступник міського голови Ігор Алєксєєнко, помічник народного депутата Олександра Кодоли Тамара Стратілат, начальник управління освіти Станіслав Кропив’янський, працівники центральної міської бібліотеки, управління культури та туризму, директор Ніжинського краєзнавчого музею ім. І. Спаського Генадій Дудченко, головний зберігач фонду Ніжинського краєзнавчого музею ім. І. Спаського Лілія Руденко, яка розповіла про життєпис та творчість художника. Також з пам'ятними промовами виступили Ігор Володимирович та Тамара Михайлівна, наголосили, що Чернігівщина та, зокрема Ніжин, мають тісні зв’язки з Латвією, нагадали, що 2015 року у Чернігові відбулося відкриття Почесного консульства Латвійської Республіки в Чернігові та Чернігівській області, а в 2016 році в Латвії був підписаний меморандум про дружбу і співпрацю між Ніжином і Прейлі. По закінченню заходу Анна Парубець, провідний фахівець музейного комплексу Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя, провела для присутніх екскурсію картинною галереєю Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя.

Відділ інформаційно-аналітичної роботи

та комунікацій з громадськістю

19.06.2018