Звернення міського голови з нагоди Дня пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України

Шановна Ніжинська громадо! Сьогодні ми вшановуємо пам'ять захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України.

Боротьба українського народу за незалежність тривала багато століть, а окремою сторінкою цієї споконвічної боротьби стали бої із російським агресором наприкінці літа 2014 року. Їх трагічним та героїчним символом, але водночас і прикладом нездоланності воїнського духу українців став Іловайськ, де українські воїни опинилися сам на сам із підступним та нещадним ворогом.

Саме там, у полях соняхів, знову проявився генетичний код української нації – нації героїв. Під пекучим сонцем наші захисники билися до останнього, гинули, але перемагали ворога своєю стійкістю і непохитністю, навіть коли потрапляли в полон.

 «Іловайський котел» у нашій історії залишиться як величезне горе, і водночас – приклад героїзму і самовіддачі людей, які гинули під шквалом вогню, і тих, які вижили.  Залишаються у пам’яті інші військові операції в ході проведення антитерористичної операції та Операції об’єднаних сил: оборона Донецького аеропорту, бої на Світлодарській дузі, за Авдіївку, Дебальцеве, 32-й блокпост та інші.

У цей день пригадаймо подвиги захисників України, серед яких є і ніжинці, вшануймо пам'ять військовослужбовців і учасників добровольчих формувань, які загинули в боротьбі за незалежність України. Пам'ятаймо подвиг українських воїнів, які віддали життя за мирне майбутнє Українського народу на своїй землі!

Вічна пам’ять загиблим, слава і честь живим захисникам України!

Міський голова Олександр Кодола


28.08.2021