Забуттю не підлягає

1 листопада 2005 року рішенням Генеральної Асамблеї ООН запроваджено Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту, який відзначається щорічно 27 січня. Саме в цей день у 1945 році були визволені в’язні найбільшого нацистського табору смерті Аушвіц-Біркенау в Освенцімі.

В Україні цю дату на державному рівні вперше відзначили у 2012 році. Як свідчать факти, на території України нацистські окупанти знищили майже 1,5 млн євреїв. Це четверта частина усіх жертв Голокосту.

Не оминули ці страшні події і Ніжин, адже біля цегельного заводу були розстріляні 500 ніжинських євреїв. Силами Ніжинської єврейської громади біля місця розстрілу була встановлена стела з написом: «За часи фашистської окупації тут були жорстоко вбиті чоловіки, жінки, старі та діти тільки тому, що вони були євреями. Цього не повинно повторитися. Вічна пам’ять загиблим».

З метою вшанування жертв Голокосту та інформування ніжинців про трагічні сторінки Другої світової війни бібліотеками міської ЦБС організовані тематичні викладки, експрес-інформації, документально-інформаійні виставки, які містять матеріали з періодичних та інтернет-видань, науково-документальні книги, фотографії, спогади очевидців, історичні розвідки.

Запрошуємо завітати до бібліотек нашого міста та познайомитися з представленими матеріалами.

Інформацію надала Олена Єкименко

19.01.2018