Як протистояти похолоданню

Початок осені побалував нас сонячними, по-літньому теплими деньками. Але осінь все більш входить в свої права, дні і ночі стають значно холоднішими. Такі перепади температур і небережливе ставлення до свого здоров’я дуже часто призводить до простудних захворювань.

Що треба робити заради гідного протистояння кашлю, чханню, температурі?

Дуже просто дотримуватися правил протизастудної безпеки, які діють як профілактичний засіб не гірше за медичні препарати:

1. Утепляйтеся! Змініть гардероб на відповідний до сезону: головний убір, на шиї – шарф, під куртку одягайте светр. Особливо важливо, щоб ноги були у теплі та не були мокрими.

2. Зігрівайтеся! Якщо ви замерзли, прийміть теплий душ, розітріть тіло махровим рушником, надіньте сухі вовняні шкарпетки, теплий домашній одяг. На вечерю прийміть склянку гарячого молока з медом. Можна випити келих теплого червоного вина.

3. Вітамінізуйтеся! Регулярно вживайте вітамін С, що сприяє виробленню в організмі інтерферону, який вбиває віруси і мобілізує лімфоцити на боротьбу із застудою. Вітамін С ви знайдете у квашеній капусті, лимонах, шипшині. І обов’язково включіть до раціону кисломолочні продукти: кефір, ряжанку, йогурт.

4. Висипайтеся! При нестачі сну імунітет слабшає, оскільки клітини не встигають відновлюватися. Спіть, поки не виспитесь, і аж ніяк не менше 7 годин на добу. І постарайтеся не нервувати, особливо через дрібниці – стрес відкриває дорогу хворобам.

5. Зволожуйтеся! У холодну пору року, в умовах працюючих обігрівальних систем, повітря стає сухим, тому висушується і слизиста оболонка носоглотки. У результаті мікроби й віруси безперешкодно подорожують углиб організму. Для підтримки необхідного рівня вологості поставте у кожній кімнаті відкриті ємкості з водою. Не забувайте провітрювати приміщення, відкриваючи кілька разів на день вікна на 10-15 хвилин.

6. Вмивайтеся! Якомога частіше мийте руки, адже за день ви неодноразово торкаєтеся до предметів, на яких є віруси. Відмовтеся від носових хусточок. Віруси, що осіли на них, довго зберігають свою життєдіяльність і при повторному використанні можуть знову перекочувати в організм. Набагато безпечніше користуватися одноразовими паперовими серветками.

Не будьте байдужими до свого здоров’я! Виконуйте елементарні правила профілактики простудних захворювань!

Методист НМЦ ЦЗ та БЖД

Чернігівської області

В.Прибитько

12.10.2016