Вшанували пам’ять, автора слів пісні «Молитва за Україну», перекладу «Щоденника» Т. Г. Шевченка Кониського Олександра Яковича.

18 серпня, з нагоди відзначення Дня Незалежності України, вшанували пам’ять українського перекладача письменника, автора слів пісні «Молитва за Україну», перекладу «Щоденника» Т. Г. Шевченка Кониського Олександра Яковича.

У заході взяли участь заступник міського голови Сергій Смага, начальник управління культури і туризму Тетяна Бассак, депутат міської ради Володимир Мамедов, науковці, літератори, молодь.

Народився Олександр Кониський 6 (18 серпня) 1836 року в селі Переходівка Ніжинського району. Походив із стародавнього чернігівського роду, який нараховував понад 400 років. Його дитинство пройшло в місті Ніжині, про яке він згадував у своїх спогадах так:

«Ніжин — місто невелике. Водночас воно було осередком просвітництва Чернігівщини та півночі Полтавщини. Тут красувався тоді Безбородьків ліцей. До того ж за Ніжином було славнозвісне минуле історичне, особливо торгашеське, тому серед людності було вдосталь людей із статками».

Відділ інформаційно-аналітичної роботи та комунікацій з громадськістю

18.08.2021