Відбувся семінар для керівників бюджетних установ

Відбувся семінар «Ефективна експлуатація будівель та обладнання бюджетних установ» для керівників бюджетних організацій, що проводився в рамках реалізації проекту «Демонстраційний проект із впровадження енергозберігаючих заходів в ДНЗ №25 м. Ніжина ». Проект впроваджується завдяки гранту, наданому через програму LINK Регіонального Екологічного Центру для Центральної та Східної Європи, фінансується Міністерством клімату та довкілля Норвегії, а також Ніжинською міською радою.

Розпочався семінар зі вступного слова першого заступника міського голови Григорія Олійника, який зазначив, що сучасний керівник повинен не лише вміти організовувати ефективну роботу ввіреного йому колективу, а й бути обачливим господарем самої будівлі, піклуватися про енергоефективність; звернув увагу на актуальність теми ефективної експлуатації будівель та обладнання бюджетних установ, оскільки це дозволяє зменшити витрати міського бюджету на оплату енергоносіїв, покращити мікроклімат в приміщеннях та наблизити рівень енергоспоживання громадських будівель до європейських норм. Також він наголосив на тому, що питання енергоефективності має бути постійно в полі зору керівників бюджетних установ та на їх особистій відповідальності за організацію процесу енергомоніторингу та за ощадливе використання енергоресурсів за умови дотримання всіх санітарно-гігієнічних вимог. . Саме з цією метою проводиться семінар.

У ході заняття було обговорено наступні питання:

- Поняття про будівлі. Організація ефективного управління експлуатацією будівлі.

- Неінвестиційні та маловитратні заходи енергозбереження. Зміна поведінки користувачів.

- Особливості оперативної експлуатації будівель в Україні.

- Системи моніторингу і контролю енергоспоживання закладів бюджетної сфери.

- Енергомоніторинг – складова частина управління експлуатацією будівлі.

- Кращі практики впровадження енергоменеджменту у муніципалітетах.

Модератор заходу Світлана Рожок не лише акцентувала увагу присутніх на поліпшенні управління експлуатацією будівель бюджетними установами і й на необхідності опановування нових тенденцій і підходів щодо експлуатації приміщень.

Запрошений технічний експерт-консультант GIZ Андрій Удовик розповів про існуючі системи моніторингу енергоспоживання та способи його контролю.

Завершився тренінг обговоренням проблемних питань та підведенням підсумків.

Фото Тетяни Марченко

Відділ інформаційно-аналітичної

роботи та комунікацій з громадськістю

18.12.2017