Відбулася зустріч з представниками громадських організацій національних спільнот міста

24 лютого в Ніжинській міській раді за участі міського голови Олександра Кодоли та заступника міського голови Сергія Смаги відбулася зустріч голів громадських організацій національних меншин Ніжина, управління культури і туризму Ніжинської міської ради з народним депутатом УкраїниVIII скликання, радницею Голови Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин, керівником Жіночого руху «За Майбутнє» в Україні Іриною Сусловою, представницями  Жіночого руху «За Майбутнє», координаторкою проекту Ради Європи «Захист національних меншин, включаючи ромів та мов меншин в Україні» Земфірою Кондур.

Серед представників громадських організацій національних меншин міста були присутні: голова культурно-просвітницької спілки громадян польського походження «АСТЕР» Вероніка Мандрико та її заступниця Марія Наконечна, голова Ніжинського міського товариства греків імені Братів Зосимів Лариса Зайко, голова Ніжинської міської єврейської общини Світлана Пудалова, член єврейської громади в Ніжині Валерій Фінкельштерн, заступник голови Ніжинської міської громадської організації ассирійців «АТРА» Вільям Арвахі, голова громадської організації «Асоціація ромів «ЗОР» Марина Бублик.

Мета зустрічі: створення ініціативної групи для  розробки та реалізації спільного Плану дій, включаючи як короткострокові, так і довгострокові плани та проекти для підтримки  національних меншин в Ніжині та розвитку громадських ініціатив.

Міський голова Олександр Кодола зазначив, що національні меншини в нашому місті працюють активно і результативно. «Ми завжди готові підтримувати національні спільноти та показувати приклад на всю країну. Тому на сьогодні важливим є запровадження ефективного механізму взаємодії органів місцевого самоврядування, представників неурядових організацій та місцевих громад національних спільнот»,- зауважив Олександр Михайлович.

Ірина Суслова наголосила, що Комітетом з питань прав людини,  національних меншин і міжнаціональних відносин пророблена колосальна робота для того, щоб був почутий голос представників національних меншин, щоб враховувати їх потреби і побажання щодо культурного розвитку. Тож наразі в Комітеті робочою групою напрацьовується законопроект про національні меншини. Водночас, Офіс Ради Європи започатковує створення ініціативної групи для діалогу між громадськими організаціями, міжнародними партнерами, органами місцевого самоврядування та депутатським корпусом на національному рівні. Робоча група заслуховуватиме ініціативи та побажання місцевих громад національних спільнот для спільної реалізації плану дій.

Земфіра Кондур ознайомила присутніх з напрямком роботи проекту Офісу Ради Європи в Україні, який займається захистом національних меншин та  мов меншин в Україні та спрямований на посилення спроможності та реалізацію можливостей  різних національних інституцій. Для налагодження  діалогу з представниками національних меншин  розпочата робота в містах та об’єднаних територіальних громадах щодо  розробки  планів спільних  ініціатив і заходів, які задовольнятимуть виявити потреби представників національних меншин в різних містах. За принципом мультикультурності міст і відкритості місцевих органів влади до співпраці Рада Європи обрала 5 локацій (міст):  Ніжин, Луцьк, Мелітополь, Перечин (Закарпатська обл.) та Красносільське ОТГ (Одеська обл.). Проєкт розрахований на два роки.

Представники громадських організацій Ніжина активно долучилися до діалогу, розповіли про свою діяльність, власне бачення щодо співпраці та готовність лобіювати та представляти інтереси національних меншин міста.

Учасники зустрічі  акцентували увагу не лише на культурно-просвітницькій роботі, а й на організації та проведенні тренінгів та навчань, розвитку підприємництва,  можливості створення в місті центру національних культур, продовженні роботи щодо збереження історичної пам’яті, культурної спадщини, тощо.

Результатом конструктивного спілкування стала згода голів громадських організацій, які об’єднують національні меншини Ніжина, щодо створення у місті ініціативної групи  національних спільнот для реалізації спільного плану дій.


Відділ інформаційно-аналітичної роботи та комунікацій з громадськістю, Катерина Симоненко

 

25.02.2021