Від свята Катерини до свята Андрія

При комісії культурологічних дисциплін КВНЗ «Ніжинського коледжу культури і мистецтв імені Марії Заньковецької» діє народознавчий клуб «Берегиня». В основі його діяльності – вивчення та поширення українських народних традицій, звичаїв, сприяння формуванню знань, умінь і навичок студентів з метою впровадження їх в діяльність майбутнього фахівця.

Напередодні свята Катерини відбулося відкрите виїзне засідання клубу за інтересами в загальноосвітній школі № 11 міста Ніжина з профорієнтаційною метою. Учнів школи ознайомили зі спеціальностями, які можна отримати, навчаючись в коледжі,роздали буклети«Традиції «Берегині» та запросили всіх взяти участь в народознавчому заході «Від свята Катерини до свята Андрія». Учасники заходу розповіли про форму молодіжного дозвілля – українські вечорниці.

Особливим для молоді було свято Катерини, яке відзначалося 7 грудня. Студенти відтворили обряд ворожіння на вишневих гілочках, які зламували вранці, ставили у глечик з водою і чекали до свята Маланки. Якщо розпуститься гілочка – добрий знак, якщо ні – кепські справи… Також показали фрагмент обряду «Закликання долі», коли дівчина вилазила на перелаз і тричі кликала: «Доле, доле, йди до мене вечеряти!»

Школярів зацікавили обрядові дійства на свято Андрія, яке будемо відзначати 13 грудня.

Смачної всім Калити!

Викладач-методист комісії культурологічних

дисциплін Кухар Л.В.

08.12.2017