Успішний фініш «Унєніжа»

Щодня Україна будує свою історію, відбуваються зміни у суспільстві та у кожного з нас особисто. Будуються міста, змінюється країна, настрої як сезони. Постаті минулого тьмяніють, народжуються нові яскраві особистості сучасності. Минуле поступається теперішньому, та воно не зникає безслідно, залишається на сторінках періодичних видань, підручників, мемуарів. За допомогою слів відроджується у нашій пам’яті.

24 березня 2018 року активній п’ятірці з м. Ніжина пощастило безпосередньо доторкнутись до минулого України, познайомитись з однією з найвизначніших постатей історії – гетьманом України Іваном Мазепою. За запрошенням Батуринської міської ради ОТГ п’ять відчайдухів у складі Валерія Салогуба, секретаря Ніжинської міської ради, Катерини Шекери, головного спеціаліста відділу у справах сім’ї та молоді виконавчого комітету Ніжинської міської ради, Романа Желєзка, наукового співробітника Ніжинського краєзнавчого музею ім. І. Спаського, Анастасії Андрусенко, представника Ініціативної групи по створенню Молодіжної ради при Ніжинській міській раді та Михайла Ломоносова, магістранта історико-юридичного факультету Ніжинського державного університету ім. М. В. Гоголя, взяли участь в історичному квесті «Же през ШАБЛЮ маєм ПРАВО», присвяченому 379 річниці з дня народження славного гетьмана.

Квест проходив в рамках фестивалю «Шабля», анонс якого оголосила генеральний директор Національного заповідника «Гетьманська столиця» Наталія Реброва, та зібрав найсміливіших представників Чернігівщини, якими виявилися 6 команд з Бахмача, Борзни, Конотопа, Коропа, Ніжина та Батурина. Головною подією відкриття заходу стала презентація портрету гетьмана Івана Мазепи, який відображав його справжню зовнішність. Про це розповів відомий історик та тележурналіст, гість Батурина Акім Галімов, який зазначив, що тривала робота та зусилля команди істориків, археологів та науковців допомогли зібрати достатньо відомостей для відтворення найбільш наближеного до справжнього портрету гетьмана, адже його зображення було заборонене ще Петром І після укладання союзу зі Швецію. Стати свідком такої події дуже значимо, учасники квесту стали першими, хто міг оцінити портрет.

Початок же самого квесту для команд відбувався у форматі жеребкування за результатами виконання першого завдання. Наша команда стартувала третьою, через 20 хвилин після першої. Очікування виходу тримало у напрузі всіх, та настрій був рішучий. І ось, «Унєніж» стартував. На команду чекали різні змагання, у яких перепліталися історія краю, біографія Івана Мазепи, Пилипа Орлика та інших історичних постатей, мистецтво та вміння кожного з учасників. Шлях був довгий, непростий та дуже цікавий. Були завдання на згуртування команди, кмітливість, знання історії, мов, географії, Конституції України та вміння готувати страви, порох, користуватися Інтернетом, навігатором та сучасними гаджетами. Значну роль у проходженні шляху відігравали помічники Марина Волинець, журналіст, Анатолій та Юрій, водії автомобілів, для яких було випробування швидко перемістити команду від однієї стоянки на іншу, при цьому сама погода давала виклик.

Не зважаючи на бажання кожного пройти шлях квесту якнайшвидше, учасники нашої команди встигали помилуватися архітектурою, мистецтвом, красою, що нас оточувала, поспілкуватися з прекрасними людьми-жителями м. Батурина, організаторами заходу, нашим координатором, по фотографуватися, пожартувати, «подражнити» суперників та підбадьорити один одного.

На фініші учасників чекав символічний постріл зі справжньої гармати (за участю раніше приготованого пороху) та підняття прапору рідного міста на верхівку башти Цитаделі Батуринської фортеці. Прапор м. Ніжина замайорів другим в ту саму хвилину, коли задзвеніли дзвони замкової Воскресенської церкви. Сам гетьман Іван Мазепа вітав нашу команду!

Під час урочистої церемонії та вручення нагород Валерій Володимирович Салогуб зазначив, що такий захід дійсно знаковий для сучасників, адже дає змогу краще пізнати історію, згуртуватися з сусідніми громадами та запросив учасників, організаторів завтати 6 травня 2018 року до м. Ніжина на святкування першого Дня міста.

Переможцем же стала команда з м. Конотом, яка отримала подарунок з рук «самого Мазепи» у вигляді пари білих голубів. А наша команда буда запрошена взяти участь у екскурсії визначними місцями м. Батурина. Сама ж участь у даному заході стала можливою за підтримки депутата Чернігівської обласної ради Сергія Миколайовича Охонька, за що висловлюємо подяку.

За результатами участі у історичному квесті, учасники вирішили розробити програму подібного заходу у м. Ніжин, адже історія міста дозволяє розширити програму квесту за різними тематиками на декілька турів. Хто бажає долучитися до організації історичного квесту Ніжином, просимо звертатися до відділу у справах сім’ї та молоді виконавчого комітету Ніжинської міської ради (9 кабінет).

Відділ у справах сім’ї та молоді

Фото – Марина Волинець

28.03.2018