У Ніжині перепоховали солдата

8 травня, до Ніжина привезли саркофаг з рештками ніжинця Євтушенка Сергія Миколайовича, 1924 р.н., який загинув у роки Другої світової війни, захищаючи волинське місто Ковель. Він боєць першого Білоруського фронту 132 стрілецької дивізії. В 1943 році пішов на фронт, в 44-му родина отримала похоронку, але місце поховання 20 - ти річного солдата було невідомим.

У Ніжині прах солдата зустрічали родичі: племінник Олександр Петрович Євтушенко, внучаті племінниці - Ніна і Світлана, остання приїхала до Ніжина з самого Краснодару, а також голова Ніжинської міської організації ветеранів України - Людмила Величко.

Останки 63-х воїнів, які загинули у роки Другої світової війни, знайшли члени пошукової експедиції "Відродження" біля села Дубове ( неподалік Ковеля). Шістьох військових вдалося ідентифікувати. Двох із них сьогодні перевезли на Чернігівщину - Ніжин та с. Красне, що на Бахмаччині. Решту перепоховали з почестями на військовому кладовищі поблизу села Мощена.

У лісі поблизу Ковеля вже не вперше виявляють рештки загиблих солдатів. За останні 7 років тут перепоховали понад дві сотні радянських воїнів, які брали участь в боях з нацистами у 1944-у році.

"При розчистці було виявлено в залишках нагрудних кишень бойові нагороди "За відвагу". Було направлено відповідний запит і по номеру нагороди вдалося ідентифікувати солдатів. Всі документи, які зібрали на кожного військового, а також нагороди та власні речі ми передаємо родичам", – розповів Вадим Дорофеєнко, військовий археолог, керівник пошукової громадської організації "Відродження", підполковник Збройних сил України, учасник АТО який і привіз останки бійця до Ніжина.

Бійця Євтушенка Сергія Миколайовича перепоховали 9 травня 2019 року з військовими почестями на Овдіївському кладовищі біля його брата Петра.

Джерело – Ніжинська міська газета "Вісті"

09.05.2019