Тарифи, пільги, опалення

Відбулося чергове засідання виконавчого комітету.

Першим розглядався проект рішення «Про відшкодування коштів перевізникам за пільгове перевезення окремих категорій громадян автомобільним транспортом загального користування в місті Ніжині». Цим рішенням було затверджено компенсаційні витрати за січень та лютий місяць поточного року.

Наступним прийнятим рішенням було «Про коригування тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій комунальному підприємству «Служба Єдиного Замовника». Як було пояснено членам виконавчого комітету, діючі тарифи на послуги не відшкодовують в повному обсязі витрати підприємства, перш за все у зв’язку з ростом тарифів на електроенергію, цін на паливно-мастильні матеріали, мінімальної заробітної плати та прожиткового мінімуму (який із 01.01.2017 р. є базою для розрахунку посадових окладів та тарифних ставок) відповідно до чинного законодавства проти закладених в діючому тарифі показників. За результатами діяльності підприємства за 2016 рік надання послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій є прибутковою в цілому , але протягом 4 кварталу 2016 року підприємство вже мало збиток від утримання житла. Так за період дії встановлених тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій відбулись наступні зміни: ріст тарифів на електроенергію для житлових будинків – на 82,01%, для гуртожитків – на 69,19% відповідно, ріст цін на паливно-мастильні матеріали на 23,61%, ріст мінімальної заробітної плати проти прожиткового мінімуму для працездатних осіб – на 22%, при цьому мінімальна заробітна плата в 2017 році виросла на 132,2% відповідно. Враховуючи таку ситуацію і виникла необхідність коригування тарифів на послуги з утримання будинків і прибудинкових територій.

Послуги з тарифу на утримання будинків і споруд та прибудинкових територій середньозважено коригуються:

· Прибирання прибудинкової території на 12,4%

· Технічне обслуговування внутрішньобудинкових мереж холодного водопостачання 7,7 %

· Технічне обслуговування внутрішньобудинкових мереж водовідведення на 7,7%

· Обслуговування ДВК на 10,5 %

· Технічне обслуговування внутрішньобудинкових мереж гарячого водопостачання на 7,6 %

· Технічне обслуговування внутрішньобудинкових мереж централізованого опалення на 7,7%

· Технічне обслуговування ліфтів на 2,7%

· Технічне обслуговування та поточний ремонт внутрішньобудинкових електромереж на 4,8 %

· Поточний ремонт

під’їздів (без вартості матеріалів) 3,3 %

внутрішньобудинкових мереж холодного водопостачання та водовідведення на 3,5 %

внутрішньобудинкових мереж гарячого водопостачання та централізованого опалення – 1,8 %

покрівлі на 0,6%

міжпанельних стиків – 1,2 %

малих архітектурних форм – 2%

вимощення на 0,5%

фарбування будинкових газопроводів на 2,2%

остеклення місць загального користування на 0,5%

закриття слухових та вікон продуху 0,4%

між панельних стиків на 1,2%

· Освітлення місць загального користування (без вартості електролампочок) - на 69,4 %

· Енергозабезпечення ліфтів - на 69,6 %.

В результаті, розмір коригування по будинкових тарифах коливається в діапазоні 0-25%. Середньозважений тариф розрахунково збільшиться від 2,18 до 2,47 грн./м2 , що становитиме 13,1 %.

Головуючий засідання, перший заступник міського голови, Григорій Олійник підкреслив: «Законодавство визначило якими заходами можна вплинути на якість послуги і контроль за наданням якісних послуг лежить на громаді. Але для того щоб громада могла контролювати, - міська влада має створити всі умови щоб підприємство функціонувало повноцінно».

Окрім цих двох рішень. Також були прийняті:

- Про поповнення міського резерву матеріально-технічних ресурсів для запобігання та ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій;

- Про розгляд матеріалів опікунської ради;

- Про розгляд матеріалів комісії з питань захисту прав дитини;

- Про надання матеріальної допомоги;

- Про розміщення тимчасових споруд у м. Ніжині;

- Про фінансування видатків, пов’язаних з нагородженнями Почесною грамотою, Грамотою, Подякою виконавчого комітету Ніжинської міської ради;

- Про відзначення з нагоди Дня пожежної охорони.

У «Різному» було заслухано в.о. директора ТОВ «НіжинТеплоМережі» Любов Ісаєнко щодо підготовки міста до опалювального сезону 2017-2018 р. У ході доповіді Любов Миколаївна зазначила, що підприємство вже проводить підготовчі роботи до наступного опалювального сезону. На 256 тис грн. закуплено стальних труб. Планується закупка ізольованих труб. Проходить перевірка котлів. Проте є свої труднощі. «Крайнє складною на підприємстві є ситуація з обіговими коштами. Причиною такої ситуації є багато об’єктивних причин. По-перше, 65% споживачів послуг є отримувачами субсидій. Проблема в тому, що коштами, які повертає держава за субсидії, підприємство не може розрахуватися за спожитий газ. До того ж ціна на газ для бюджетних установ з 1-го квітня – підвищилась і становить 10367 грн, а опалення по деяким соціальним закладам продовжено було до 15 квітня. Це теж собою несе збитки для підприємства», - зазначила Любов Миколаївна.

Відділінформаційно-аналітичноїроботитакомунікаційзгромадськістювиконавчогокомітетуНіжинськоїміськоїради

13.04.2017