Ринок праці. Субсидії. Опалювальний сезон.

Традиційно у перший понеділок місяця проходить розширена нарада керівників підприємств, установ, закладів та організацій міста, керівників виконавчих органів ради, виконавчих органів виконавчого комітету міської ради при міському голові.

На нараді начальник штабу Ніжинського відділу поліції ГУНП в Чернігівській області Балабайко Тарас Анатолійович доповів "Про стан оперативної обстановки та криміногенної ситуації, що склалася на території громади міста протягом десяти місяців 2016 року у порівнянні з відповідним періодом минулого року". Начальник сектору Ніжинського відділу поліції ГУНП в Чернігівській області, Клюйко Геннадій Володимирович доповів «Про стан виконання завдань за десять місяців 2016 року у порівнянні з відповідним періодом минулого року підрозділом патрульної служби Ніжинського відділу поліції, на який покладено функції забезпечення безпеки дорожнього руху».

«Про стан запобігання надзвичайним ситуаціям, що склалися на території громади міста протягом десяти місяців 2016 року» доповів начальник Ніжинського МРВ управління держслужби НС Кравцов Дмитро Станіславович. Зокрема було зазначено, що протягом 10 місяців 2016 року в м.Ніжині виникло 55 пожеж (за минулий період 2015 року 49 пожеш). Протягом звітного періоду загиблих на пожежах не було. Серед основних причин виникнення пожеж – необережне поводження з вогнем.

Також було обговорено проходження опалювального сезону у місті, виготовлення генерального плану, нарахування субсидій та проведену роботу із переселенцями.

Про стан ринку праці в місті та результати роботи Ніжинського міськрайонного центру зайнятості за десять місяців 2016 року доповів директор Ніжинського міськрайонного центру зайнятості Власенко Володимир Васильовичі .

За словами Володимира Власенка, тільки за останній рік кількість зайнятого населення у місті зменшилася на 200 осіб, а за останні 5 років – майже на 1000. Рівень безробіття по місту сягає - 1,39% - один з найнижчих у області. За даними Держкомстату реальний рівень безробіття по Чернігівській області досяг 11,7%, а рівень зайнятості знизився до 55,2% і поки що є найнижчим за останні 15 років.

Протягом 10 місяців на обліку в центрі зайнятості перебувало 3227 безробітних, 2393 отримували допомогу по безробіттю. Сума виплаченої за 10 місяців допомоги - 15 556 804 грн. допомога по безробіттю нараховується подекадно, тобто тричі на місяць гроші перераховуються безробітним. Заборгованості немає.

Якщо порівняти кількість заявлених роботодавцями вакансій у нинішньому і минулому роках, спостерігаються позитивні зміни: цьогоріч заявлено майже на 200 вакансій більше, але працівників прийнято майже на таку ж кількість менше. Найбільш реальним цьому факту поясненням буде аналіз рівня заробітних плат, які пропонують на вільних робочих місцях. Із 2,5 тисяч заявлених протягом десяти місяців вакансій 57% мають заробітну плату до 2 тис.грн, з них 12% пропонують мінімальну заробітну плату – на сьогодні це 1450 грн., 30% - від 2 до 3 тисяч гривень. І тільки 13% пропонують заробітну плату вище 3 тис.грн. – як закономірність, це вакансії посадових осіб – керівників та їх заступників, головних бухгалтерів, економістів, інженерів, енергетиків.

Середній розмір оплати праці в розрахунку на вакансію складає 2016 грн. І це в той час, коли середня заробітна плата по Україні у вересні цього року була 5358 грн., а у м. Києві – 8705 грн. Чернігівська область за цим показником - 4184 грн. - займає п’яте з кінця місце після Тернопільської, Чернівецької, Хмельницької та Херсонської областей.

Відділ інформаційно-аналітичної роботи

та комунікацій з громадськістю

виконавчого комітету

Ніжинської міської ради

08.11.2016