Реконструкція річки Остер

23 червня у малій залі виконавчого комітету відбулась робоча нарада з представниками проектних організацій щодо реконструкції річки Остер під головуванням міського голови Анатолія Лінника. Також були присутні секретар міської ради Валерій Салогуб, депутати міської ради, депутат обласної ради Валерій Гавриленко, керівники комунальних підприємств, начальник Ніжинського міжрайонного управління водного господарства Володимир Тарасенко, ЗМІ.

Міський голова Анатолій Лінник наголосив, що річка Остер – важлива та невід'ємна частина міста. Однак ми вимушені спостерігати за повільним руйнуванням річки, що багато років вважалось неофіційним символом міста. Річка Остер страждає від забруднення побутовими відходами, замуленням та осушенням озер і тому її стан погіршується з кожним днем. Тому необхідно поєднати збереження ландшафту та укріплення берегів Остра задля безпеки та комфорту ніжинців.

Далі перейшли до презентації реконструкції річки Остер. Володимир Тарасенко навів деяку статистику, а саме: загальна довжина річки складає 199 км, обслуговування річки Остер НМУВГ, згідно нового генплану, складає близько 11 км. Тривалий час піднімається питання щодо реконструкції річки. Потрібно заглибити її хоча б на 70см. біля шлюзу №15 і далі йти з реконструкцією до центру міста. Ознайомив учасників наради з відео-слайдами. Володимир Олександрович наголосив що існує державна програма по реконструкції річок, а на її основі розробили місцеву програму по реконструкції Остра.

Григорій Олійник повідомив присутнім що є 3 проектні організації які виявили бажання надати свої послуги. Виділено 500 тис. на цей рік для реконструкції. Тому потрібно розпочати проектування.

Директор ТОВ «Водпроект-Чернігів» Анатолій Клименко повідомив, що їхнє підприємство - одне з найбільших проектно-будівельно-монтажних компаній регіону. Основний вид діяльності підприємства - виконання проектної документації; повний комплекс будівельних, оздоблювальних та монтажних робіт; допомога замовнику при зборі вихідних даних та при проходженні експертизи; авторський нагляд за виконанням робіт у відповідності до вимог розробленої документації. А основне завдання ТОВ «Водпроект-Чернігів» - професійне та якісне виконання комплексу послуг по підготовці до будівництва та створення умов для повного будівельного циклу від вихідних даних до здачі об’єкту державній комісії. Також представив аналогічний проект по реконструкції річки Стрижень в м.Чернігові. Запропонував 3 етапи по реконструкції Остра:

1.Замовити ТЕО;

2.Розробити проект;

3.Робоча документація;

ІІ етап:

1.Розробити проект;

2.Робоча документація;

ІІІ етап:

1.Окремий робочий проект очищення річки Остер.

Головний інженер проектування інституту водних проблем і меліорації Національної академії аграрних наук України Іван Войтович запропонував свій план по реконструкції річки:

1.Очистки річки;

2.Прибережна смуга;

3.Благоустрій території;

4.Зливна каналізація.

Підвівши підсумки засідання, Григорій Миколайович запропонував представникам проектних організацій вивчити пропозиції по реконструкції річки Остер та в понеділок надати свої напрацювання директору НМУВГ Володимиру Тарасенку, а саме: обрахунок ОВД (оцінка впливу на довкілля) та гідрологія, рахунок на окремий робочий проект очистки річки Остер в окремо визначеній території.

Відділ інформаційно_аналітичної роботи

та комунікацій з громадськістю

23.06.2018